Γκουτέρες: Θεμελιώδες βήμα προς την ειρήνη η εκεχειρία στη Λιβύη

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία εκεχειρίας που επιτεύχθηκε στη Γενεύη μεταξύ των λιβυκών πλευρών, εκτιμώντας ότι είναι "ένα θεμελιώδες βήμα προς την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη".

"Συγχαίρω τις πλευρές γιατί προέταξαν το συμφέρον της χώρας τους πάνω από τις διαφορές τους", πρόσθεσε τονίζοντας ότι μένει ακόμη πολύ σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

"Πάρα πολλοί άνθρωποι υπέφεραν" από τη σύγκρουση "για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα", δήλωσε εκφράζοντας λύπη για τους θανάτους αμάχων που προκλήθηκαν από τις συγκρούσεις.

"Καλώ όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και τους περιφερειακούς παράγοντες να σεβαστούν τις διατάξεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και να διασφαλίσουν την εφαρμογή της χωρίς καθυστέρηση", δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, υπενθυμίζοντας την ανάγκη σεβασμού του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη από το 2011.

Σήμερα το πρωί, οι εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση στη Λιβύη υπέγραψαν εθνική και μόνιμη εκεχειρία, όπως μεταδόθηκε ζωντανά μέσω Διαδικτύου, έπειτα από πέντε ημέρες συνομιλιών στη Γενεύη που διοργανώθηκαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη είναι χωρισμένη σήμερα μεταξύ δύο αντίπαλων αρχών: την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), στη δυτική πλευρά της χώρας, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και τις αρχές της ανατολικής Λιβύης, συμμαχικές του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ισχυρού άνδρα που υποστηρίζεται από μέρος του εκλεγμένου κοινοβουλίου και τον πρόεδρό του Ακίλα Σάλεχ. Η καθεμιά πλευρά υποστηρίζεται από διεθνείς χορηγούς.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:03

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.