ΟΗΕ: Πολύ πρόωρη η επιστροφή προσφύγων στη Συρία

Είναι "πολύ πρόωρο" να συζητάμε για επιστροφή προσφύγων στη Συρία, καθώς η κατάσταση στη χώρα παραμένει επισφαλής και επικίνδυνη, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.

"Το 89% των Σύρων που ρωτήσαμε στο Λίβανο λέει ότι θέλει να επιστρέψει εν τέλει στη Συρία, αλλά σχεδόν όλοι από αυτούς δηλώνουν όχι τώρα", τόνισε ο Γκράντι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βηρυτό.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Σύροι έχουν φύγει στον γειτονικό Λίβανο έπειτα από την έναρξη του πολέμου στη χώρα τους το 2011 και σήμερα αντιστοιχούν περίπου στο ένα τέταρτο του πληθυσμού του Λιβάνου. Καθώς οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος έχουν επανακτήσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της συριακής επικράτειας και οι μάχες έχουν τερματιστεί στις περισσότερες περιοχές της Συρίας, κάποιοι Λιβανέζοι πολιτικοί έχουν ζητήσει τον επαναπατρισμό Σύρων προσφύγων.

Ενώ η κατάσταση σε κάποια μέρη της Συρίας είναι περισσότερη σταθερή από ό,τι σε άλλες, ο Υπατος Αρμοστής σημείωσε ότι η συζήτηση για την επιστροφή τους αυτή τη στιγμή είναι "πολύ πρόωρη". "Παρακολουθούν τι συμβαίνει τώρα και σκέφτονται, τι έπεται; Τι πρόκειται να συμβεί στην Ιντλίμπ; Τι θα συμβεί στο νότο... στο Αφρίν, στις κουρδικές περιοχές;", είπε χαρακτηριστικά. "Είναι πολύ αβέβαιο, οπότε οι άνθρωποι περιμένουν".

Ο Γκράντι συμπλήρωσε πως η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κάνει προετοιμασίες για τις επιστροφές των Σύρων προσφύγων, κάνοντας εργασίες για τη στέγασή τους στη Συρία, την πρόσβαση σε υπηρεσίες και για την νομική προστασία τους. "Πολλοί άνθρωποι φοβούνται την επιστράτευσή τους από το στρατό και να σταλούν να πολεμήσουν, οπότε χρειάζεται να διαπραγματευτούμε αμνηστίες και εξαιρέσεις", υπογράμμισε.

Οι γειτονικές χώρες της Συρίας, Ιορδανία, Τουρκία, Ιράκ και Λίβανος φιλοξενούν το μεγαλύτερο μέρος των περίπου 5,6 εκατομμυρίων Σύρων που έχουν φύγει από τη χώρα τους. Ο Υπατος Αρμοστής εξέφρασε την ανησυχία του ότι η διεθνής βοήθεια για τις χώρες υποδοχής ενδέχεται να ξεκινά να μειώνεται και κάλεσε για συνέχιση της υποστήριξης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:01

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.