Αφγανιστάν: Ταλιμπάν σκότωσαν 26 στρατιώτες

Αυτοκινητοπομπή δεκάδων ταλιμπάν επιτέθηκε χθες στη διάρκεια της νύχτας σε βάση του αφγανικού στρατού στο νότιο τμήμα της χώρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 26 στρατιώτες και 80 εξεγερμένοι, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς.

Σύμφωνα με τοπική πηγή, η επίθεση στο στρατόπεδο Καρζάλι, στο νότιο τμήμα της επαρχίας Κανταχάρ, διήρκεσε πολλές ώρες, από τις 22:00 της Τρίτης έως τις 03:00 σήμερα, και ο στρατός αναγκάστηκε να καλέσει αεροπορικές ενισχύσεις για να βομβαρδίσουν τους επιτιθέμενους.

Το στρατόπεδο βρίσκεται στο νότιο τμήμα της επαρχίας Κανταχάρ, κοντά στη Χελμάντ, προπύργιο των ταλιμπάν όπου κυριαρχεί η καλλιέργεια του οπίου, απ΄όπου αντλούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους.

«Οι τρομοκράτες επιτέθηκαν στο στρατόπεδο Καρζάλι στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας. Οι αντάρτες αντιστάθηκαν με γενναιότητα και σκότωσαν περισσότερους από 80 τρομοκράτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, ο στρατηγός Ντάουλατ Ουαζίρι, ο οποίος έκανε λόγο για απολογισμό 26 νεκρών και 13 τραυματιών στις τάξεις του στρατού.

Όμως νοσοκομειακή πηγή στην Κανταχάρ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «τουλάχιστον 25 τραυματισμένοι στρατιώτες» διακομίστηκαν στα νοσοκομεία της πόλης.

Οι ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση με ανάρτησή τους στο Twitter και έκαναν λόγο για 70 νεκρούς.

Σύμφωνα με κάτοικο του τομέα Χακρέζ όπου βρίσκεται η βάση, ο οποίος μίλησε με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, «εκατοντάδες ταλιμπάν έφθασαν σε μια φάλαγγα περίπου 30 οχημάτων και επιτέθηκαν σε διάφορα σημεία της βάσης. Οι μάχες διήρκεσαν ώρες. Αεροπορικές ενισχύσεις κλήθηκαν για να βομβαρδίσουν τους επιτιθέμενους».

Υψηλόβαθμος αξιωματικός, που αρνήθηκε να κατονομαστεί, δήλωσε πως ορισμένοι στρατιώτες εξακολουθούσαν να αγνοούνται σήμερα το απόγευμα.

«Υπήρχαν περισσότεροι από 80 στρατιώτες στη βάση, ήταν μια μεγάλη επίθεση. Περίπου δέκα στρατιώτες εξακολουθούν να αγνοούνται. Οι επιτιθέμενοι πήραν στρατιωτικά οχήματα και όπλα κατά την αποχώρησή τους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι ταλιμπάν δέχθηκαν ωστόσο τα πυρά των ελικοπτέρων, δήλωσε ο στρατηγός Ραζίκ Σιρζάι, διοικητής της αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Κανταχάρ.

«Πραγματοποιήσαμε πολλές επιδρομές και σκοτώσαμε δεκάδες από αυτούς. Τα ελικόπτερά μας μετέφεραν στη συνέχεια τους τραυματισμένους στρατιώτες στα νοσοκομεία της Κανταχάρ», είπε.

Η τελευταία μεγάλη επίθεση των ταλιμπάν εναντίον στρατιωτικής βάσης, στις 21 Απριλίου κοντά στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ (βόρεια,) προκάλεσε τουλάχιστον 135 θανάτους σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό -- περισσότερους από 200 σύμφωνα με πηγές ασφαλείας-- μεταξύ νεαρών νεοσύλλεκτων που κατελήφθησαν εξαπίνης στο τέμενος στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής και στην τραπεζαρία του στρατοπέδου.

Τον Μάιο, τουλάχιστον τρεις βάσεις και στρατόπεδα του στρατού και της αστυνομίας δέχθηκαν νυχτερινές επιθέσεις με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον εξήντα άνθρωποι στην περιοχή της Κανταχάρ, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

Οι ταλιμπάν, που μάχονται κατά της αφγανικής κυβέρνησης και των δυνάμεων ασφαλείας που υποστηρίζονται από έναν δυτικό συνασπισμό υπό το ΝΑΤΟ, ενέτειναν την επίθεσή τους εδώ και μία εβδομάδα και επιτίθενται σε όλα τα μέτωπα.

Τη Δευτέρα (προχθές) ανέλαβαν την ευθύνη για μια επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο δυτικό τμήμα της Καμπούλ που προκάλεσε 26 θανάτους και 41 τραυματισμούς, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, απήγαγαν κάπου 70 χωρικούς βόρεια της Κανταχάρ τους οποίους υποπτεύονταν ότι συνεργάζονταν με την κυβέρνηση. Περίπου τριάντα από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι το Σάββατο και οι σοροί επτά άλλων ανακαλύφθηκαν σε έναν δρόμο. Η αστυνομία δήλωσε σήμερα ότι προσπαθεί να εντοπίσει περισσότερους από τριάντα ομήρους που εξακολουθούν να αγνοούνται με τη βοήθεια των «πρεσβύτερων» των χωριών.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:50

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.