Χιλιάδες Σύροι άρχισαν σήμερα να επιστρέφουν στην Νταράγια

Χιλιάδες Σύροι άρχισαν σήμερα να επιστρέφουν στην Νταράγια, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, για πρώτη φορά αφότου κυβερνητικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο αυτής της πόλης στην επαρχία της Δαμασκού από τους αντάρτες πριν από δύο χρόνια.

Η πόλη ήταν ένα από τα κύρια κέντρα της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και υπέστη μαζικές καταστροφές στη διάρκεια των μαχών, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι κάτοικοί της να την εγκαταλείψουν.

Ο στρατός του Άσαντ και οι σύμμαχοί του ανέκτησαν τον έλεγχο της Νταράγια έπειτα από πολύχρονη πολιορκία και βομβαρδισμούς. Πολλοί που δεν ήθελαν να ζουν υπό την εξουσία του Άσαντ έφυγαν μαζί με μαχητές των ανταρτών βάσει μιας συμφωνίας παράδοσης που επιτεύχθηκε τον Αύγουστο του 2016.

Άμαχοι και μαχητές που φοβούνταν την κρατική εξουσία του Άσαντ μεταφέρθηκαν σε περιοχές που τελούσαν υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων στον βορρά ενώ άλλοι --οι οποίοι πιθανότατα είναι αυτοί που επιστρέφουν τώρα στην πόλη-- εκτοπίστηκαν σε περιοχές υπό κυβερνητικό έλεγχο γύρω από την πρωτεύουσα.

Οι εκτοπισμένοι επιστρέφουν αφού η Νταράγια "απαλλάχθηκε από κατάλοιπα τρομοκρατών και οι κύριες υπηρεσίες αποκαταστάθηκαν", μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε εικόνες που δείχνουν πλήθη να συγκεντρώνονται κάτω από μεγάλες συριακές σημαίες και φωτογραφίες του Άσαντ.

Πίσω τους, κτίρια με σπασμένα παράθυρα, με τους τοίχους διάτρητους από σφαίρες, μοιάζουν να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τις μάχες.

Η Δαμασκός χαρακτηρίζει τις τοπικές συμφωνίες --αποδοχή της κρατικής εξουσίας, αλλιώς αναχώρηση-- ένα "μοντέλο που λειτουργεί για να φέρει την ασφάλεια και την ειρήνη", έπειτα από επτά και πλέον χρόνια πολέμου.

Υποστηρίζει πως επιδιώκει να ανακτήσει έδαφος από τους μαχητές έτσι ώστε οι Σύροι να μπορούν να επιστρέψουν στις γενέτειρές τους.

Η αντιπολίτευση στον Άσαντ υποστηρίζει όμως πως οι συμφωνίες ισοδυναμούν με μια πολιτική αναγκαστικού εκτοπισμού που έχει σκοπό να στηρίξει την εξουσία του.

Ο επικεφαλής των προγραμμάτων βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών Στίβεν Ο`Μπράιαν είχε εκφράσει "έντονη ανησυχία" για την εκκένωση της Νταράγια εκείνη την εποχή.

Ωστόσο από τότε έχουν επιτευχθεί πολλές τέτοιες συμφωνίες βοηθώντας την κυβέρνηση να ανακαταλάβει μεγάλες πόλεις σε όλη τη Συρία.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το 2011 στον πόλεμο και σχεδόν 11 εκατομμύρια Σύροι έχουν εκτοπισθεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:57

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.