Το νέο στέλεχος διπλάσια πιο μεταδοτικό, αυξημένα τα κρούσματα και οι θάνατοι διεθνώς

Στο Μαρόκο εντοπίστηκε πρώτο κρούσμα του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε στο ΗΒ, ενώ σύμφωνα με τη Νότιο Αφρική, το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού είναι διπλάσια πιο μεταδοτικό, όχι πιο θανατηφόρο.
 
Στο Πακιστάν , οι αρχές εγκρίνουν το εμβόλιο της κινεζικής Sinopharm για επείγουσα χρήση, ενώ στην Κολομβία, ο Υπουργός Άμυνας νοσηλεύεται σε ΜΕΘ με σοβαρά συμπτώματα του COVID-19.
 
Επιπρόσθετα, στην Τυνησία καταγράφηκαν 1.795 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 58 θάνατοι, στην Αιθιοπία ξεπέρασαν τα 131.500 τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, ενώ στις 2.033 οι νεκροί εξαιτίας του COVID-19, στο Μεξικό καταγράφηκαν 544 θάνατοι και πάνω από 8.000 κρούσματα, στην Κίνα καταγράφηκαν πάνω από εκατό κρούσματα του νέου κορωνοϊού για 7η συνεχόμενη ημέρα, στη Χιλή καταγράφηκαν πάνω από 3.900 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 70 θάνατοι, στην Βραζιλία καταγράφηκαν σχεδόν 24.000 κρούσματα και 452 θάνατοι τις τελευταίες 24 ώρες.
 
Επίσης, Ιταλίδα 108 ετών εμβολιάστηκε κατά του Covid-19.
 
Μαρόκο
 
Το υπουργείο Υγείας του Μαρόκου επιβεβαίωσε χθες Δευτέρα ότι διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού, το οποίο ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και θεωρείται ότι είναι ακόμη πιο μολυσματικό. 
 
Το πρόσωπο που έχει μολυνθεί έχει τη μαροκινή υπηκοότητα και διαγνώστηκε πως είναι φορέας του παραλλαγμένου στελέχους του SARS-CoV-2 στο λιμάνι της Ταγγέρης, όπου επέστρεψε από την Ιρλανδία μέσω Μασσαλίας, διευκρίνισε το υπουργείο.
 
Το υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα επιτρέπεται μέχρι νεοτέρας η είσοδος στη χώρα σε ταξιδιώτες από την Αυστραλία, τη Βραζιλία, την Ιρλανδία και τη Νέα Ζηλανδία. Οι απευθείας πτήσεις από το ΗΒ έχουν ανασταλεί από τα τέλη του Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η Ραμπάτ για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού.
 
Το Μαρόκο έχει εξαγγείλει εκστρατεία μαζικής και δωρεάν ανοσοποίησης του πληθυσμού, με σκοπό τον εμβολιασμό 25 εκατομμυρίων υπηκόων του βασιλείου, ή περίπου του 80% του πληθυσμού. λχει παραγγείλει 66 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από την AstraZeneca Plc (Βρετανία/Σουηδία), που ανέπτυξε το προϊόν της σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και από την Sinopharm (Κίνα).
 
Ωστόσο δεν έχει παραλάβει ακόμη καμία από τις δόσεις αυτές.
 
Ως χθες Δευτέρα ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στο Μαρόκο είχε φθάσει τους 7.977 νεκρούς επί συνόλου 460.144 μολύνσεων. Τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 16.481, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
 
Νότια Αφρική
 
Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική τον Οκτώβριο και στο εξής είναι αυτό που κυριαρχεί στην πλέον πληγείσα από την πανδημία χώρα της ηπείρου, δεν είναι πιο θανατηφόρο, αλλά είναι διπλάσια πιο μεταδοτικό", ανακοίνωσε σήμερα ομάδα Νοτιοαφρικανών ειδικών.
 
Με την ονομασία 510Y.V2, αυτή η μετάλλαξη "είναι 50% πιο μεταδοτική", αλλά "τίποτα δεν αποδεικνύει ότι η νέα παραλλαγή είναι πιο σοβαρή", δήλωσε ο καθηγητής Σαλίμ `Αμπντολ Καρίμ, επιδημιολόγος και συμπρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας της Νότιας Αφρικής.
 
Τα πορίσματα αυτά βασίζονται, μεταξύ άλλων, σε δεδομένα που συλλέχθηκαν στις κύριες εστίες μόλυνσης στη χώρα αυτή του νότου της Αφρικής.
 
Η Νότια Αφρική μετρά πάνω από 1,3 εκατομμύριο κρούσματα κορωνοϊού, από τα οποία περίπου 37.000 θάνατοι. Πληγείσα σκληρά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η χώρα κατέγραψε ωστόσο σήμερα μείωση 23% του αριθμού των κρουσμάτων, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ζουέλι Μκίζε. 
 
