Πιο κοντά στους 270 εκλέκτορες και την προεδρία πλέον ο Τζο Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ ζουν ιστορικές στιγμές, με κάποιες να θυμίζουν τις εκλογές του 2016 που νίκησε ο Τραμπ και άλλες το 2000, όταν η εκλογή κρίθηκε από το ανώτατο ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Αυτή τη στιγμή, ο Τζο Μπάιντεν έχει κλειδώσει 224 εκλέκτορες και ο Τραμπ 213. Αν και δεν έχει καμία σημασία στην εκλογή του προέδρου, η διαφορά σε εθνικό επίπεδο είναι 2 ποσοστιαίες μονάδες και 2,5 εκατομμύρια ψήφους. Η καταμέτρηση συνεχίζεται στην Αριζόνα, τη Νεβάδα, το Γουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και το Μέιν, όπου προηγείται ο Τζο Μπάιντεν, στην Πενσιλβανία, τη Τζόρτζια και τη Βόρεια Καρολίνα όπου προηγείται ο Τραμπ και στην Αλάσκα την οποία θα κερδίσει ο Τραμπ. Αν, με κάποιο τρόπο, εκπληρωνόταν η επιθυμία του προέδρου Τραμπ να σταματήσει η καταμέτρηση και να αναδειχθεί ο νικητής με βάση όσα έχουν ήδη ξεκαθαρίσει, ο Τζο Μπάιντεν θα αναδεικνύονταν πρόεδρος των ΗΠΑ.
 
Η εκτίμηση του εκλογικού επιτελείου των Δημοκρατικών είναι πως μέχρι το βράδυ μάλλον θα γνωρίζουμε το αποτέλεσμα στη Νεβάδα και την Αριζόνα και το αργότερο μέχρι αύριο το πρωί το Μίσιγκαν και το Μέιν. Το ίδιο και για τις πολιτείες όπου προηγείται ο πρόεδρος Τραμπ, με εξαίρεση την Πενσιλβανία που μπορεί να πάει ακόμη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Στο Γουισκόνσιν η μάχη έχει κριθεί καθώς ο Μπάιντεν διατηρεί διαφορά 21 χιλιάδων ψήφων και μένουν να καταμετρηθούν 300. Το επιτελείο του Τραμπ απειλεί με αίτημα ανακαταμέτρησης.

 
Η απειλή δικαστικών προσφυγών υπάρχει από χθες το βράδυ, όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε πως θα προσφύγει στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο. Οι πλέον επίφοβες είναι η Πενσιλβανία (όπου ήδη πριν την ημέρα των εκλογών αμφισβητήθηκαν 127 χιλιάδες ψηφοδέλτια), η Βόρεια Καρολίνα όπου επίσης είχε απορριφθεί ρεπουμπλικανική ένσταση και η Τζόρτζια. Ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα σε Νεβάδα, Αριζόνα, Γουισκόνσιν και Μίσιγκαν. Αν ο Μπάιντεν τις κερδίσει, οι ενστάσεις έχουν μικρό νόημα.

Ωστόσο, χιλιάδες δικηγόροι βρίσκονται στις πολιτείες αυτές και δεν αποκλείεται, κάποια από τις ενστάσεις να φτάσει και στο Ανώτατο Δικαστήριο. Το οποίο θα κρίνει, αν θα ισχύσει το δεδικασμένο του 2000, όπου αποφάσισε ότι για τις εκλογές σε κάθε πολιτεία αρμόδια είναι τα πολιτειακά σώματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:51

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
06:56
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.