Νέες πιέσεις Γερουσίας προς την αμερικανική κυβέρνηση για την Τουρκία

Πολύ περίπλοκη χαρακτήρισε την κατάσταση με την Τουρκία ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, καταθέτοντας χθες ενώπιον της Επιτροπής Διάθεσης Κονδυλίων της Γερουσίας, με θέμα τον ετήσιο προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Ο κ. Πομπέο, πάντως, απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα του γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν, ο οποίος ζήτησε από τον Υπουργό Εξωτερικών να διαβεβαιώσει πως η Τουρκία δεν πρόκειται να παραλάβει τα μαχητικά F-35 αν δεν υποσχεθεί ότι σταματά την παραγγελία των ρωσικών πυραύλων S-400. «Ήμασταν ξεκάθαροι με τους Τούρκους για τους κινδύνους που συνδέονται με την προμήθεια των S-400», ήταν η απάντησή του. «Δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοείτε μιλώντας για κινδύνους. Οι Τούρκοι καταλαβαίνουν μόνο μία πολύ τελεσίδικη απάντηση. Εμείς τους δώσαμε και είναι σημαντικό να είναι και η κυβέρνηση στο ίδιο μήκος κύματος», συμπλήρωσε ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν, υπενθυμίζοντας την τροπολογία που συμπεριλήφθηκε στον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την ημέρα της τελετής παράδοσης του F-35. «Είναι μία πολύ περίπλοκη κατάσταση», απάντησε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών. "Σίγουρα την αξιολογούμε. Συνομιλούμε με τους Τούρκους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μίλησα με τον ομόλογό μου κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ημερών. Δεν είναι μόνο το F-35 και οι S-400. Ο κατάλογος είναι μακρύς. Η επιστροφή του Πάστορα Μπράνσον είναι επίσης σημαντική για εμάς. Θα μπορούσα να συνεχίσω να απαριθμώ τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Ελπίζουμε ότι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θα μας φέρει σε θέση που να μπορούμε να έχουμε σειρά από συνομιλίες οι οποίες θα μας οδηγήσουν σε αποτέλεσμα το οποίο θα ευχαριστούσε όλους σε αυτήν την Επιτροπή», ανέφερε. Πάντως, ο κ. Πομπέο διαβεβαίωσε τον γερουσιαστή Βαν Χόλεν πως δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθούν ο Πάστορας Μπράνσον και οι φυλακισμένοι στην Τουρκία Αμερικανοί πολίτες ως διαπραγματευτικά χαρτιά από την Τουρκία, είτε για να εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ τους Κούρδους της Συρίας, είτε για να της επιτραπεί χωρίς να εγκαταλείψει την αγορά των S-400 να προμηθευτεί τα F-35. Για τους Κούρδους είπε πως δεν πρόκειται οι ΗΠΑ να τους εγκαταλείψουν, ενώ για τα υπόλοιπα δεσμεύτηκε ότι πρόκειται για χωριστά ζητήματα. Σε άλλη ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής, Γερουσιαστή Γκράχαμ για τους Κούρδους στο Μανμπίτζ, ο Υπουργός Εξωτερικών αφού αναφέρθηκε στις συμφωνίες που έχουν μέχρι στιγμής υπάρξει με την `Αγκυρα για πολιτική διευθέτηση είπε ότι ελπίζει πως τώρα που τελείωσαν οι εκλογές, θα ξεκινήσει μία ακόμη πιο παραγωγική συνομιλία με την Τουρκία.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:08

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13:00
Έτοιμο το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου
12:56
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα
12:42
Για ενέργειες αντεκδίκησης κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής
12:34
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Ονούφριος Κουλλά: "Σοβαρό ατόπημα" η στήριξη σε υποψηφίους του ΕΛΑΜ
09:37
Ολοκληρώνεται στις 12:30 η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
09:20
Στις 21:00 η πρώτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου
09:00
Περιοδεία στην Ευρώπη άρχισε η απεσταλμένη Γκουτέρες
06:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.