Η Νότια Αφρική έφτασε στο "σημείο καμπής" αυτού του δεύτερου κύματος, δήλωσε "αλλά είναι πολύ νωρίς για να γιορτάσει", γιατί ταυτόχρονα, οι εισαγωγές σε νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 18,3% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. 
 
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας ασκεί τεράστια πίεση στο υγειονομικό σύστημα της χώρας.
 
Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα ανακοίνωσε πρόσφατα την άφιξη 20 εκατομμυρίων εμβολίων εντός του προσεχούς εξαμήνου, για έναν πληθυσμό 59 εκατομμυρίων κατοίκων, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. 
 
Πακιστάν
 
Οι πακιστανικές αρχές ενέκριναν σήμερα το εμβόλιο κατά της COVID-19 της κινεζικής Sinopharm για επείγουσα χρήση, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
 
Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων του Πακιστάν (DRAP) ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο, που παρασκευάζει ο όμιλος China National Pharmaceutical Group (SinoPharm), έλαβε έγκριση για επείγουσα χρήση.
 
Το Σαββατοκύριακο η Αρχή είχε εγκρίνει για επείγουσα χρήση το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο η φαρμακοβιομηχανία ανέπτυξε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
 
Το υπουργείο Υγείας του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι η χώρα είναι σε διαδικασία συζητήσεων με διαφορετικούς παρασκευαστές υποψήφιων εμβολίων. 
 
Κολομβία
 
Ο Υπουργός Άμυνας της Κολομβίας, ο Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο, νοσηλεύεται με μονάδα εντατικής θεραπείας καθώς παρουσιάζει σοβαρά συμπτώματα της COVID-19, της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η κυβέρνηση της χώρας της Λατινικής Αμερικής.
 
Ο υπουργός Άμυνας διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 την περασμένη εβδομάδα, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ότι η επικεφαλής του, η Κλαούδια Μπλουμ, διαγνώστηκε επίσης πως έχει προσβληθεί.
 
Ο υπουργός παρουσιάζει ιογενή πνευμονία, εξηγείται στην ανακοίνωση.
 
Η χώρα των Άνδεων έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο πάνω από 1,9 εκατ. κρούσματα του SARS-CoV-2 και πάνω από 48.600 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.
 
Στο μεταξύ, στην Μπογοτά, την πρωτεύουσα της Κολομβίας, θα απαγορευθεί εκ νέου η νυχτερινή κυκλοφορία από σήμερα Τρίτη, ενώ το Σαββατοκύριακο θα επιβληθεί ξανά γενικό lockdown, για τρίτο συνεχόμενο διήμερο, εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που απειλεί πλέον να προκαλέσει κορεσμό των νοσοκομείων.
 
Τυνησία
 
Το υπουργείο Υγείας της Τυνησίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.795 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ παράλληλα 58 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
 
Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της βόρειας Αφρικής ανέρχεται ως εδώ σε 5.750 νεκρούς επί συνόλου 181.885 μολύνσεων.
 
Ο αριθμός των ασθενών με την COVID-19 που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία έχει φθάσει τους 1.925 στην Τυνησία, όπου το τελευταίο διάστημα, η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στα δημόσια νοσοκομεία αγγίζει το 100%.
 
Αιθιοπία
 
Το υπουργείο Υγείας της Αιθιοπίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 351 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα της ανατολικής Αφρικής να φθάνει τους 131.546 επίσημα.
 
Παράλληλα, άλλοι τρεις ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 2.033 νεκρούς ως εδώ.
 
Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 13.176. 224 ασθενείς νοσηλεύονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.
 
Η Αιθιοπία, η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής (107 εκατ. κάτοικοι), καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό στην ανατολική αφρικανική περιφέρεια. Κατατάσσεται πέμπτη στην ήπειρο (μετά τη Νότια Αφρική, το Μαρόκο, την Τυνησία και την Αίγυπτο).
 
Μέχρι χθες είχαν γίνει συνολικά 1,89 εκατ. τεστ για τον νέο κορωνοϊό, συμπεριλαμβανομένων 4.980 το προηγούμενο 24ωρο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
 
Μεξικό
 
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 8.074 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 463 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα να φθάνει τους 141.248 νεκρούς επί συνόλου 1.649.502 μολύνσεων.
 
Στην πραγματικότητα όμως, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων είναι μάλλον πολύ υψηλότεροι από αυτούς που ανακοινώνονται επίσημα, αναγνωρίζουν στελέχη του υπουργείου, εξηγώντας ότι γίνονται λίγα τεστ.
 
