Ενοχλημένη η Άγκυρα για έρευνα γερμανικής φρεγάτας σε τουρκικό πλοίο

Το τουρκικό ΥΠΕΞ διαμαρτύρεται για την έρευνα γερμανικής φρεγάτας χθες το βράδυ στα ανοιχτά της Λιβυής επί ύποπτου τουρκικού πλοίου για μεταφορά οπλισμού, καταγγέλλοντας ότι έγινε χρήση βίας και πως δεν λήφθηκε άδεια από την Τουρκία για να πραγματοποιηθεί η έρευνα.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ η επιχείρηση "Eιρήνη" χρησιμοποιείται για να τιμωρήσει τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης. “Λυπούμαστε για την κράτηση του πλοίου μας το οποίο φαίνεται ότι δεν μετέφερε οπλισμό”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας ότι το προσωπικό του τουρκικού πλοίου αντιμετωπίστηκε ως εγκληματίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο στόχος και η χρησιμότητα της επιχείρησης «Ειρήνη» είναι αμφισβητούμενη και πως στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, χθες το βράδυ το γερμανικό πολεμικό πλοίο "Αμβούργο" πραγματοποίησε λεπτομερή έλεγχο στο τουρκικό εμπορικό πλοίο "MV Roseline A", το οποίο μετέφερε χρώματα και υλικό ανθρωπιστικής βοήθειας από το τουρκικό λιμάνι Αμπαρλί στην περιοχή Μισράτα της Λιβύης.

“Ο καπετάνιος συνεργάστηκε και παρείχε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το φορτίο και την πορεία του πλοίου. Ωστόσο, στις 17:45, ένοπλοι της Επιχείρησης Ειρήνη επιβιβάστηκαν στο πλοίο και πραγματοποίησαν μια ‘επιθεώρηση’ που διήρκεσε πολλές ώρες. Όλο το προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου και του καπετάνιου, υποβλήθηκε σε έλεγχο δια της βίας, όλο το προσωπικό συγκεντρώθηκε και κρατήθηκε σε ένα μέρος, και τα εμπορευματοκιβώτια ερευνήθηκαν δια της βίας, ενώ ένας ένοπλος στρατιώτης στεκόταν στο κεφάλι του καπετάνιου. Η εν λόγω παρέμβαση πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συγκατάθεση ούτε της χώρας μας ως κράτους σημαίας του πλοίου ούτε του καπετάνιου του πλοίου" αναφέρεται.

"Παρά τις δηλώσεις του καπετάνιου σχετικά με τη φύση του μεταφερόμενου φορτίου, αυτή η παρέμβαση, η οποία ξεκίνησε με μια διφορούμενη υποψία και συνεχίστηκε μέχρι τα μεσάνυχτα, τερματίστηκε μόνο ύστερα από τις επίμονες αντιρρήσεις της χώρας μας. Το ένοπλο προσωπικό έμεινε στο εμπορικό πλοίο μέχρι το πρωί και αποχώρησε στις 09:38 το πρωί”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ και προσθέτει: “Λυπούμαστε για την παρεμπόδιση του πλοίου μας - το οποίο φαίνεται ότι δεν παραβίασε το εμπάργκο όπλων - από τη διαδρομή του για ώρες κάτω από σοβαρές καιρικές συνθήκες και για την συμπεριφορά απέναντι στο πλήρωμα το οποίο αντιμετωπίστηκε ως εγκληματίας κατά την επιθεώρηση”.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι “διαμαρτυρόμαστε για αυτήν την μη εξουσιοδοτημένη πράξη και τη χρήση βίας. Φυσικά επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος αποζημίωσης των σχετικών φυσικών και νομικών προσώπων έναντι των ζημιών που ενδέχεται να προκύψουν από αυτό. Είναι απαραίτητο να λαμβάνεται η συγκατάθεση του κράτους της σημαίας ενός πλοίου προκειμένου να γίνεται παρέμβαση σε εμπορικά πλοία σε διεθνή ύδατα. Τα ψηφίσματα της ΣΑ του ΟΗΕ σχετικά με το εμπάργκο όπλων της Λιβύης δεν καταργούν αυτήν την υποχρέωση. Η ουδετερότητα της Επιχείρησης Ειρήνη, την οποία ξεκίνησε η ΕΕ χωρίς να συμβουλευτεί τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, τη χώρα μας ή το ΝΑΤΟ, αμφισβητείται. Ωστόσο, αυτή η παράνομη με δυο μέτρα και δυο σταθμά  μεταχείριση που εφαρμόζεται σε πλοία που μεταφέρουν φορτίο από τη χώρα μας στη Λιβύη είναι απαράδεκτη. Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές πριν, η επιχείρηση Ειρήνη είναι μια μονομερής επιχείρηση. Πρόκειται για μια επιχείρηση που δεν ελέγχει την αποστολή όπλων στον πραξικοπηματία Χαφτάρ και χρησιμοποιείται αυθαίρετα για να τιμωρήσει τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:29

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.