Στα άκρα η κόντρα Β. Κορέας-ΗΠΑ

Σε μια ιδιότυπη γεωπολιτική διελκυστίνδα με απρόβλεπτες συνέπειες για όλη την υφήλιο έχουν εμπλακεί εδω και λίγους μήνες οι ΗΠΑ με την Βόρεια Κορέα.

Αυτό δεν είναι κάτι που δεν το γνωρίζαμε ή το αγνοούσαμε, ωστόσο εδώ και λίγα 24ωρα για πρώτη φορά οι δυο χώρες μιλάνε πλέον με άλλους όρους: η Βόρεια Κορέα ως "το πληγωμένο θηρίο" από τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο την μείωση κατά το 1/3 των εσόδων των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει ετησίως η Πιονγκγιάνγκ από τις εξαγωγές που πραγματοποιεί και οι ΗΠΑ ως η έχουσα... το πάνω χέρι.

Κι όλοι αναρωτιούνται: πόσο πολύ μπορεί να το "χοντρύνει" ο Κιμ Γιόνγκ Ουν;

Αν λάβουμε υπόψη μας τις προ ωρών απειλητικές δηλώσεις της Πιονγιάνγκ... άγνωσται αι βουλαί του κυρίου (Κιμ): Μπορεί να τις εννοεί, μπορεί και να μπλοφάρει. Αλλωστε είναι γνωστό πως μερικοί από τους καλύτερους παίκτες πόκερ του κόσμου, είναι Κορεάτες.

Οπότε, μένει να δούμε πόσο καλός... poker face είναι ο Κιμ, ο οποίος όχι μόνο απέρριψε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζουν την κυριαρχία της χώρας του, αλλά απείλησε πως "η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα «σκληρό μάθημα» με τη στρατηγική πυρηνική δύναμή της αν οι τελευταίες αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της".

Το σχέδιο των κυρώσεων που ψήφισε πριν λίγα 24ωρα το Συμβούλιο Ασφαλείας καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ και θέτει απαγορεύσεις στις εξαγωγές άνθρακα, σιδήρου, σιδηρομεταλλευμάτων, μολύβδου, μεταλλευμάτων μολύβδου και θαλασσίων ειδών διατροφής, μετά τις δύο δοκιμαστικές πυραυλικές εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα μέσα στον Ιούλιο.

Παράλληλα, η ίδια απόφαση απαγορεύει την αύξηση του αριθμού των Βορειοκορεατών που δουλεύουν στο εξωτερικό από τις χώρες που τους απασχολούν. Επίσης, απαγορεύεται η συγκρότηση νέων εταιρικών κοινοπραξιών με την συμμετοχή της Βόρειας Κορέας, όπως επίσης και η ροή χρηματοδοτήσεων προς τις εταιρικές κοινοπραξίες που ήδη λειτουργούν.

Η ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ ήταν άμεση: αφενός επανέλαβε προηγούμενη θέση της ότι δεν θα θέσει ποτέ το πυρηνικό της πρόγραμμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για όσο διαρκεί η επιθετική πολιτική των ΗΠΑ εναντίον της Βόρειας Κορέας. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος από το να πιστεύουν οι ΗΠΑ ότι το έδαφός τους είναι ασφαλές από την άλλη πλευρά του ωκεανού» ανέφερε χαρακτηριστικά το KCNA.

Κι αφετέρου ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους, δηλώνοντας έτοιμη να δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα «σκληρό μάθημα» με τη στρατηγική πυρηνική δύναμή της αν οι τελευταίες αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της και δεν θα θέσει το πυρηνικό πρόγραμμα ή τους πυραύλους της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Επίσης, η Πιονγκγιάνγκ χαρακτήρισε τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ «κατασκευασμένες» και προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν «ισχυρά μέτρα» και πράξεις δικαιοσύνης. Ανέφερε πως το ψήφισμα δείχνει πως τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταχραστεί την εξουσία τους.
Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει από το 2006 πέντε πυρηνικές δοκιμές, από τις οποίες δύο το 2016 -με τον Κιμ να έχει δηλώσει "έτοιμος και για την διεξαγωγή μιας έκτης".

Και πολλοί ειδικοί συμφωνούν στο ότι το καθεστώς, ένα από τα πιο απομονωμένα του κόσμου, έχει κάνει προόδους προς την υλοποίηση του στόχου του, που είναι να αποκτήσει διηπειρωτικούς πυρηνικούς πυραύλους που να μπορουν να πλήξουν τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Στενή "συνεργασία" ΗΠΑ-Νότιας Κορέας

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κι ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζέι-ιν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία συμφώνησαν να συνεργαστούν και να κλιμακώσουν στον μέγιστο βαθμό την άσκηση πιέσεων κατά της Βόρειας Κορέας, δίνοντας έμφαση στην εφαρμογή των νέων κυρώσεων του ΟΗΕ.

Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των προέδρων Τραμπ και Μουν ήταν διάρκειας μίας ώρας, με τους δύο προέδρους να συμφωνούν στο πλαίσιο της συνεργασίας τους κατά της Βόρειας Κορέας, δίνοντας έμφαση στην διεξαγωγή κοινής στρατιωτικής άσκησης που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με εκπρόσωπο του προεδρικού γραφείου στην Σεούλ.

Παράλληλα, ο Μουν φέρεται να τόνισε την ανάγκη που υπάρχει ώστε ένα παράθυρο διαλόγου με την Βόρεια Κορέα να παραμείνει ανοιχτό, στην περίπτωση που η Πιονγκγιάνγκ εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμά της.

Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι οι δύο ηγέτες «επιβεβαίωσαν ότι η Βόρεια Κορέα αντιπροσωπεύει μία σοβαρή και κλιμακούμενη απειλή κατά των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, όπως επίσης και για τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Οι δύο πρόεδροι δεσμεύτηκαν για την πλήρη υλοποίηση όλων των αποφάσεων, ενώ παροτρύνουν την διεθνή κοινότητα να πράξει το ίδιο» τόνισε ο Λευκός Οίκος.

Σε ανάρτηση του στο Twitter, o πρόεδρος Τραμπ είχε εκφράσει την ικανοποίησή του γράφοντας: «είμαι πολύ χαρούμενος κι εντυπωσιασμένος με την ψηφοφορία 15-0 στον ΟΗΕ» για τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον χαιρέτισε την απόφαση του ΟΗΕ λέγοντας πως δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το ότι υπάρχουν κοινές απόψεις μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την υπόθεση της Βόρειας Κορέας.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η υλοποίηση των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας θα παρακολουθείται στενά, αναφορικά με την τήρησή τους από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Πρόσθεσε πως όταν ωριμάσουν οι συνθήκες «θα μπορούμε να καθίσουμε και να έχουμε έναν διάλογο αναφορικά με το μέλλον για το ζήτημα της Πιονγκγιάνγκ».

Εκτίμησε δε, πως το καλύτερο μήνυμα που θα μπορούσε να στείλει η Βόρεια Κορέα για το ενδεχόμενο έναρξης συνομιλιών, είναι να σταματήσει τις δοκιμαστικές πυραυλικές εκτοξεύσεις. Ο ίδιος, υποστήριξε ότι υπάρχουν ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με την Βόρεια Κορέα, προκειμένου να ομαλοποιούνται οι καταστάσεις έντασης.

Βόρεια Κορέα: Οι προτάσεις της Σεούλ στερούνται της απαραίτητης ειλικρίνειας

Από την πλευρά της, η Βόρεια Κορέα έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα για την κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο μέσω της διεξαγωγής κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.

Η Βόρεια και η Νότια Κορέα παραμένουν τεχνητά σε κατάσταση πολέμου, καθώς ο Πόλεμος της Κορέας (1950-1953) έληξε με κατάπαυση του πυρός κι όχι με συμφωνία ειρήνευσης.

Η κατάσταση έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο ήταν από τα κεντρικά θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών των υπουργών Εξωτερικών των χωρών – μελών που συμμετέχουν στην Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Η ετήσια διάσκεψη των οποίων πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων Μανίλα το Σαββατοκύριακο. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Νότιας και της Βόρειας Κορέας πλησίασαν ο ένας δίπλα στον άλλον, καθώς περίμεναν για τη συμμετοχή τους σε δείπνο χθες το βράδυ, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου των Εξωτερικών της Νότιας Κορέας. Είχε προηγηθεί μία σύντομη συνάντησή τους, στην διάρκεια της οποίας, η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Κανγκ Κιουνγκ-χα, ζήτησε από την Βόρεια Κορέα ν΄ ανταποκριθεί στις προτάσεις της Σεούλ σχετικά για την βελτίωση των σχέσεων με την Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τον ίδιο Νοτιοκορεάτη αξιωματούχο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο στάθηκε σκεπτικός προς στιγμήν για να δηλώσει ότι οι προτάσεις της Σεούλ στερούνται της απαραίτητης ειλικρίνειας, την ίδια στιγμή που η Νότια Κορέα προχωρεί στην επιβολή κυρώσεων με τις ΗΠΑ κατά της Πιονγκγιάνγκ.

Οι απόψεις συγκλίνουν ότι ουσιαστικό ρόλο στην εφαρμογή των νέων κυρώσεων έχει η Κίνα, με την οποία η Βόρεια Κορέα διεκπεραιώνει τον μεγαλύτερο όγκο του εξαγωγικού της εμπορίου. Το Πεκίνο από την πλευρά του, έχει δεσμευτεί προς την κατεύθυνση υλοποίησης των κυρώσεων, τονίζοντας ωστόσο, ότι η εφαρμογή τους, δεν αποτελεί μία διαρκή λύση.

Η Κίνα έχει καλέσει την Ουάσινγκτον και την Σεούλ να βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση της έντασης μέσω της συγκράτησης της διεξαγωγής κοινών στρατιωτικών ασκήσεων σε κορεατικό έδαφος, αλλά και της απόσυρσης του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος (Terminal High Altitude Area Defense (THAAD). Το αντιπυραυλικό αυτό σύστημα έχει αναπτυχθεί κι αξιοποιείται επιχειρησιακά από τις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο έδαφος της Νότιας Κορέας, ενώ η Κίνα προβληματίζεται ιδιαίτερα από την λειτουργία του ραντάρ του αναφερόμενου συστήματος, καθώς μπορεί ν’ απεικονίζει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων εντός της κινεζικής επικράτειας. Το Πεκίνο έχει χαρακτηρίσει το σύστημα THAAD ως απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια της περιοχής.

Η Νότια Κορέα από την πλευρά της δεν αποκλείεται να προχωρήσει στην αύξηση του αριθμού των συστοιχιών του αντιπυραυλικού συστήματος, στην περίπτωση που οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από την Βόρεια Κορέα συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, όπως τον προηγούμενο μήνα. Ο πρόεδρος Μουν φέρεται να κινείται προς μία τέτοια κατεύθυνση, ενώ παράλληλα υποστηρίζει την ταυτόχρονη διεξαγωγή του διαλόγου για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα με τα πυραυλικά και πυρηνικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:37

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.