Επιστροφή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή πορεία βλέπουν Τούρκοι αναλυτές λόγω της κρίσης

Επιστροφή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή πορεία βλέπουν Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές ως μοναδική διέξοδο από την οικονομική κρίση στη χώρα η οποία διογκώνεται λόγω των οικονομικών μέτρων του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Σε αυτό το πλαίσιο βλέπουν και το βήμα της αποφυλάκισης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών και εισηγούνται μεταρρυθμίσεις και διεύρυνση ελευθεριών.

Τούρκοι αναλυτές που πρόσκεινται στο φιλοκυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι ενώ οι σχέσεις με τις ΗΠΑ πάνε από το κακό στο χειρότερο θα πρέπει να αναπτυχθούν με γοργούς ρυθμούς οι σχέσεις με την ΕΕ. Θεωρούν ότι η στήριξη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα της αντιπαράθεσής του με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι ενδεικτική και επισημαίνουν τη σημασία της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο Ταγίπ Ερντογάν στις 28-29 Σεπτεμβρίου στην Γερμανία. Εκτιμούν ότι η Τουρκία θα έχει μια ευκαιρία να αναζωπυρώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ, ενώ τονίζουν ότι ήδη έχουν γίνει τα πρώτα βήματα από πλευράς Τουρκίας καθώς άρχισαν να επιλύονται τα προβλήματα που προκαλούν ζημιά στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουν και την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές της Αδριανούπολης και την αποφυλάκιση του επίτιμου προέδρου του τουρκικού τμήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Τανέρ Κιλίτς προ ημερών. Εισηγούνται ότι με την απελευθέρωση και του επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα καθώς και του βουλευτή του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ενίς Μπερμπέρογλου μπορεί να ανοίξει μια νέα σελίδα στις ευρωτουρκικές σχέσεις, επιστρέφοντας στις μεταρρυθμίσεις και τη διεύρυνση των ελευθεριών. Εκτιμούν ότι στην περίπτωση που η Τουρκία επιστρέψει στην ευρωπαϊκή πορεία τότε το κεφάλαιο θα σταματήσει να φεύγει από την Τουρκία και δεν θα επηρεάζεται από το δολάριο.

Από την άλλη ωστόσο, Τούρκοι αναλυτές οι οποίοι πρόσκεινται στην αντιπολίτευση προβλέπουν ότι σύντομα ο λαός με χαμηλά εισοδήματα θα αισθανθεί τα αποτελέσματα αυτής της υποτίμησης της λίρας, θα φτάσει σε πολύ δύσκολες μέρες και θα αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να γεμίσει την κοιλιά του με τους θρησκευτικούς και εθνικιστικούς λόγους. Αυτή η κατάσταση θα δημιουργήσει μια αντίδραση εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αντιδράσει περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τα βασικά δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Πηγή: Άννα Ανδρέου, ΡΙΚ Τουρκία

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:06

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Πήτερ Στάνο: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση της έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Δέκα κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για καθεστώς Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.