Ο Moody's υποβάθμισε αξιολογήσεις 8 τουρκικών εταιρειών μετά την υποβάθμιση της Τουρκίας και 13 τραπεζών

Στην υποβάθμιση των αξιολογήσεων οκτώ εταιρειών που εδρεύουν στην Τουρκία, προχώρησε σήμερα ο οίκος Moody`s, διατηρώντας παράλληλα αρνητικές τις προοπτικές τους για πιθανή νέα υποβάθμιση εντός 12 μηνών.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η σημερινή του ενέργεια ακολουθεί την απόφαση του να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Τουρκίας στις 11 Σεπτεμβρίου στο B2 από το B1, διατηρώντας παράλληλα αρνητικές τις προοπτικές. Προσθέτει ότι οι αρνητικές προοπτικές αντανακλούν τις αρνητικές προοπτικές με τις οποίες αξιολογείται το τουρκικό δημόσιο.

Σημειώνεται ότι μόλις, χθες, ο Moody`s είχε επίσης υποβαθμίσει 13 τουρκικές τράπεζες.

Συγκεκριμένα, ο Moody`s έχει υποβαθμίσει τις αξιολογήσεις των ακόλουθων οκτώ τουρκικών εταιρειών στο B2 με αρνητικές προοπτικές:

• Anadolu Efes Biracilik ve Malt Sanayii A.S. (Efes)
• Coca-Cola Icecek A.S. (CCI)
• Eregli Demir ve Celik Fabrikalari T.A.S. (Erdemir)
• Koc Holding A.S. (Koc Holding)
• Ordu Yardimlasma Kurumu (OYAK)
• Turkcell Iletisim Hizmetleri A.S. (Turkcell)
• Turkiye Petrol Rafinerileri A.S. (Tupras)
• Turkiye Sise ve Cam Fabrikalari A.S. (Sisecam)

Σημειώνει ότι οι αξιολογήσεις και οι προοπτικές των εταιρειών Petkim Petrokimya Holding A.S. (B2 αρνητικό), Ronesans Gayrimenkul Yatirim A.S. (B2 αρνητικό) και Turk Hava Yollari Anonim Ortakligi (Β3 αρνητικό) παραμένουν αμετάβλητες επειδή οι αξιολογήσεις τους βρίσκονται ήδη κάτω ή στο ανώτατο επίπεδο αξιολόγησης που διατηρούν τα κρατικά ομόλογα σε ξένο νόμισμα του τουρκικού δημοσίου.

Αναφέρει ότι οι περισσότερες εταιρείες συνεχίζουν να διαθέτουν συνετές χρηματοοικονομικές πολιτικές, επαρκή ρευστότητα, μέτρια μόχλευση και ισχυρά επιχειρηματικά προφίλ, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις υποστηρίζονται από την εκτός Τουρκία γεωγραφική διαφοροποίηση τους ή από έσοδα από εξαγωγές.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι οι αξιολογήσεις τους περιορίζονται από την αξιολόγηση της τουρκικής οικονομίας σε ξένο νόμισμα, επειδή αυτές οι εταιρείες εκτίθενται ουσιαστικά στο πολιτικό, νομικό, φορολογικό και ρυθμιστικό περιβάλλον της Τουρκίας.

Ειδικότερα, ο Moody`s τονίζει πως ο κίνδυνος που δημιουργούν τα μέτρα που επιβάλλονται από την τουρκική Κυβέρνηση για τη διατήρηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας είναι όλο και πιο πιθανός.

«Αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει τις εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε καταθέσεις σε μετρητά σε ξένο νόμισμα ή να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους σε ξένο νόμισμα», υπογραμμίζει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:45

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.