Όλα τα σενάρια ανοιχτά για τις εκλογές στην Τουρκία

“Ποτέ στη ζωή μου δεν είδα, ούτε άκουσα, ούτε έζησε εκλογές τόσο ανοιχτές για εκπλήξεις όπως αυτές της 24ης Ιουνίου. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα δεν θα εκπλαγώ”, σχολιάζει ο αρθρογράφος της "Χουριέτ" Αχμέτ Χακάν.

Πάντως είναι η πρώτη φορά που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία, καθώς όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και η αγωνία κορυφώνεται. 

Παρόλο που πριν μερικές ακόμη βδομάδες οι περισσότεροι προέβλεπαν ότι τελικά ό,τι και να γίνει θα κερδίσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, τώρα το κλίμα άρχισε να αλλάζει και σχολιάζεται πλέον ότι “η νίκη Ερντογάν στον πρώτο γύρο δεν είναι διασφαλισμένη”.

Και ο λόγος είναι η εντυπωσιακή προεκλογική εκστρατεία του Μουχαρέμ Ιντζέ, η οποία εξέπληξε, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές. Ενώ μέσα από τις διαδικασίες των οργάνων του κόμματός του είχε αποτύχει να αναδειχθεί και να εκλεγεί στην ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τώρα βρήκε ανταπόκριση από τη βάση του κόμματος, η οποία τον αγκαλιάζει στις πλατείες. Η χθεσινή εμφάνισή του στη Σμύρνη με συμμετοχή 2,5 χιλιάδων κόσμου ήταν το αποκορύφωμα που δημιούργησε σήμερα ένα κλίμα ευφορίας στην αντιπολίτευση. “Άραγε άκουγαν τις φωνές του κόσμου στην Ελλάδα;” διερωτώνται πολλοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνοντας τον παλμό της συγκέντρωσης. 
 
Ο Ιντζέ στην ηγεσία CHP

Πάντως οι πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι η φόρμουλα συμμαχίας που εφηύραν το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ με το ακροδεξιό κόμμα ΜΗΡ για να ξεπεράσουν τον πρόβλημα του εκλογικού ορίου του 10% που πιθανόν να αντιμετώπιζε το ακροδεξιό κόμμα ωφέλησε περισσότερο τα κόμματα της αντιπολίτευσης που συνασπίστηκαν επίσης, δημιουργώντας συνθήκες εισόδου και του Καλού Κόμματος της Μεράλ Ακσενέρ και του ισλαμικού Κόμματος Ευδαιμονίας του Καραμολάογλου, έστω και αν δεν καταφέρουν να περάσουν το εκλογικό όριο. Αυτή η συμμαχία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος που θεωρείται το αριστερό κόμμα της Τουρκία με ένα ακροδεξιό κόμμα όπως το Καλό Κόμμα και ένα ισλαμικό όπως το Κόμμα Ευδαιμονίας ευνόησε και το φιλοκουρδικό HDP γιατί οι δυσαρεστημένοι αριστεροί ψηφοφόροι οδηγούνται στο HDP, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητές του να μπει και εκείνο στη Βουλή, παρότι δεν συμμετάσχει στη συμμαχία της αντιπολίτευσης. Με αυτό τον τρόπο όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπαίνουν στη Βουλή, κάτι που δεν ευνοεί το ΑΚΡ το οποίο επιδιώκει πλειοψηφία 300 εδρών στο τουρκικό κοινοβούλιο.

“Ο Κιλιτσντάρογλου έκανε στρατηγικά βήματα είτε εν γνώση του είτε όχι”, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές. Πάντως είτε χάσει είτε κερδίσει αυτές τις εκλογές ο Μουχαρρέμ Ιντζέ όλοι πλέον λένε πως σίγουρα θα έρθει επικεφαλής του CHP στη θέση του Κιλιτσντάρογλου τον οποίο δεν μπορούσε να ανατρέψει τα προηγούμενα χρόνια από την ηγεσία του κόμματος. 
 
Ανατροπή κλίματος

Το κλίμα έχει ανατραπεί και μέσα στον λαό. Είναι η πρώτη φορά που ακούς και από υποστηρικτές του Ταγίπ Ερντογάν να εκφράζουν φόβους ότι δεν θα εκλεγεί ο ηγέτης τους και πως η αντιπολίτευση θα τον ανατρέψει. Άλλοι πάλι που υποστήριζαν τον Ταγίπ Ερντογάν τα προηγούμενα χρόνια τώρα δηλώνουν ανοιχτά ότι δεν θα τον ψηφίσουν. Σήμερα ο πρώην σύμβουλος του πρώην Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφος, Ετιέν Μαχτσουπιάν δήλωσε ότι θα ψηφίσει Μουχαρρέμ Ιντζέ.

Ωστόσο δεν είναι μόνο η φθορά της εξουσίας 16 χρόνων, είναι κυρίως η οικονομία που έχει γίνει πονοκέφαλος για Ταγίπ Ερντογάν. Ο πληθωρισμός έχει ανέβει στα ύψη.

Η τιμή του κρεμμυδιού έγινε θέμα στα σόσιαλ μίντια έπειτα από ένα τουίτ του Τεμέλ Καραμολάογλου που έλεγε: “Το δολάριο είναι 4,75 λίρες, το κρεμμύδι 6,95”

Το τουίτ αυτό αναπαράχθηκε πάνω από 15,000 φορές. Η τιμή του κρεμμυδιού αυξήθηκε κατά 200% λόγω πληθωρισμού και ο κόσμος δεν μπορεί να αγοράσει κρεμμύδια, σχολιάζεται.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις σήμερα δίνουν και πάλι αντικρουόμενα αποτελέσματα. 

Σύμφωνα με την εταιρεία Sonar, ο Ταγίπ Ερντογάν παίρνει 47% στον πρώτο γύρο και ο Μουχαρέμ Ιντζέ 33%. Η εταιρεία βλέπει πιθανότητα ο Μουχαρρέμ Ιντζέ να κερδίσει τον δεύτερο γύρο.

Από την άλλη η εταιρεία KONDA προβλέπει ότι εκλέγεται από τον πρώτο γύρο ο Ταγίπ Ερντογάν με 51,9% και ο Μουχαμμέρ Ιντζέ λαμβάνει 28%, η Μεράλ Ακσενέρ 10,2%. 

Για τη Βουλή προβλέπει ότι το ΑΚΡ λαμβάνει 45,5%, το CHP 26,1%, HDP 11,6%, Καλό Κόμμα 8,5%, ΜΗΡ 7,3%.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:11

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.