Πλήρη άρση του αποκλεισμού της Υεμένης ζητά ο ΟΗΕ

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ζήτησε εκ νέου τη Δευτέρα να αρθεί πλήρως ο αποκλεισμός τον οποίο επιβάλλει η συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη επί μία εβδομάδα, ενώ το Ριάντ απαίτησε από την πλευρά του αυστηρότερους ελέγχους στα φορτία για να αποτραπεί η μεταφορά όπλων στους σιίτες αντάρτες Χούθι και στους συμμάχους τους.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις χρειάζονται "πλήρη πρόσβαση" σε όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς. Το θέμα δεν είναι απλά να έχουν πρόσβαση σε κάποια λιμάνια, κάτι που συνεπάγεται ότι θα πρέπει κατόπιν να περνούν από τις γραμμές των μετώπων για να διανείμουν ανθρωπιστική βοήθεια, συμπλήρωσε.
 
Η "αντίστροφη μέτρηση" έχει ήδη αρχίσει εν μέσω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Υεμένη, υπογράμμισε ο Ντουζαρίτς. "Απομένουν 11 ημέρες ως την εξάντληση των αποθεμάτων ρυζιού", "97 (ημέρες) ώσπου (να εξαντληθούν) τα αποθέματα σταριού", ενώ "σε 20 ημέρες δεν θα υπάρχει πλέον ντίζελ στον βορρά και σε δέκα δεν θα υπάρχει πια βενζίνη" στην περιοχή αυτή, απαρίθμησε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών και υπογράμμισε ότι ήδη, οι τιμές βασικών αγαθών στην Υεμένη αυξάνονται ραγδαία.
 
Συνέπεια του αποκλεισμού είναι επίσης ότι "η υγειονομική κατάσταση επιδεινώνεται ταχύτατα".
 
"Το σύνολο του πληθυσμού της Υεμένης εξαρτάται από τις εισαγωγές τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων. Πάνω από 17 εκατομμύρια Υεμενίτες, δηλαδή πάνω από τα δύο τρίτα του πληθυσμού, αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφής", συνόψισε ο Ντουζαρίτς, ζητώντας "την άρση του αποκλεισμού σε όλα τα λιμάνια, συμπεριλαμβανομένων αυτών στη Χοντάιντα και στο Σαλίφ".
 
Από την πλευρά του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στον ΟΗΕ, ο Αμπντάλα αλ Μουαλίμι, τόνισε ότι τα λιμάνια και τα αεροδρόμια θα ανοίξουν "όταν θα είμαστε ικανοποιημένοι με την ενίσχυση των διαδικασιών ελέγχου" των φορτίων.
 
"Το πρώτο βήμα" έγινε για να ανοίξουν ξανά "σε 24 ώρες" τα λιμάνια τα οποία βρίσκονται "στις περιοχές που ελέγχονται από τη (διεθνώς αναγνωρισμένη) κυβέρνηση της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένων αυτών στο Αντεν, στη Μουκάλα και στη Μόκα", είπε.

Ο ΟΗΕ έχει τονίσει πως φοβάται ότι στην Υεμένη θα ξεσπάσει "ο μεγαλύτερος λιμός των τελευταίων δεκαετιών", ο οποίος θα έχει "εκατομμύρια θύματα" εάν ο αποκλεισμός δεν αρθεί γρήγορα.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:28

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.