Ικανοποίηση και οργή για τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιραν - Video

Η συμφωνία-πλαίσιο της Λωζάνης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θεωρείται, από πολιτικούς αναλυτές, επίτευγμα του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στη βάση της διακηρυγμένης πολιτικής του για τερματισμό των διεθνών διενέξεών, χωρίς τη χρήση βίας. 

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι η τελική επίτευξη συμφωνίας μπορεί να διαφοροποιήσει την απήχηση της προεδρίας του και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι Ρεπουπλικάνοι ελέγχουν πια το Κογκρέσο. O ίδιος ο Αμερικάνος Πρόεδρος δήλωσε ότι, εάν το πλαίσιο οδηγήσει σε τελική συμφωνία, θα καταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες τους συμμάχους τους και τον κόσμο, ασφαλέστερους. Είναι, είπε, μια καλή συμφωνία, που επιτεύχθηκε ύστερα από μήνες διπλωματικών προσπαθειών.

 

Ικανοποίηση από το Ιράν - Οργή στο Ισραήλ

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Ζαβάν Σαρίφ, δήλωσε ικανοποιημένος από τη συμφωνία, τονίζοντας, πάντως, ότι αυτή δεν οδηγεί αυτόματα σε εξομάλυνση των σχέσεων Ουάσιγκτον - Τεχεράνης. Απέχουμε, είπε, λίγο χρόνο από το σημείο που θέλουμε να βρισκόμαστε. Αντίθετα, οργή για τη συμφωνία επικρατεί στο Ισραήλ. Ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Γιουβάλ Στάινιτς, κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι αρνείται να κάνει οποιαδήποτε παραχώρηση στο θέμα των πυρηνικών και συνεχίζει να απειλεί το Ισραήλ και όλες τις χώρες στη Μέση Ανατολή.  Το Τελ Αβίβ, είπε, θα συνεχίσει τις προσπάθειες προκειμένου να εμποδίσει μια κακή τελική συμφωνία.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα- Νετανιάχου 

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετιανιάχου, για τη συμφωνία της Λοζάνης. Οπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε στον Ισραηλινό Πρωθυπουργός ότι η συμφωνία αποτελεί σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας μακροπρόθεσμης λύσης, για  περιορισμό της πυρηνικής δραστηριότητας του Ιράν και τον αποκλεισμό της δυνατότητας ανάπτυξης πυρηνικών όπλων. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι η πρόοδος στο πυρηνικό μέτωπο δεν μειώνει τις ανησυχίες σχετικά με την υποστήριξη του Ιράν στην τρομοκρατία αλλά και τις απειλές εναντίον του Ισραήλ. 

Μείωση της τιμής του πετρελαίου 

Η συμφωνία-πλαίσιο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν οδήγησε και σε μείωση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ μειώθηκε κατά τέσσερα τοις εκατόν, στα 55 δολάρια το βαρέλι. Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μακροπρόθεσμες, αφού, με βάση τη συμφωνία, η ποσότητα του ιρανικού πετρελαίου, που φτάνει στις διεθνείς αγορές, μπορεί να τριπλασιαστεί μέσα στο 2016.

Σύνταξη: Πανίκος Χατζηπαναγής - Μαρία Βρυωνίδου

Επιμέλεια: Νίκος Κέττηρος

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:19

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Ευρωπαϊκή Ένωση: Προσθήκη 4 ατόμων και 2 οντοτήτων στο παγκόσμιο καθεστώς κυρώσεων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Ανανέωση Σύμβασης για υπαλλήλους της Ελληνικής
16:16
Κυβερνοεπίθεση στο αρχείο του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν οι Anonymous
16:11
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Εγγενές δικαίωμα η αναγνώριση κράτους, λέει η Πρεσβεία της Παλαιστίνης
14:35
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
13:33
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία (Βίντεο)
13:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.