Η τροπική καταιγίδα Γιώτα εξασθενεί, 14 νεκροί στην κεντρική Αμερική

Η Γιώτα, ένας κυκλώνας που έγινε τροπική καταιγίδα, εξασθένησε σήμερα στο Ελ Σαλβαδόρ, έχοντας αφήσει πίσω τουλάχιστον 14 νεκρούς και τεράστιες υλικές ζημιές στην κεντρική Αμερική, κατεστραμμένη ήδη πριν από δύο εβδομάδες από έναν προηγούμενο κυκλώνα, τον Ήτα.

Σήμερα οι αρχές της Νικαράγουας ανακοίνωσαν το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σε κατολίσθηση στον νομό Ματαγκάλπα, στον βορρά.

Αυτή η χώρα, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν απομονωμένοι, χωρίς πόσιμο νερό ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, πληρώνει το βαρύτερο τίμημα, συνολικά δέκα άνθρωποι έχασαν εκεί τη ζωή τους. Ο Γιώτα σκότωσε επίσης έναν άνθρωπο στον Παναμά, έναν στο Ελ Σαλβαδόρ και δύο ακόμη σε ένα κολομβιανό αρχιπέλαγος.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο Γιώτα έχασε μέρος της έντασής του κατά το πέρασμά του από το Ελ Σαλβαδόρ.

Όμως σφοδρές βροχοπτώσεις συνεχίζουν να πλήττουν τη βόρεια Νικαράγουα.

Αφού ενισχύθηκε πάνω από τα ζεστά νερά της Θάλασσας της Καραϊβικής, ο Γιώτα έφτασε τη Δευτέρα στην ξηρά αυτής της χώρας ως κυκλώνας κατηγορίας 5, ο υψηλότερος στην κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον.

Συνοδευόταν από ισχυρούς ανέμους που μερικές φορές έφτασαν τα 260 χλμ/ώρα, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης κυκλώνων, το NHC, που έχει την έδρα του στο Μαϊάμι (Φλόριντα).

"Σημαντικές ζημιές"

Κυβερνητικός αξιωματούχος στο βόρειο τμήμα των ακτών της Νικαράγουας, στην Καραϊβική Θάλασσα, ο Γιαμίλ Ζαπάτα, δήλωσε σήμερα ότι ο Γιώτα έπληξε σκληρά τις υποδομές της πόλης Μπίλουι, της κύριας πόλης αυτής της πλευράς της Νικαράγουας.

Αυτός ο κυκλώνας "έφτασε και τελείωσε" καταστρέφοντας τα πάντα "όσα ο Ήτα είχε αφήσει όρθια", εξήγησε ο Ζαπάτα, προσθέτοντας ότι πολλά σπίτια υπέστησαν ζημιές.

"Οι ζημιές είναι πράγματι μεγάλες", δήλωσε ο Ζαπάτα σε τοπικό ΜΜΕ. Η Μπίλουι που έχει περισσότερους από 40.000 κατοίκους, ωστόσο κατάφερε να ανακτήσειτην Τρίτη τη χρήση κινητής τηλεφωνίας και οι πληγέντες άρχισαν σήμερα να καθαρίζουν τα ερείπια.

"Δεν έμεινε τίποτα, ο κυκλώνας παρέσυρε όλα τα σπίτια που ήταν στην ακτή", εξήγησε ο Εστεμπάν Μουρ, ο οποίος έχασε και αυτός το σπίτι του.

Συνολικά περισσότερες από 110.000 κατοικίες είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και περισσότερες από 47.000 δεν έχουν πλέον τρεχούμενο νερό, σύμφωνα με τις αρχές της Νικαράγουας.

Από την πλευρά της, η Ονδούρα, όπου η τροπική καταιγίδα έφθασε χθες Τρίτη, επλήγη από πλημμύρες, αλλά δεν θρήνησε κανένα θύμα, καθώς η καταιγίδα έπεσε γρηγορότερα από το προβλεπόμενο νοτίως του εδάφους της. επικράτειάς της.

Η πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα, η οποία έχει πληθυσμό ένα εκατομμύριο κατοίκους, γλύτωσε από τις κατακλυσμιαίες βροχές αλλά η υπερχείλιση ποταμών προκάλεσε σκηνές πανικού στα φτωχά περίχωρά της.

Οι σφοδρότερες βροχοπτώσεις σάρωσαν τις πόλεις Λα Λίμα, Ελ Προγκρέσο και άλλες περιοχές στην κοιλάδα Σούλα, κοντά στο Σαν Πέδρο Σούλα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ονδούρας, που είχε πληγεί ήδη από τον κυκλώνα Ήτα.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:33

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.