Τουρκίγε: Η Τουρκία μπορεί να κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου και να αποκλείσει ελληνικά νησιά

Σε περίπτωση απειλής πολέμου η Τουρκία με βάση τη Συνθήκη το Μοντρέ μπορεί να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου, να αποκλείσει τα ελληνικά νησιά και να διακόψει τη σύνδεσή τους με την Αθήνα, υποστηρίζουν Τούρκοι ειδικοί. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Τουρκίγε, υποστηρίζουν ακόμη ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει χρήση αυτού του πλεονεκτήματος έπειτα από τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ την ερχόμενη βδομάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Τουρκίγε οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα εξοπλίζοντας τα νησιά έχασε την κυριαρχία της και έτσι η Τουρκία νομιμοποιείται να αποκλείσει τα κοντινά νησιά. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με το 21ο άρθρο της Συνθήκης του Μοντρέ που δίνει στην Τουρκία πλήρη έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και το δικαίωμα να ρυθμίζει τη διέλευση των πλοίων, η Τουρκία έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει τις διατάξεις του 20ου άρθρου της συνθήκης εάν θεωρεί ότι αντιμετωπίζει απειλή πολέμου.

“Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να κλείσει τα στενά σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ, δηλώνοντας ότι υπάρχει απειλή εναντίον της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο”, δήλωσε ο εν αποστρατεία συνταγματάρχης Μιτχάτ Ισίκ στην εφημερίδα. “Η χρήση αυτού του πλεονεκτήματος μπορεί να διαμορφωθεί από τις αποφάσεις που θα προκύψουν από τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, έπειτα από τη συμφωνία της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν για εισαγωγές φυσικού αερίου, η Τουρκία πούλησε 750 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Ελλάδα βάσει συνθήκης που υπεγράφη στις 23 Δεκεμβρίου 2003. Η Τουρκίγε αναφέρει ότι μετά τη λήξη της συμφωνίας το 2021, η Τουρκία μπορεί να σταματήσει τις εισαγωγές μη ανανεώνοντας αυτή τη συμφωνία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:47

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.