Το τέλος του πολέμου με το Ισλαμικό κράτος ανακοίνωσε το Ιράκ

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακοίνωσε σήμερα το "τέλος του πολέμου" κατά του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα του, διαβεβαιώνοντας ότι οι τζιχαντιστές έχουν πλέον εκδιωχθεί από όλα τα εδάφη που είχαν υπό τον έλεγχό τους.

Ακολουθεί χρονολόγιο με τις ημερομηνίες-σταθμούς της δράσης του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και της αντεπίθεσης των ιρακινών δυνάμεων τα τελευταία χρόνια.
-Στις 9 Απριλίου 2013 ο μέχρι τότε ηγέτης του παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, ο Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ανακοινώσει τη συγχώνευση της ομάδας του, του "Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ" με το Μέτωπο αλ Νόσρα που πολεμούσε το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη γειτονική Συρία. Η νέα οργάνωση αποκαλείται "Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε". Όμως το Μέτωπο αλ Νόσρα απορρίπτει την πρωτοκαθεδρία του Αλ Μπαγκντάντι και δηλώνει πίστη στον ηγέτη της Αλ Κάιντα, τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι. Στις αρχές του 2014 η Αλ Κάιντα αποκηρύσσει το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε.
-Στις 10 Ιουνίου 2014 εκατοντάδες σουνίτες, μαχητές στην πλειονότητά τους του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, καταλαμβάνουν τη Μοσούλη και μεγάλο μέρος της επαρχίας Νινευή. Θέτουν επίσης υπό τον έλεγχό τους πολλούς τομείς δύο γειτονικών επαρχιών, του Κιρκούκ και της Σαλαχεντίν. Η οργάνωση, που στηριζόταν από πρώην αξιωματικούς του στρατού του Σαντάμ Χουσέιν και από σαλαφιστικές ομάδες, ήλεγχε ήδη από τον Ιανουάριο τη Φαλούτζα και ορισμένες ζώνες στην επαρχία αλ Άνμπαρ, στο δυτικό Ιράκ.
-Στις 29 Ιουνίου 2014 η οργάνωση ανακηρύσσει ένα "χαλιφάτο", με επικεφαλής τον Αλ Μπαγκντάντι, στα εδάφη που ελέγχει στο Ιράκ και τη Συρία. Μετονομάζεται επίσης σε Ισλαμικό Κράτος. Η ονομασία αυτή απορρίπτεται από τα Ηνωμένα Έθνη, από πολλές χώρες και από πολλούς μουσουλμάνους λογίους. Οι Άραβες χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο το ακρωνύμιο "Νταές" όταν αναφέρονται στους τζιχαντιστές.
-Στις 5 Ιουλίου ο Αλ Μπαγκντάνι εμφανίζεται για πρώτη φορά σε ένα βίντεο που αναπαράγεται από τζιχαντιστικές ιστοσελίδες. Στο κήρυγμά του, στο τέμενος Αλ Νούρι της Μοσούλης, καλεί όλους τους μουσουλμάνους να τον "υπακούσουν".
Τον Ιούλιο του 2014 η οργάνωση ανατινάζει τον τάφο του προφήτη Ιωνά στη Μοσούλη. Λεηλατεί επίσης τους προϊσλαμικούς θησαυρούς του μουσείου της πόλης και πυρπολεί τη βιβλιοθήκη. Καταστρέφονται ο αρχαιολογικός χώρος της Νιμρούντ και η ρωμαϊκή πόλη Χάτρα.
-Στις 8 Αυγούστου 2014 οι ΗΠΑ εμπλέκονται στον πόλεμο, για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων τους το 2011, βομβαρδίζοντας θέσεις του ΙΚ. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπόσχεται ότι το ΙΚ θα νικηθεί από "έναν ευρύ διεθνή συνασπιμό".
-Στις 31 Μαρτίου 2015 οι ιρακινές δυνάμεις ανακαταλαμβάνουν την πόλη Τικρίτ, στα βόρεια της Βαγδάτης. Στις 13 Νοεμβρίου του ίδου έτους, οι κουρδικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τον διεθνή συνασπισμό, ανακαταλαμβάνουν το Σιντζάρ.
-Στις 9 Φεβρουαρίου 2016 απελευθερώνεται το Ραμάντι, η πρωτεύουσα της επαρχίας Αλ Άνμπαρ και ακολουθεί η Φαλούτζα, στην ίδια επαρχία, τις 26 Ιουνίου.
-Στις 11 Μαΐου 2016 περισσότεροι από 90 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε επίθεση με τρία παγιδευμένα αυτοκίνητα στη Βαγδάτη. Στις 3 Ιουλίου, σε επίθεση αυτοκτονίας, επίσης στη Βαγδάτη, σκοτώνονται τουλάχιστον 320 άνθρωποι. Άλλα 84 θύματα καταγράφονται σε μια διπλή τρομοκρατική επίθεση κοντά στη Νασιρίγια, στις 14 Σεπτεμβρίου 2017. Την ευθύνη για όλες τις επιθέσεις αναλαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος.
-Στις 10 Ιουλίου 2017 ο Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακοινώνει την απελευθέρωση της Μοσούλης, μετά από μάχες εννέα μηνών.
-Στις 31 Αυγούστου, οι ιρακινές δυνάμεις ανακοινώνουν ότι ανακατέλαβαν την πόλη Ταλ Άφαρ και απελευθέρωσαν όλη την επαρχία Νινευή.
-Στις 5 Οκτωβρίου, ανακοινώνεται η απελευθέρση της Χαουίτζα, του τελευταίου μεγάλου αστικού κέντρου που είχε υπό τον έλεγχό της η οργάνωση.
-Στις 3 Νοεμβρίου ο ιρακινός στρατός εκδιώκει το ΙΚ από την Αλ Καΐμ, στην επαρχία Αλ Άνμπαρ. Στις 17 του μηνός, το Ιράκ ανακαταλαμβάνει την τελευταία κοινότητα-προπύργιο του ΙΚ στο έδαφός του, τη Ράουα.
-Στις 23 Νοεμβρίου, οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ εξαπολύουν την τελευταία μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές που είχαν υποχωρήσει στην έρημο, στο δυτικό Ιράκ. Μέσα σε τέσσερις ημέρες, εκκαθαρίζεται η μισή από μια ζώνη περίπου 29.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Στις 9 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός ανακοινώνει τη "νίκη" απέναντι στο ΙΚ που εκδιώχθηκε και από τους τελευταίους θύλακές του στην έρημο.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:50

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των Αν. Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη
17:03
Η Άγκυρα δεν αποδέχεται τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις
16:14
Η Ελλάδα χαιρέτισε τα συμπεράσματα της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις
14:58
Η Τεχνητή Νοημοσύνη σε Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης
14:53
Νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου
13:33
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
13:05
Σταθμό φόρτισης στις θέσεις στάθμευσης θα πρέπει να έχουν τα νέα κτίρια
12:55
Αλλαγές στις αναφορές σε ευρωτουρκικά στο πιο πρόσφατο προσχέδιο συμπερασμάτων
12:48
Συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις αναμένει ο Υπουργός Οικονομικών (Βίντεο)
12:38
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
11:17
Πρόεδρος: Ενδεχόμενη πρόοδος στο Κυπριακό θα έχει θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά (Βίντεο)
11:14
Η Παλαιστίνη επιδιώκει να ενταχθεί στον ΟΗΕ ως πλήρες κράτος-μέλος
10:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.