Ορκίζεται σήμερα ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντοναλτ Τράμπ

Στην Ουάσινγκτον, η οποία έχει μετατραπεί σε φρούριο, θα πραγματοποιηθεί σήμερα η ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, του τεσσαρακοστού πέμπτου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η αστυνομία εκτιμά ότι περίπου εννιακόσιες χιλιάδες άνθρωποι, υποστηρικτές και αντίπαλοι του Τραμπ, θα συρρεύσουν στην Ουάσινγκτον για την τελετή, η οποία περιλαμβάνει την ορκωμοσία στα σκαλιά του Καπιτωλίου και την παρέλαση προς τον Λευκό Οίκο.
Στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας θα αναπτυχθούν περίπου 28 χιλιάδες αστυνομικοί ενώ τοποθετήθηκαν χιλιόμετρα κάγκελα και οδοφράγματα.
Παράλληλα απορριμματοφόρα γεμάτα άμμο θα αποκλείσουν περιοχή περίπου οκτώ τετραγωνικών χιλιομέτρων στο κέντρο της Ουάσινγκτον.
Τριάντα οργανώσεις διαδηλωτών ή υποστηρικτών του Τράμπ έχουν λάβει άδεια να πραγματοποιήσουν πορείες ή συγκεντρώσεις πριν και κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας.
Χιλιάδες άνθρωποι μετέβησαν στην Ουάσινγκτον προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα μειωτικά σχόλια του Τραμπ προς τις γυναίκες, τους μετανάστες, τους μουσουλμάνους, αλλά και για τα σχέδιά του να καταργήσει το Obamacare και να χτίσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, θα εκφωνήσει μια πολύ προσωπική ομιλία η οποία θα είναι διανθισμένη από φιλοσοφικές σκέψεις.
Όπως εξήγησε ο Σον Σπάισερ, δεν θα πρόκειται για παρουσίαση ενός λεπτομερούς προγράμματος αλλά για πολύ προσωπική και ειλικρινή παρουσίαση του οράματός του για το μέλλον της χώρας, του ρόλου της κυβέρνησης και των πολιτών.
Τηρώντας τη μακροχρόνια παράδοση, αφού ορκιστεί στη Βίβλο, ο Τράμπ θα εκφωνήσει την ομιλία του στη δυτική πρόσοψη του Καπιτωλίου.
Μετά την ορκωμοσία θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων


Παρασκευή 20 Ιανουάριου
15.30 (ώρα Ελλάδας, 08.30 ώρα Ουάσινγκτον): Ο Τραμπ, ο Πενς και οι οικογένειές τους παρακολουθούν τη λειτουργία στην επισκοπική εκκλησία του Αγ. Ιωάννη, κοντά στον Λευκό Οίκο.
16.30: Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ υποδέχονται στον Ντόναλντ και τη Μελάνια Τραμπ στον Λευκό Οίκο για τσάι.
18.30: Τα δύο ζευγάρια πηγαίνουν μαζί, με την ίδια αυτοκινητοπομπή, στο Καπιτώλιο, το κτίριο όπου στεγάζεται το Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Από τις 16.30 θα ξεκινήσει έξω από το Καπιτώλιο, στη δυτική πρόσοψή του, η τελετή της ορκωμοσίας, με τραγούδια και μουσική. Μεταξύ των προσκεκλημένων είναι οι βουλευτές και οι γερουσιαστές, οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, διπλωμάτες και πρώην πρόεδροι. Ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους δεν θα παραβρεθεί λόγω ασθενείας, παρόντες όμως θα είναι ο Τζίμι Κάρτερ, ο Μπιλ Κλίντον, ο Τζορτζ Ου. Μπους και η Χίλαρι Κλίντον.
18.30: Εναρκτήριες ομιλίες. Ακολουθεί η ορκωμοσία του αντιπροέδρου Μάικ Πενς στα νέα καθήκοντά του από τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Κλάρενς Τόμας.
19.00 (ώρα Ελλάδας, 12.00 ακριβώς ώρα Ουάσινγκτον): Ορκίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ από τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς. Ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει δύο Βίβλους: εκείνη στην οποία ορκίστηκε ο πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν και μία που του δώρισε η μητέρα του το 1955. Κατόπιν ο Τραμπ θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Μια νεαρή σοπράνο, η 16χρονη Τζάκι Ιβάντσο, θα ψάλλει τον εθνικό ύμνο.
19.30: Λήξη της τελετής. Τηρώντας την παράδοση, ο Τραμπ και ο Πενς θα γευματίσουν στο Κογκρέσο.
21.30: Ο νέος πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός του θα παρακολουθήσουν μια στρατιωτική παρέλαση μπροστά στο Καπιτώλιο.
22.00-24.00: Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μάικ Πενς διασχίζουν τα 2,4 χιλιόμετρα της Λεωφόρου Πενσιλβάνια που συνδέει το Καπιτώλιο με τον Λευκό Οίκο, ακολουθούμενοι από 8.000 ανθρώπους: εκπροσώπους των διαφόρων σωμάτων του στρατού, λυκείων και πανεπιστημίων, των υπηρεσιών ασφαλείας, βετεράνων, ακόμη και μια ομάδα τρακτέρ.

Σάββατο, 21 Ιανουαρίου
Από τις 02.00 μέχρι τις 6.00 του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και οι σύζυγοί τους θα παραστούν σε τρεις επίσημους χορούς, δύο στο Συνεδριακό Κέντρο Γουόλτερ Ι. Ουάσινγκτον και ο τρίτος στο Μουσείο Αρχιτεκτονικής. Σε όλη την πρωτεύουσα θα οργανωθούν επίσης και άλλοι χοροί, περισσότερο ή λιγότερο επίσημοι.
17.00-18.00 (ώρα Ελλάδας): Ο πρόεδρος Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Πενς θα παραστούν στην Τελετή της Οικουμενικής Προσευχής, στον καθεδρικό ναό της Ουάσινγκτον.

Πηγή : ΑΠΕ, Τμήμα Ειδήσεων Ραδιοφώνου ΡΙΚ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:48

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.