800 εθελοντές νεκροί - Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού (World Humanitarian Day) καθιερώθηκε με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, τόσο για να τιμήσει το προσωπικό που εμπλέκεται στις ανθρωπιστικές αποστολές ανά τον πλανήτη, όσο και για να αποτίσει φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των αποστολών αυτών.

Όπως αναφέρεται σε μήνυμα του Κύπριου επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννη Γιαννάκη, με την ευκαιρία της Ημέρας, για τον σκοπό αυτό έχει επιλεγεί η 19η Αυγούστου ένεκα του ότι στις 19/8/2003 ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Βραζιλιάνος διπλωμάτης Σέρζιο Βιέιρα ντε Μέλο και 21 συνάδελφοί του έχασαν τη ζωή τους, σε βομβιστική επίθεση στο αρχηγείο του διεθνούς οργανισμού στη Βαγδάτη.
"Σκοπός του ανθρωπιστικού έργου", επισημαίνει ο κ. Γιαννάκη, "είναι η παροχή βοήθειας σε όλους εκείνους που παλεύουν καθημερινά να υπερνικήσουν απειλητικές για τη ζωή τους καταστάσεις, που προέρχονται είτε από συγκρούσεις είτε από φυσικές καταστροφές, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στις μέρες μας αφιερώνουν τη ζωή τους καθημερινά στην αποστολή αυτή, παρόλο που το ανθρωπιστικό έργο αποτελεί επάγγελμα υψηλού κινδύνου".

ngo-compressed
Σύμφωνα με την ActionAid, τα τελευταία 10 χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους 800 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς προσέφεραν βοήθεια σε άτομα που βρίσκονταν σε κίνδυνο. Χρόνο με τον χρόνο παρατηρείται μια σταθερή αύξηση στον αριθμό των ατόμων που μετέχουν σε ανθρωπιστικές αποστολές και έχασαν τη ζωή τους, έχουν απαχθεί ή έχουν τραυματιστεί στη διάρκεια της ανθρωπιστικής δράσης τους. Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά σημειώθηκαν στο Αφγανιστάν, τη Σομαλία, το Πακιστάν και το Σουδάν.
Όπως σημειώνει ο επίτροπος Εθελοντισμού, "παρά την έκθεση στον κίνδυνο, οι μη κυβερνητικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο σε εμπόλεμες και μη, περιοχές του πλανήτη, έχοντας στόχο και σκοπό την παροχή βοήθειας, τη βελτίωση της ευημερίας και της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας, καθώς και τη μείωση του ανθρωπίνου πόνου και δυστυχίας. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται εθελοντικά σε όλο τον κόσμο για την ανακούφιση των ανθρώπων από τις αρρώστιες, τους λοιμούς, τις καταστροφές και τους πολέμους είναι αξιέπαινες. Οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια συμβάλλουν στην παροχή στήριξης σε συνανθρώπους μας που έχουν χτυπηθεί από καταστροφές, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τους θέση και χωρίς διακρίσεις όσον αφορά στην ιθαγένεια, την κοινωνική τάξη, τη θρησκεία, το φύλο, τη φυλή ή άλλους παράγοντες. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δίκαια τιμούνται τη μέρα αυτή, η οποία θα πρέπει να ευαισθητοποιεί και άλλους, ώστε το όραμα όπως κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε μία ζωή με αξιοπρέπεια, χωρίς φτώχεια και αδικία, να είναι πλέον κοινό για όλους".

volunteer-compressed

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:57

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.