OHE:Στα 50 εκατομμύρια το κόστος της αποναρκοθέτησης στη Μοσούλη

Το πρόγραμμα για την εκκαθάριση των ναρκών, των εκρηκτικών και των παγίδων που αφήνουν πίσω τους οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Μοσούλη και γύρω από αυτήν ενδέχεται να στοιχίσει ακόμη και 50 εκατομμύρια δολάρια, επισήμαναν σήμερα αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών.

Η υπηρεσία αποναρκοθέτησης του ΟΗΕ, η UNMAS, εκτιμούσε προηγουμένως ότι το κόστος των επιχειρήσεων αποναρκοθέτησης θα ανερχόταν στα πενήντα εκατομμύρια δολάρια φέτος για όλο το Ιράκ, αλλά τόνισε πως το ποσό ενδέχεται να διπλασιαστεί λόγω της Μοσούλης."Βλέποντας τη στάθμη της εξάπλωσης στη Μοσούλη θα χρειαστούμε 50 εκατομμύρια δολάρια (σ.σ. για την εκκαθάρισή της) και άλλα 50 για την υπόλοιπη χώρα", δήλωσε ο Πολ Χέσλοπ, επικεφαλής της διεύθυνσης σχεδιασμού και διαχείρισης προγραμμάτων της UNMAS, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

"Η εκκαθάριση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και η εκκαθάριση κτιρίων είναι πολύ πιο επικίνδυνη από αυτή των ναρκοπεδίων. Χρειάζεσαι υψηλότερο επίπεδο τεχνικής ειδίκευσης και περίπλοκο εξοπλισμό και είναι πιο αργή. Καθώς περιοχές απελευθερώνονται, αποκτάς μια καλύτερη ιδέα για τη στάθμη της εξάπλωσης", εξήγησε.Ενώ η επιχείρηση των ιρακινών κυβερνητικών δυνάμεων και των συμμάχων τους για την απελευθέρωση της Μοσούλης διαρκεί ήδη τρεις μήνες, οι τζιχαντιστές έχουν εκδιωχθεί από το ανατολικό τμήμα της πόλης του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων."Μπορώ να δω το Ιράκ να χρειάζεται μια επιχείρηση (εκκαθάρισης) τύπου Αφγανιστάν, η οποία στην κορύφωσή της είχε 15.000 ανθρώπους πριν από περίπου πέντε χρόνια", συνέχισε ο Χέσλοπ, βετεράνος τέτοιων προσπαθειών από το Αφγανιστάν ως την Ανγκόλα.

Ο ίδιος προέβλεψε πως επί του πεδίου στο Ιράκ θα χρειαστούν ακόμη και "5.000 άνθρωποι".Από το 2015 και μετά η UNMAS έχει εκκαθαρίσει 390 περιοχές προτεραιότητας στη Φαλούτζα και στο Ράμαντι στην επαρχία κνμπαρ, απομακρύνοντας πάνω από 2.600 μηχανισμούς που υπήρχε κίνδυνος να εκραγούν σε εδάφη που αποσπάστηκαν από το ΙΚ.Η αποναρκοθέτηση είναι μια επένδυση στη σταθεροποίηση, καθώς επιτρέπει στους άμαχους να επιστρέφουν στις κοινότητές τους και να καλλιεργούν γαίες που έχουν εκκαθαριστεί, αλλά και μια "επένδυση στη νεολαία που διατρέχει κίνδυνο", υπογράμμισε η διευθύντρια της UNMAS, η Ανιές Μαρκεγιού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

"Οταν προσφέρεται στους νέους μια δουλειά είναι λιγότερο πιθανό (...) να ενταχθούν σε μια τρομοκρατική οργάνωση", πρόσθεσε η ίδια.Στη Συρία πάνω από 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσά τους 2 εκατομμύρια παιδιά, ζουν σε περιοχές όπου η εξάπλωση των ναρκών και των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών είναι τεράστια έπειτα από σχεδόν έξι χρόνια πολέμου.Η UNMAS διαπραγματεύεται με τη συριακή κυβέρνηση και είναι "πολύ αισιόδοξη ότι θα αποκτήσουμε ένα γραφείο της UNMAS στη Δαμασκό κάποια στιγμή μέσα στο 2017",πρόσθεσε ο Μαρκεγιού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:29

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Διαταγή διεθνούς δικαστηρίου προς Ιρσαήλ
20:52
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.