Κατηγορίες σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας για χρηματοδότηση εξτρεμιστών στη Βρετανία

Άτομα και οργανισμοί από τη Σαουδική Αραβία βρίσκονται «αναμφίβολα» στην κορυφή της λίστας των χρηματοδοτών ισλαμιστών που δρουν επί βρετανικού εδάφους, σύμφωνα με έρευνα της δεξαμενής σκέψης Henry Jackson Society.

Κατά τους συντάκτες υπάρχει μία ξεκάθαρη και εντεινόμενη διασύνδεση μεταξύ της χρηματοδότησης από το εξωτερικό, που προέρχεται κυρίως από τη Σαουδική Αραβία και του πρόσφατου κύματος τρομοκρατικών επιθέσεων από ισλαμιστές στη Βρετανία και στην Ευρώπη.

Η οργάνωση ζητά μάλιστα τη διεξαγωγή δημόσιας έρευνας σε σχέση με τα πορίσματά της.

Ο επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης Τομ Γουίλσον δήλωσε: «Ενώ οντότητες από την περιοχή του Κόλπου και από το Ιράν είναι ένοχοι προώθησης του εξτρεμισμού, εκείνες από τη Σαουδική Αραβία είναι αναμφίβολα στην κορυφή της λίστας.»

Η έρευνα δείχνει ότι κάποια άτομα και ιδρύματα από τη Σαουδική Αραβία συνδέονται προφανώς βαθιά με την εξαγωγή μίας αντιφιλελεύθερης, μισαλλόδοξης ουαχαβιτικής ιδεολογίας».

Η επί έξι δεκαετίες «εκστρατεία» του αραβικού βασιλείου να εξαγάγει τον ουαχαβισμό, μία αυστηρή ερμηνεία του Ισλάμ, έχει οδηγήσει σε χρηματική υποστήριξη τεμενών και ισλαμικών θεσμών που φαίνεται ότι έχουν δεσμούς με εξτρεμιστές, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, που επισκέφθηκε το Ριάντ νωρίτερα μέσα στο έτος, έχει κατηγορηθεί για «υποταγή» στο σαουδαραβικό καθεστώς και για απόκρυψη έκθεσης που αφορά ακριβώς στη χρηματοδότηση εξτρεμιστικών οργανώσεων στη Βρετανία.

Η έκθεση αυτή είχε διαταχθεί από τον τέως Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον το 2015, ωστόσο διατυπώνονται από την αντιπολίτευση φόβοι ότι ίσως να μη δημοσιοποιηθεί ποτέ λόγω των διπλωματικά ευαίσθητων πληροφοριών για τη δράση της Σαουδικής Αραβίας.

 

Πηγή: Αθανάσιος Γκαβός

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:24

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στο δάσος της Παρεκκλησιάς
15:12
Στα επίπεδα λιμού η Γάζα τις επόμενες έξι εβδομάδες
15:08
Στρατιωτικά άλογα ενεπλάκησαν σε ατυχήματα με τραυματίες στο Λονδίνο
13:59
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
13:21
ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ενέκρινε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία
13:16
Ευρωεκλογές: Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες (Βίντεο)
13:00
Αννίτα: Ισχυρός Δημοκρατικός Συναγερμός σημαίνει δυνατή Κύπρος στην Ευρώπη
12:55
Πυρκαγιά στο δάσος της Παρεκκλησιάς
12:32
Η Άγκυρα αρνήθηκε να παραστεί στην εκδήλωση για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
12:29
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
12:27
ΔΗΠΑ: Η Ευρώπη είναι το οξυγόνο για την Κύπρο
12:17
Συστάσεις προστασίας εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας εξαιτίας της σκόνης
12:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.