Μνήμες Watergate ξυπνά η απόλυση Κόμεϊ

Μία ακριβώς ημέρα πριν από τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε αιφνιδιαστικά τον αρχηγό του FBI προκαλώντας σοκ στην Ουάσινγκτον, όπου μέλη του Κογκρέσου αρχίζουν να βλέπουν να πλανάται το φάντασμα του Watergate.

Το FBI είναι επιφορτισμένο με την έρευνα σχετικά με ενδεχόμενες σχέσεις ανάμεσα στο επιτελείο της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ και τη Ρωσία, που κατηγορείται για ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές.

Ο λόγος που προβλήθηκε επισήμως από την κυβέρνηση Τραμπ για την απόλυση του Κόμεϊ είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Τζέιμς Κόμεϊ, 56 ετών, διαχειρίσθηκε το θέμα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές και πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί τον Τζέιμς Κόμεϊ ότι διαχειρίσθηκε με κακό τρόπο το θέμα προχωρώντας σε αποκαλύψεις στον Τύπο για τις λεπτομέρειες της έρευνας, τις οποίες εκμεταλλεύθηκε ωστόσο ο Τραμπ ως υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών αναπαράγοντάς τες καθημερινά με κάθε ευκαιρία και εξαπολύοντας προσωπικές επιθέσεις κατά της Χίλαρι Κλίντον.

«Ο πρόεδρος κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών έχασε την εμπιστοσύνη του στον διευθυντή Κόμεϊ, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχασε την εμπιστοσύνη του στον διευθυντή Κόμεϊ, μέλη του Κογκρέσου και από τα δύο κόμματα έκαναν σαφές ότι είχαν απολέσει την εμπιστοσύνη τους στον διευθυντή Κόμεϊ και το πιο σημαντικό, οι εργαζόμενοι του FBI είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους στον διευθυντή τους», δήλωσε η Σάρα Σάντερς Χάκαμπι, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

Η αιφινιδιαστική απόλυση του αρχηγού του FBI έπεσε σαν βόμβα στο Κογκρέσο, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

«Κύριε πρόεδρε, με όλον τον σεβασμό που σας οφείλω, διαπράττετε ένα μεγάλο σφάλμα», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης των Δημοκρατικών στην Γερουσία Τσακ Σάμερ.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Καπιτώλιο, ζήτησε τον διορισμό ανεξάρτητου δικαστή που θα αναλάβει την ρωσική έρευνα, η οποία σήμερα διεξάγεται από το FBI, θεωρώντας ότι οι Αμερικανοί έχουν δίκιο να υποψιάζονται ότι η απομάκρυνση του Τζέιμς Κόμεϊ εντάσσεται σε μία προσπάθεια να θαφτεί η υπόθεση.

Η απόλυση δείχνει σε ποιον βαθμό η κυβέρνηση φοβάται την έρευνα για την Ρωσία, δήλωσε ο Τιμ Κέιν, υποψήφιος αντιπρόεδρος της Χίλαρι Κλίντον βλέποντας στην ενέργεια αυτή την πρόθεση της κυβέρνησης «να κρύψει την αλήθεια».

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τζέιμς Λίχι θεωρεί «παράλογη» την δικαιολογία που προβλήθηκε για την «διακριτική μεταχείριση» της Χίλαρι Κλίντον από την διεύθυνση του FBI.

«Παραπέμπει απευθείας στον Νίξον», είπε αναφερόμενος στην απόφαση του Ρίτσαρντ Νίξον το 1973 να αποπέμψει τον ανεξάρτητο δικαστή Αρτσιμπαλντ Κοξ, ο οποίος ερευνούσε τον σκάνδαλο του Watergate, το οποίο και προκάλεσε τελικά την πτώση του τότε αμερικανού προέδρου.

«Ο πρόεδρος απέπεμψε τον αρχηγό του FBI εν μέσω μίας από τις έρευνες για ένα θέμα εθνικής ασφαλείας που είναι από τα σημαντικότερα στη ιστορία της χώρας μας, στην οποία εμπλέκονται στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ και η κυβέρνηση Τραμπ».

Το ακόμη ανησυχητικότερο για τον σημερινό κάτοικο του Λευκού Οίκου είναι το γεγονός ότι η δυσφορία επεκτείνεται και στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Ο επικεφαλής της ισχυρής επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής γερουσίας Ρίτσαρντ Μπερ δήλωσε «προβληματισμένος» από την χρονική συγκυρία αυτής της θεαματικής απόλυσης.

Ο Τζάστιν Αμας, Ρεπουμπλικανός και μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι θεωρεί «παράξενη» την προεδρική ανακοίνωση και εξέφρασε την πρόθεση «να συστήσει ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας για την Ρωσία».

Τραμπ: Θα βρω κάποιον πολύ καλύτερο

Ο Τραμπ υπεραμύνθηκε της απόλυσης του διευθυντή του FBI καταφερόμενος εναντίον των επικριτών του στο Δημοκρατικό Κόμμα που καταδίκασαν την ενέργεια και υποσχόμενος να αντικαταστήσει τον Τζέιμς Κόμεϊ με κάποιον «πολύ καλύτερο».

«Ο Κόμεϊ έχασε την εμπιστοσύνη σχεδόν όλων στην Ουάσινγκτον, Ρεπουμπλικάνων όπως και Δημοκρατικών. Όταν ηρεμήσουν τα πράγματα, θα με ευγνωμονούν», έγραψε ο Τραμπ σε μια σειρά καταχωρίσεων στο Twitter μία ημέρα αφού απέλυσε των κορυφαίο αμερικανό αξιωματούχο επιβολής του νόμου. Ο Κόμεϊ διεξήγε έρευνα για ενδεχόμενη συνέργεια της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Πηγή: ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:37

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
11:47
Ατύχημα η έκρηξη που σημειώθηκε σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων, στο Ιράκ
11:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
11:17
Ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού «Διά χειρός Αττίλα» της Κάτιας Χριστοδούλου στον Ψηφιακό Ηρόδοτο
11:13
Περισσότερες από 10 νομοθεσίες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας
10:32
Βαφεάδης: Τη Δευτέρα η επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρεία για την ανάπτυξη στη Λάρνακα
10:01
Το υπουργείο Υγείας έθεσε θέμα στον ΟΑΥ και τον ΟΚΥΠΥ πριν από την καταστροφή φαρμάκων
09:36
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
06:56
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.