Ο Ερντογάν απειλεί "να συντρίψει" τους Κούρδους της Συρίας "μέχρι να μην απομείνει τίποτα"

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα του "θα τελειώσει" το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας και το κουρδικό συριακό κόμμα PYD "μέχρι να μην απομείνει τίποτα".

"Θα συντρίψουμε όποιον απειλεί τον εθνικό αγώνα της Τουρκίας", είπε σε ομιλία του σε ένα συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Προύσα.

"Δεν μπορείτε να βασιστείτε στην υποστήριξη των ΗΠΑ για να νικήσετε την Τουρκία", πρόσθεσε απευθυνόμενος στις YPG.
Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι "κάποιοι από τους συμμάχους" της Τουρκίας –αναφερόμενος προφανώς στις ΗΠΑ– παρέδωσαν 2.000 αεροπορικά φορτία 5.000 φορτηγά με όπλα και πυρομαχικά στις κουρδικές YPG.
Είπε επίσης ότι σκοπεύει να στείλει πίσω στην πατρίδα τους 3,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που ζουν σήμερα στην Τουρκία και απείλησε ότι όποιος διαδηλώσει εναντίον της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία "θα πληρώσει το τίμημα".

Ενας νεκρός και 32 τραυματίες 

Ένας Σύρος σκοτώθηκε και 32 Τούρκοι τραυματίστηκαν από ρουκέτα που έπληξε σήμερα την τουρκική πόλη Ρεϊχανλί, πάνω στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, μετέδωσε το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι NTV επικαλούμενο τον δήμαρχο της πόλης αυτής που βρίσκεται στην επαρχία Χατάι. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ είπε επίσης σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη ότι το Ρεϊχανλί επλήγη από ρουκέτα που προήλθε από την άλλη πλευρά των συνόρων. "Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχουμε 32 τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο είναι σοβαρά (...) Ένας Σύρος σκοτώθηκε" είπε στο NTV ο δήμαρχος Χουσεΐν Σανβερντί.

Επισης τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν 45 στόχους στην επαρχία του Αφρίν, στη βόρεια Συρία, σήμερα Κυριακή, ανακοίνωσε ο τουρκικός στρατός, ενώ οι χερσαίες δυνάμεις προωθούνται στην περιοχή, σε μια επιχείρηση εναντίον των Κούρδων της Συρίας.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αναφέρεται ότι 32 μαχητικά συμμετείχαν στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον καταφυγίων, κρησφύγετων και αποθηκών με όπλα και πυρομαχικά που ανήκουν στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την κουρδική πολιτοφυλακή.

Σύγκλιση ΣΑ ζητά η Γαλλία

Στο πολιτικό επίπεδο η Γαλλία ζήτησε την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία μετά και την επέμβαση της Τουρκίας στην επαρχία Αφρίν, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
"Γούτα, Ιντλίμπ, Αφρίν... Η Γαλλία ζητά την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας" ανέφερε ο Γάλλος υπουργός σε μια ανάρτησή του στο Twitter Πρόσθεσε ότι συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του, τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σήμερα το πρωί.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λε Ντριάν τόνισε ότι το Παρίσι κάλεσε την Τουρκία να ενεργεί με αυτοσυγκράτηση, επισημαίνοντας ότι "η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται σε πολλές περιοχές της Συρίας ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών ενεργειών του καθεστώτος της Δαμασκού και των συμμάχων του". Πρόσθεσε επίσης ότι η Γαλλία καταδικάζει επίσης τους βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος στην επαρχία Ιντλίμπ και ζήτησε να διευκολυνθεί άμεσα η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ανατολική Γούτα, όπου 400.000 άνθρωποι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.
Λίγο νωρίτερα, η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί κάλεσε και αυτή την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις της εναντίον των Κούρδων της Συρίας, εκτιμώντας ότι η ενέργεια αυτή θα ζημιώσει τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.
"Οι μάχες αυτές (...) πρέπει να σταματήσουν" δήλωσε μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 3. Η Παρλί εξήγησε ότι η τουρκική επιχείρηση θα μπορούσε να απομακρύνει τις κουρδικές δυνάμεις που μάχονται στο πλευρό του διεθνούς συνασπισμού, στον οποίο μετέχει και η Γαλλία, από τον βασικό στόχο τους, δηλαδή τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:58

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
H Tεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν υπέστη πυραυλική επίθεση από το Ισραήλ
08:13
Αμερικανικά ΜΜΕ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
07:59
Μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ
05:45
18 Απριλίου
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.