Αντικρουόμενες εξηγήσεις από Άγκυρα και Μόσχα για την επιδρομή στη Συρία

Το Κρεμλίνο και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν την Παρασκευή αντικρουόμενες εξηγήσεις για το ποιος ευθύνεται για το θάνατο "από φίλια πυρά" τριών Τούρκων στρατιωτών σε ρωσική αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Συρία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στην περιοχή της Αλ Μπαμπ σχεδιάστηκαν με βάση τις συντεταγμένες που είχε παράσχει ο τουρκικός στρατός."Οι στρατιωτικοί μας βασίστηκαν, για τα πλήγματα στους τρομοκράτες, στις συντεταγμένες που παρείχαν οι Τούρκοι εταίροι μας. Και κανένας Τούρκος στρατιώτης δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στη ζώνη που καθοριζόταν από αυτές τις συντεταγμένες", τόνισε στους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ.Οι τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά λάθος την Πέμπτη από πλήγμα της ρωσικής αεροπορίας στη βόρεια Συρία όπου η Άγκυρα και η Μόσχα έχουν συντονίσει τις ενέργειές τους εναντίον των τζιχαντιστών. "Υπάρχει έλλειψη συντονισμού στη μετάδοση των συντεταγμένων" παραδέχτηκε ο Πεσκόφ, απαντώντας σε μια ερώτηση αν επρόκειτο για "λάθος" της τουρκικής πλευράς.Άλλοι έντεκα στρατιώτες τραυματίστηκαν στην επιχείρηση αυτή. Μετά το δυστύχημα αυτό τα γενικά επιτελεία των δύο χωρών συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους και την ανταλλαγή πληροφοριών για τις επιχειρήσεις τους στη Συρία.Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις τόνισαν ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας τους με τη Ρωσία που τέθηκε σε ισχύ στις 12 Ιανουαρίου μοιράζονται τακτικά πληροφορίες με το ρωσικό επιτελείο. Υποστήριξαν επίσης ότι έδωσαν τις συντεταγμένες του κτιρίου όπου σκοτώθηκαν οι στρατιώτες μία ημέρα πριν την επιχείρηση. Οι Τούρκοι στρατιώτες βρίσκονταν στο σημείο εκείνο επί 10 ημέρες και η θέση τους είχε δηλωθεί τόσο στη ρωσική αεροπορική βάση του Χμεϊμίμ στη Συρία όσο και στον Ρώσο στρατιωτικό ακόλουθο στην Άγκυρα.Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πόλη Αφιόν, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς σημείωσε ότι είναι σημαντικό ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν."Από την πλευρά μας, το θέμα είναι υπό διερεύνηση. Οι αρχικές πληροφορίες δείχνουν ότι επρόκειτο για ατύχημα (...) και ένα απευκταίο επεισόδιο ως αποτέλεσμα λανθασμένων πληροφοριών. Αντιλαμβανόμαστε ότι απαιτείται στενότερη συνεργασία, τόσο με τον συνασπισμό (σ.σ. που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) όσο και με τη Ρωσία", πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:25

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Διαταγή διεθνούς δικαστηρίου προς Ιρσαήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.