Κίνα
 
Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα επιβεβαιώθηκαν 118 κρούσματα του SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα - πάνω από εκατό για έβδομη συνεχόμενη ημέρα -, καθώς συνεχίζεται το σοβαρότερο ξέσπασμα της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020, με μία βορειοανατολική επαρχία να καταγράφει ρεκόρ μολύνσεων για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. 
 
Τα 106 από τα 118 κρούσματα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα και τα 43 διαγνώστηκαν στην επαρχία Τζιλίν. Πρόκειται για νέο ρεκόρ, με το προηγούμενο (30 μολύνσεις) να καταγράφεται μόλις την προηγουμένη.
 
35 κρούσματα εντοπίστηκαν στην επαρχία Χεμπέι, που περιβάλλει το Πεκίνο.
 
Η ίδια η πρωτεύουσα ανακοίνωσε ένα νέο κρούσμα, ενώ η επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ κατέγραψε 27.
 
Εκατομμύρια πολίτες έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με lockdown τις τελευταίες ημέρες, ενώ αρκετές πόλεις στον βορρά κάνουν μαζικά τεστ για τον SARS-CoV-2, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι μολύνσεις που δεν έχουν εντοπιστεί ενδέχεται να πυροδοτήσουν νέο κύμα της πανδημίας ενόψει του κινεζικού σεληνιακού νέου έτους, που απέχει μερικές εβδομάδες μόλις.
 
Εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι ταξιδεύουν την περίοδο των αργιών επ` ευκαιρία του σεληνιακού νέου έτους - φέτος ξεκινά μέσα Φεβρουαρίου - ιδίως εσωτερικοί μετανάστες εργαζόμενοι που πάνε στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να δουν τους δικούς τους.

 
Χιλή
 
Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.918 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 70 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
 
Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 17.547 νεκρούς επί συνόλου 673.750 μολύνσεων.
 
Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 58% μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες.
 
Το υπουργείο απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθεί καραντίνα στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας, του Σαντιάγο, επικαλούμενο το ότι ο δείκτης θετικότητας ήταν 4%.

 
Ιταλία
 
Ιταλίδα, ηλικίας 108 ετών, που διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό τον Μάιο, έγινε ένα από τα πιο ηλικιωμένα άτομα παγκοσμίως που εμβολιάστηκε κατά της Covid-19, ανακοίνωσε χθες ο οίκος ευγηρίας όπου διαμένει.
 
Η Φάτιμα Νεγκρίνι, η οποία θα γιορτάσει τα 109ά γενέθλιά της στις 3 Ιουνίου, εμβολιάστηκε σήμερα μαζί με άλλους ενοίκους του γηροκομείου, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του ινστιτούτου Anni Azzurri San Faustino του Μιλάνου.
 
Η Ιταλία ξεκίνησε την εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού στις 27 Δεκεμβρίου. Σε διάστημα τριών εβδομάδων, 1,15 εκατομμύριο Ιταλοί εμβολιάστηκαν, σε έναν πληθυσμό 60 εκατομμυρίων κατοίκων.
 
Σήμερα, ο Σάμι Μοντιάνο, ένας 90χρονος διασωθείς του Ολοκαυτώματος, έλαβε επίσης μια δόση του εμβολίου στη Ρώμη, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας του Λατίου και επικεφαλής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι.
 
Βραζιλία
 
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 23.671 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 452 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
 
Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής έχει πλέον φθάσει τους 210.299 νεκρούς επί συνόλου 8.511.770 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.
 
Η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο.

Πηγή ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP- Xinhua

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 15:46

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Κλείνει στις 2 Μαΐου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους νεοσύλλεκτους
09:46
Στο Λονδίνο σήμερα ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο
09:34
Εκτεταμένες ζημιές σε 12 αυτοκίνητα από πυρκαγιά στο Καϊμακλί
09:10
Πέραν των 3.500 ενστάσεων μετά την ανάρτηση του εκλογικού καταλόγου
09:00
Αυξάνεται ανησυχητικά ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών
08:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Tρίτη 16 Απριλίου 2024
06:40
Κύπρος: Αυξανεται ανησυχητικά ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών
06:31
ΔΟΑΕ: Πλησιάζουμε επικίνδυνα σε πυρηνικό δυστύχημα στη Ζαπορίζια
06:18
Τις προοπτικές της Κύπρου ως επιχειρηματικού και επενδυτικού προορισμού θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος στο Λονδίνο
06:03
Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κρίση στη Μέση Ανατολή
05:56
Μπάιντεν: Στόχος η αποφυγή της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή
05:47
Ισραηλινός στρατός: Τα θύματα της επίθεσης της 1ης Απριλίου ήταν τρομοκράτες
05:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.