Πολύνεκρη επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης

Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας, χαρακτήρισε επίσημα πλέον την έκρηξη που σημειώθηκε στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης τρομοκρατική ενέργεια.

 

Ο εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας τη Ρωσίας Αλεξάντρ Κουρενόι μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Vesti24 δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ό,τι εξαρτάται από εμάς θα το πράξουμε, ώστε να αποκαλύψουμε όλους τους παράγοντες που συνέβαλλαν στο να πραγματοποιηθεί η τρομοκρατική αυτή επίθεση και να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον». Ο Αλεξάντρ Κουρενόι, είπε επίσης πως «με την υπόθεση ασχολούνται οι ανακριτές" και πως ο εισαγγελικός έλεγχος που ήδη ξεκίνησε θα «αγγίζει απολύτως όλες τις πλευρές», ενώ θα υπάρξει άμεση συνεργασία με το τμήμα της εισαγγελίας που είναι αρμόδιο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.


Το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην πόλη να αποφεύγουν την περιοχή κοντά στους σταθμούς του μετρό Σέναγια και Τεχνολογικό Ινστιτούτο, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα σε έναν συρμό. Οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προσωπική ασφάλειά τους, τόνισε το προξενείο.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 10 νεκρούς και 50 τραυματίες, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά, λόγω της έντασης των εκρήξεων, οι οποίες φαίνεται να προκλήθηκαν από βλήμα. Επί τόπου έχει σπεύσει μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων για διακομιδή των τραυματιών σε νοσοκομεία της περιοχής.

1166198_ferido-russia.jpg
Για το συμβάν έχει ενημερωθεί ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος στην πρώτη του αντίδραση ανέφερε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενο, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε, επικαλούμενο πηγή, πως η έκρηξη οφείλεται σε μηχανισμό ο οποίος ήταν γεμάτος με σφαιρίδια. Όλοι οι σταθμοί του μετρό της Αγίας Πετρούπολης έχουν κλείσει, ενώ η διεύθυνση του μετρό της Μόσχας αποφάσισε τη λήψη έκτακτων μέτρων ασφαλείας.

Έκτακτα μέτρα στο μετρό της Μόσχας - Ενισχύονται τα μέτρα στα αεροδρόμια

Η διεύθυνση του μετρό της Μόσχας αποφάσισε την λήψη πρόσθετων εκτάκτων μέτρων ασφαλείας μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι και να τραυματισθούν δεκάδες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tass.

Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του μετρό της Μόσχας, η οποία αναρτήθηκε στον λογαριασμό που διαθέτει στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram,αναφέρεται ότι "λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα ασφαλείας" και πως η "διοίκηση του μετρό της Μόσχας είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους βοήθεια σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο".

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ ενισχύθηκαν και τα μέτρα του Διεθνούς Αεροδρομίου του Βνούκοβο.

Η Εισαγγελία της Αγίας Πετρούπολης έδωσε εντολή να αρχίσουν οι σχετικές έρευνες για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο μετρό της πόλης, ενώ κινητοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών όπως προβλέπεται σε παρόμοιες περιπτώσεις.

1166184_3EE6CA3100000578-4375518-Emergency_services_raced_to_the_station_as_passengers_flood_out_-a-101_1491223518066.jpg

Πενήντα άνθρωποι έχουν τραυματισθεί από τις εκρήξεις, όπως ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του κυβερνήτη της πόλης Αντρέι Γκιμπίτοφ. Για την διακομιδή των τραυματιών χρησιμοποιούνται ελικόπτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, ενώ σύμφωνα με το Interfax 17 ασθενοφόρα βρίσκονται επί τόπου για την περίθαλψη των τραυματιών.

1166183_3EE6C58600000578-4375518-Passengers_disembark_after_two_blasts_kill_at_least_10_people_in-a-105_1491223518145.jpg

Όπως μετέδωσε μάλιστα από τον τόπο της τραγωδίας ο τοπικός ανταποκριτής του πρακτορείου Tass, ένα ελικόπτερο μετέφερε τραυματίες από την στάση του μετρό «Τεχνολογογκίτσεσκι Ινστιτούτ», ενώ το δεύτερο κατευθύνεται στην στάση «Σαντόβαγια». Όλοι οι σταθμοί του μετρό της πόλης έχουν κλείσει μετέδωσε το Interfax.

Βρέθηκε κι άλλος εκρηκτικός μηχανισμός στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν αυτή την ώρα τα ρωσικά ΜΜΕ, οι Αρχές εντόπισαν ακόμη έναν εκρηκτικό μηχανισμό σε βαγόνι στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, τον οποίο εξουδετέρωσαν πριν ενεργοποιηθεί.

Εμπειρογνώμονες έχουν σταλεί επιτόπου για να συγκεντρώσουν τα πρώτα στοιχεία για την έρευνα, ανακοίνωσε η εισαγγελία της Αγίας Πετρούπολης.

Άλλη πηγή των δυνάμεων ασφαλείας, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Ria Novosti, έκανε λόγο για αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό χαμηλής ισχύος.

Οι πρώτες εικόνες που μετέδωσαν τα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια και αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν έναν κατεστραμμένο συρμό και πολλούς επιβάτες να προσπαθούν να ανασύρουν νεκρούς και τραυματίες από τα συντρίμμια, μέσα σε ένα σύννεφο καπνού. Άλλοι διακρίνονται να τρέχουν για να γλιτώσουν και κάποιοι ουρλιάζουν ή καλύπτουν το πρόσωπό τους με τα χέρια τους.

Το Ισλαμικό Κράτος είχε ζητήσει από τους υποστηρικτές του να πλήξουν τη Ρωσία, όταν ξεκίνησε η ρωσική επέμβαση στη Συρία, τον Σεπτέμβριο του 2015. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, όμως σχεδόν όλες έγιναν στις ασταθείς δημοκρατίες του Καυκάσου. Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν ανακοινώσει κατ' επανάληψη ότι έχουν εξαρθρώσει τζιχαντιστικούς πυρήνες που σκόπευαν να πλήξουν τη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση στην Αγία Πετρούπολη μετά την έκρηξη στο μετρό, αλλά δεν έχει ακόμη πληροφορίες για την ύπαρξη Αμερικανών μεταξύ των θυμάτων.

Τα συλλυπητήριά τους στη Μόσχα εξέφρασαν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, όλοι οι Κύπριοι οι οποίοι βρίσκονται στην Αγία Πετρούπολη είναι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους. Μεταξύ αυτών και έντεκα μαθητές λυκείου της Λευκωσίας, που βρίσκονται στην Αγία Πετρούπολη στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής μαθητών.

Πηγή:ΡΙΚ

Σύνταξη:ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:23

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Αυστηρές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οριζόντια μέτρα
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.