Ο Τραμπ κλιμάκωσε τις απειλές κατά της Β. Κορέας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε σήμερα τις απειλές του εναντίον της Βόρειας Κορέας και υποσχέθηκε να καταστρέψει την χώρα των 26 εκατομμυρίων πολιτών εκτός κι αν η Πιονγκγιάνγκ εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες, ενώ είπε, αναφερόμενος στον ηγέτη της χώρς Κιμ Γιονγκ Ουν ότι είναι ένας «πυραυλάνθρωπος» (Rocket man) σε αποστολή αυτοκτονίας.

Ήταν η αμεσότερη απειλή για επίθεση που διατύπωσε ο Αμερικανός πρόεδρος εναντίον της Βόρειας Κορέας ως αντίποινα για τις εχθρικές της ενέργειες που περιλαμβάνουν την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων πάνω από την Ιαπωνία και τη διεξαγωγή πυρηνικών δοκιμών.

Στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Τραμπ παρουσίασε μια δυσοίωνη εικόνα ενός κόσμου που κινδυνεύει και υιοθέτησε μια συγκρουσιακή προσέγγιση στην επίλυση των διεθνών προκλήσεων από το Ιράν έως τη Βενεζουέλα.

Οι δηλώσεις του συντάραξαν τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας που ήταν παρόντες στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου λεπτά νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση για επίδειξη ηγετικής ικανότητας.

«Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη δύναμη και υπομονή, αλλά εάν αναγκασθούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ή τους συμμάχους τους, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να καταστρέψουμε πλήρως τη Βόρεια Κορέα» τόνισε ο Τραμπ.

Ένα ηχηρό μουρμουρητό ακούστηκε στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όταν ο Τραμπ διατύπωσε την αυστηρότερη μέχρι τώρα προειδοποίησή του προς τη Βόρεια Κορέα.

«Ο Rocket man βρίσκεται σε αποστολή αυτοκτονίας του ιδίου και του καθεστώτος του», πρόσθεσε.

Ένας άνδρας από το ακροατήριο κάλυψε με τα χέρια του το πρόσωπό του λίγο αφότου ο Αμερικανός ηγέτης προέβη στη δήλωση περί «πλήρους καταστροφής». Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βαλστρομ σταύρωσε τα χέρια της.

«Ήταν η λάθος ομιλία τη λάθος στιγμή, ενώπιον του λάθος ακροατηρίου» δήλωσε η Σουηδή υπουργός αργότερα στο BBC.

Η πολεμική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησής του που έχουν τοποθετηθεί σαφώς υπέρ της διπλωματικής επίλυσης της κρίσης.

Στη θυελλώδη ομιλία του, διάρκειας 41 λεπτών, ο Τραμπ καταφέρθηκε και εναντίον των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν αλλά και της Βενεζουέλας. Αποδοκίμασε την κυβέρνηση της Κούβας κι επισήμανε επίσης την απειλή των ισλαμιστών εξτρεμιστών.

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ «ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΔΙΑΟΛΟ»

«Σε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου εκτυλίσσονται συρράξεις και ορισμένες περιοχές στην πραγματικότητα πάνε στον διάολο», υπογράμμισε ο Ρεπουμπλικάνος.

Την αυστηρότερη προειδοποίηση την απηύθυνε προς τη Βόρεια Κορέα. Προέτρεψε τα κράτη μέλη των ΗΕ να εργαστούν από κοινού για να απομονώσουν την κυβέρνηση Κιμ έως σταματήσει την «εχθρική» της συμπεριφορά.

Ο μεγιστάνας είπε ακόμη ότι η επιδίωξη της Πιονγκγιάνγκ να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο «απειλεί ολόκληρο τον κόσμο με αδιανόητο κόστος ανθρώπινων ζωών».

«Προκαλεί οργή που κάποια κράτη όχι μόνο έχουν εμπορικές συνδιαλλαγές με ένα τέτοιο καθεστώς αλλά θα εξόπλιζαν, θα προμήθευαν και θα στήριζαν οικονομικά μια χώρα που απειλεί την υφήλιο με μια πυρηνική σύρραξη» υπογράμμισε ο Ρεπουμπλικάνος, σε μια πιθανή συγκεκαλυμμένη αναφορά προς την Κίνα.

Αναφορικά με το Ιράν, ο Αμερικανός ηγέτης χαρακτήρισε «όνειδο» τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και υπαινίχθηκε ότι ενδέχεται να μην επικυρώσει τη συμφωνία πριν την εκπνοή της προθεσμίας στα μέσα Οκτωβρίου.

Αποκάλεσε εξάλλου το Ιράν έναν «οικονομικά εξασθενημένο κράτος παρία» που εξάγει τη βία.

Χαρακτήρισε την κατάσταση στη Βενεζουέλα «απόλυτα απαράδεκτη» τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κάθονται απλά στην άκρη και να παρακολουθούν. Προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν τί περαιτέρω μέτρα θα μπορούσαν να λάβουν.

ΠΡΩΤΑ Η ΑΜΕΡΙΚΗ

Η ομιλία αυτή σηματοδοτεί την τελευταία απόπειρα του Ντόναλντ Τραμπ να εκθέσει το όραμά του με κεντρικό σύνθημα «πρώτα η Αμερική» σε σχέση με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Ο δισεκατομμυριούχος ηγέτης, που ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα πριν από 8 μήνες, είπε ενώπιον του σώματος των 193 κρατών μελών ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν να επιβάλλουν τη θέλησή τους σε άλλα κράτη και θα σεβαστούν την εθνική κυριαρχία άλλων χωρών.

«Θα υπερασπιστώ τα συμφέροντα της Αμερικής περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο» υπογράμμισε.

«Ωστόσο τηρώντας τις υποχρεώσεις μας προς τα άλλα κράτη συνειδητοποιούμε επίσης ότι είναι προς το συμφέρον όλων να επιδιώξουν ένα μέλλον όπου όλα τα κράτη μπορούν να είναι κυρίαρχα, επιτυχημένα και ασφαλή».

Καθώς διάβαζε την ομιλία του προσεκτικά, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός σύντομα θα είναι ισχυρότερος όσο ποτέ.

Α.Σ

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:41

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Αρχαία ναυπηγεία στον Πωμό - 31 - Απριλίου 2024
10:00
Στους 706.534 ο αριθμός των εκλογέων
09:47
Στις Βρυξέλλες 22 νέοι Κύπριοι διπλωμάτες
09:23
Στάσιμες οι εργασίες για την προβλήτα στο Βασιλικό
09:07
Υπουργός Παιδείας: Σκοπός η αυτοπροστασία των παιδιών
08:59
Πολίτης εντόπισε πτώμα σε αποσύνθεση στην Σωτήρα
06:42
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
06:20
Σε ανταγωνιστικότερη βιομηχανία από φθηνότερη ενέργεια προσβλέπει ο Υπ. Ενέργειας
06:06
Βρετανία: Εγκρίθηκε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα
06:05
Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε άσκηση πυρηνικής αντεπίθεσης
05:58
23 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
05:51
Πόλεμος στο Ισραήλ: Προ των πυλών η επιχείρηση στη Ράφα
05:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.