Με 900 δισ. δολάρια σε 65 χώρες η Κίνα αλλάζει τον κόσμο

Μια χρυσή γέφυρα έχει στηθεί εδώ κι λίγες μέρες στο Ολυμπιακό Πάρκο του Πεκίνου, εκεί όπου ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα φιλοξενήσει τους ηγέτες άλλων 28 χωρών προκειμένου να τους ανακοινώσει τα σχέδιά του για επενδύσεις περίπου μισού τρισ. δολαρίων.

Η Χρυσή Γέφυρα του Δρόμου του μεταξιού, όπως ονομάστηκε είναι το σύμβολο της οικονομικής και εμπορικής επενδυτικής προσπάθειας, μέσω της οποίας, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη μετά τις ΗΠΑ, φιλοδοξεί να αλλάξει τον οικονομικό χάρτη σε 65 χώρες της Ευρώπης της Αφρικής και της Ασίας και επηρεάζοντας τις ζωές στο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ή 4,5 δισ. ανθρώπων.

Υπό την ονομασία “Μια Ζώνη - Μια οδός” η επιθετική επενδυτική πρωτοβουλία του Πεκίνου πρόκειται να παρουσιαστεί την ερχόμενη Κυριακή και τη Δευτέρα στους 28 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων – ανάμεσά τους και ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας - που έχουν προσκληθεί στο Πεκίνο.  
Υποδομές που θα αλλάξουν το παγκόσμιο εμπόριο

Το φιλόδοξο σχέδιο άρχισε να σχεδιάζεται πριν από περίπου τέσσερα χρόνια από τον πρόεδρο Σι Ζινπίνγκ. Στόχος του να δημιουργηθεί ένα δίκτυο επιχειρηματικότητας και εμπορίου με σύγχρονες υποδομές επιμελητείας και μεταφορών, νέους οδικούς άξονες, λιμάνια, σιδηροδρομικά δίκτυα, αεροδρόμια, δίκτυα παραγωγής και διανομής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών με την χρήση οπτικών ινών.

Μακροπρόθεσμα αυτό το νέο δίκτυο θα βοηθήσει και την ίδια την Κίνα να βρει πρόσβαση σε νέες πηγές ενέργειας, αλλά και να της ανοίξει νέες αγορές για τα προϊόντα της. Κάποιοι μιλούν για ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για το ανατολικό ημισφαίριο, το οποίο έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία η παγκόσμια ηγεσία των ΗΠΑ αρχίσει να περιορίζεται μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να βγάλει τη χώρα του από διεθνείς εμπορικές συμφωνίες.

Το επενδυτικό σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί από τις κινεζικές τράπεζες και θα καλύψει συνολικά 1900 έργα. Η Credit Suisse εκτιμά ότι το Πεκίνο μέσα στα επόμενα 5 χρόνια θα έχει διαθέσει περισσότερα από τα μισά προϋπολογιζόμενα κεφάλαια – 500 δισ. δολάρια - σε έργα σε 60 χώρες.

Το πρόγραμμα έχει χωριστεί σε δύο σχέδια:

- την “Οικονομική Ζώνη του Δρόμου του Μεταξιού”, η οποία αρχίζει από την Κίνα και με διακλαδώσεις επεκτείνεται στην Ινδία, το Παακιστάν, το Ιράν, την Τουρκία, τη Ρωσία και καταλήγει στη Δυτική Ευρώπη και

- Τον “Ναυτιλιακό Δρόμο του Μεταξιού” πυ αρχίζει από τα κινεζικά λιμάνια και μέσω των μεγάλων θαλάσσιων κόμβων της νοτιοανατολικής Ασίας και της ανατολικής Αφρικής φτάνει στο Σουέζ και καταλήγει στο λιμάνι του Πειραιά και την Αδριατική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την παραμονή του στο Πεκίνο θα υπογράψει με την κινεζική κυβέρνηση μια τριετή συμφωνία για επενδύσεις στους τομείς των λιμενικών υποδομών και της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας.

Παράλληλα σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων είναι πάνω από 10 επιχειρηματικά σχέδια σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια, έως τις ασφάλειες και τον τουρισμό.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:37

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.