Υπό εσωκομματική πίεση η Μέι για τη λιτότητα

Σε πίεση επί της Τερέζα Μέι από κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία να ορίσει ένα χρονοδιάγραμμα αποχώρησής της από την Ντάουνινγκ Στριτ, αναφέρεται ρεπορτάζ της φιλοκυβερνητικής Daily Telegraph.

Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι τα στελέχη αυτά θέλουν την Πρωθυπουργό να παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα αποχώρησής της κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου των Συντηρητικών στις αρχές Οκτωβρίου.

Ωστόσο, θεωρούν ότι η κα Μέι πρέπει να παραμείνει ως Πρωθυπουργός έως τον Ιούνιο του 2019, δηλαδή μετά από την προγραμματισμένη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019, έτσι ώστε να μην επηρεαστεί η πορεία προς το Brexit.

Σκοπός των εσωκομματικών αμφισβητιών της Τερέζα Μέι είναι να υπάρξει μία ομαλή διαδικασία διαδοχής της στην ηγεσία του κόμματος και της χώρας, αλλά και να υπάρχει χρόνος ανασυγκρότησης των Συντηρητικών ενόψει των επόμενων προγραμματισμένων εκλογών το 2022.

Οι νεότερες πληροφορίες για την αμφισβήτηση της Πρωθυπουργού έρχονται την ώρα που εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ υπουργών για το κατά πόσο πρέπει να αρθεί το όριο του 1% στην ετήσια αύξηση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και για το πώς πρέπει να καλυφθεί η πρόσθετη δαπάνη.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει και να αποδεχθεί τις συστάσεις ανεξάρτητων οργάνων υπέρ της μεγαλύτερης αύξησης αμοιβών στο δημόσιο.

Υπέρ της αύξησης των αμοιβών στο εθνικό σύστημα υγείας NHS έχει ταχθεί ο Υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ, ενώ και η Υπουργός Παιδείας Τζαστίν Γκρίνινγκ έχει ζητήσει πρόσθετο κονδύλι ενός δισεκατομμυρίου λιρών για το σχολικό προϋπολογισμό.

Εν τω μεταξύ, ο βρετανικός Τύπος προσθέτει σήμερα το όνομα του Υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών που υποστηρίζουν την άρση του πλαφόν στις αυξήσεις στο δημόσιο τομέα. Ο κ. Τζόνσον φέρεται να πιστεύει ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις μπορούν να δοθούν «με υπεύθυνο τρόπο και χωρίς να προκαλούν δημοσιονομικές πιέσεις».

Ο κ. Γκόουβ επίσης είπε ότι δε θεωρεί πως οι μεγαλύτερες αυξήσεις απαιτούν απαραίτητα υψηλότερους φόρους.

Οι θέσεις αυτές είναι αντίθετες με την προειδοποίηση του Υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ πως για να δημιουργηθεί μεγαλύτερο περιθώριο δαπανών για την κυβέρνηση θα πρέπει να επιβληθούν αντιδημοφιλείς φορολογικές αυξήσεις. Ο κ. Χάμοντ, όπως και η κα Μέι, φέρονται να είναι αντίθετοι με την άρση του ορίου του 1% στις αυξήσεις στο δημόσιο, το οποίο ισχύει εδώ και επτά χρόνια.

Η συζήτηση για μεγαλύτερες αυξήσεις στο δημόσιο και γενικότερα για χαλάρωση της λιτότητας έχει έρθει στο προσκήνιο της πολιτικής συζήτησης στη Βρετανία μετά από την εξαιρετική εκλογική επίδοση των Εργατικών που τάχθηκαν υπέρ των μεγαλύτερων κρατικών επενδύσεων και του τερματισμού της λιτότητας. Χιλιάδες πολίτες έλαβαν μέρος σε διαδήλωση στο κέντρο του Λονδίνου το Σάββατο με ένα από τα βασικά αιτήματα να είναι ο τερματισμός της πολυετούς λιτότητας. Στο πλήθος εν μέσω επευφημιών μίλησε και ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών.

Η επιχειρηματολογία κατά της λιτότητας έχει ενισχυθεί και μετά από την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Grenfell Tower, με τους κατοίκους της περιοχής και την αντιπολίτευση να συνδέουν την τοποθέτηση επικίνδυνου υλικού επένδυσης στο εξωτερικό του κτιρίου με την προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων από το δημοτικό συμβούλιο λόγω των μειωμένων προϋπολογισμών για την τοπική αυτοδιοίκηση.


Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:27

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (25)
21:54
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ (24)
21:53
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 (23)
21:52
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ (22)
21:51
ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (21)
21:49
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (20)
21:48
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (19)
21:47
ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΤΟ ΕΥΡΩ (18)
21:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.