Λιβύη: Τουλάχιστον 15 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο

Τουλάχιστον 15 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο του πλοιαρίου στο οποίο επέβαιναν στ' ανοιχτά της Λιβύης την Τρίτη, ένα νέο δράμα στη Μεσόγειο, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

"Τουλάχιστον 15 μετανάστες θεωρούνται νεκροί μετά το ναυάγιο την Τρίτη του πλοιαρίου τους στ΄ανοιχτά της Σαμπράθας", 70 χλμ. δυτικά της Τρίπολης. "Πέντε επιζήσαντες περισυνελέγησαν από ψαράδες και μεταφέρθηκαν πίσω στη στεριά", έγραψε σήμερα στο Twitter ο Φεντερίκο Σόντα, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στη Λιβύη.

Χθες βράδυ, η ακτοφυλακή αναχαίτισε περισσότερους από 70 άλλους μετανάστες και τους μετέφερε πίσω στο λιβυκό έδαφος, πρόσθεσε ο Σόντα.

Παρά τα βίαια επεισόδια που συνεχίζονται μετά την πτώση το 2011 του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, η Λιβύη παραμένει σημαντικό σημείο διέλευσης για τους μετανάστες που εγκαταλείπουν εξαιτίας της αστάθειας άλλα μέρη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Διακινητές και λαθρέμποροι εκμεταλλεύονται το χάος που επικρατεί σε αυτήν τη μεσογειακή χώρα, η οποία απέχει σχεδόν 300 χλμ. από τις ιταλικές ακτές και είναι χωρισμένη σήμερα μεταξύ δύο αντίπαλων αρχών: την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), στη δυτική πλευρά της χώρας, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και τις αρχές της ανατολικής Λιβύης, συμμαχικές του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Την περασμένη εβδομάδα, η GNA ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός Λίβυου πρώην ακτοφύλακα, του Αμπντ αλ-Ράχμαν αλ-Μίλαντ, 30 ετών, κατά του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τον ΟΗΕ και ο οποιος καταζητείτο για εμπορία ανθρώπων.

Σε βάρος αυτού του πρώην διοικητή μονάδας της ακτοφυλακής στη Ζάουια (45 χλμ. δυτικά της Τρίπολης) και τοπικού βαρόνου κάθε είδους διακίνησης εκδόθηκε ειδοποίηση από την Ιντερπόλ μετά το αίτημα της επιτροπής κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Ιούνιο του 2018.

Από τον Ιανουάριο του 2020, σχεδόν 10.000 μετανάστες αναχαιτίστηκαν στη θάλασσα και οδηγήθηκαν πίσω στη Λιβύη από τη λιβυκή ακτοφυλακή, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:05

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.