Σαν σήμερα: 11 Σεπτεμβρίου 2001, «Η ημέρα που άλλαξε τον κόσμο»

11 Σεπτεμβρίου 2001, ισλαμιστές τρομοκράτες επιβιβάζονται σε δυο αεροσκάφη των American Airlines και σε δύο αεροσκάφη των United Airlines, τα οποία απογειώθηκαν από τη Βοστόνη, την Ουάσινγκτον και το Νιου Τζέρσεϊ.

Αποτελούνταν από τρεις ομάδες των πέντε ατόμων και μια ομάδα τεσσάρων ατόμων, ενώ ανάμεσα τους υπήρχαν και εκπαιδευμένοι πιλότοι. Μετά την απογείωση πήραν με τη βία τον έλεγχο των αεροπλάνων και άλλαξαν πορεία. Μισή ώρα αργότερα, ένα αεροπλάνο κατευθυνόταν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Στις εννιά παρά δέκα το πρωί έπεσε στον βόρειο ουρανοξύστη των Δίδυμων Πύργων.

Οι Δίδυμοι Πύργοι κατασκευάστηκαν το 1971 και κόστισαν 400 εκατομμύρια δολάρια.
Οι Πύργοι αποτελούταν από 110 ορόφους.Πολλοί από τους ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν στους ορόφους άρχισαν να πηδούν στο κενό.

Τα μέσα ενημέρωσης όλου του κόσμου σταμάτησαν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν τα πρώτα λεπτά μετά την επίθεση. Λίγο αργότερα, ένα δεύτερο αεροσκάφος έπεσε στον Νότιο Πύργο και εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλον τον κόσμο παρακολούθησαν την επίθεση σε πραγματικό χρόνο. Στη Νέα Υόρκη επικρατούσε χάος και ένα τεράστιο σύννεφο καπνού κάλυψε την πόλη. Εκατοντάδες πολίτες έχασαν ακαριαία τη ζωή τους, ενώ χιλιάδες εγκλωβίστηκαν στους ορόφους των κτιρίων.
Τα σωστικά συνεργεία κατέφθασαν στο σημείο για να σβήσουν τις φωτιές και να σώσουν τους χιλιάδες ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί μέσα στα κτίρια. Πολλοί είχαν εγκλωβιστεί στους ψηλούς ορόφους και άρχισαν να πηδούν στο κενό για να «γλιτώσουν» από τη φωτιά.

Η σύγκρουση προκάλεσε ρήξη στις κεντρικές κολόνες των κτιρίων και λίγη ώρα μετά την επίθεση κατέρρευσαν. Χιλιάδες πολίτες εγκλωβίστηκαν στα χαλάσματα.

Παράλληλα, οι υπόλοιποι αεροπειρατές είχαν πάρει υπό τον έλεγχό τους τα άλλα δύο αεροσκάφη και πετούσαν προς το Πεντάγωνο και την Ουάσινγκτον.

Μισή ώρα αργότερα, η μία πτήση έπεσε στο Πεντάγωνο σκοτώνοντας 125 στρατιωτικούς και πολίτες.

Οι επιβάτες του τέταρτου αεροσκάφους έμαθαν από τηλεφωνικές κλήσεις των συγγενών τους, τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και προσπάθησαν να πάρουν τον έλεγχο του αεροπλάνου από τους αεροπειρατές.

Ένας επιβάτης, ο Τόμας Μπάρνετ κάλεσε στο τηλέφωνο τη σύζυγο του και της είπε: «Γνωρίζω ότι πρόκειται να πεθάνουμε και τρεις από εμάς σκοπεύουμε να κάνουμε κάτι γι’αυτό. Σε αγαπώ». Οι επιβάτες επιτέθηκαν στους αεροπειρατές, οι οποίοι έπειτα από μερικούς ελιγμούς έριξαν το τέταρτο αεροπλάνο σε ακατοίκητη περιοχή στην Πενσυλβάνια με αποτέλεσμα 45 επιβάτες να σκοτωθούν.

Το συγκλονιστικότερο τρομοκρατικό χτύπημα της ανθρωπότητας μόλις είχε συμβεί.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Τζορτζ Μπους δήλωσε: «Οι τρομοκρατικές επιθέσεις μπορεί να ταρακούνησαν τα θεμέλια των μεγαλύτερων κτιρίων μας, αλλά δεν μπορούν να αγγίξουν τα θεμέλια της Αμερικής».

Όπως αποδείχτηκε οι αεροπειρατές ήταν Ισλαμιστές με καταγωγή από τη Σαουδική Αραβία και τα αραβικά έθνη και ζούσαν στην Αμερική μερικούς μήνες πριν την επίθεση.

Οι τρομοκράτες συνδέονταν με την Αλ Κάιντα, την οργάνωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν που αποτελούταν από εξτρεμιστές Άραβες και Αφγανούς, και μάχονταν εναντίον της Αμερικής, λόγω της υποστήριξης των αμερικανών κυβερνήσεων στο Ισραήλ, την εμπλοκή τους στο πόλεμο του Κόλπου και τηστρατιωτική παρουσία τους στη Μέση Ανατολή.

Τα αντίποινα

Λίγες ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις ο Μπιν Λάντεν σε βίντεο που δημοσιεύτηκε σε όλα τα μέσα, ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

Ο Μπους υποσχέθηκε να ανατρέψει το καθεστώς των Ταλιμπάν και να καταστρέψει το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα. Με την υποστήριξη της διεθνούς κοινής γνώμης, ξεκίνησε ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» εναντίον του Αφγανιστάν και του Ιράκ.

Μετά την επίθεση, νεαροί Αμερικανοί, στρατολογήθηκαν και στάλθηκαν να πολεμήσουν στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, το οποίο όμως δεν είχε καμία συμμετοχή σε αυτές τις επιθέσεις.

Οι Αμερικανοί εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του Μπιν Λάντεν και των μελών της οργάνωσης.

Κατά κάποιο τρόπο και με πολλά ψεύτικα στοιχεία, η 11η Σεπτεμβρίου «νομιμοποίησε» τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Λιβύη, οι οποίες διήρκεσαν πολλά χρόνια.

Οι Αμερικανοί κατάφεραν να εντοπίσουν τον Μπιν Λάντεν δέκα χρόνια αργότερα στο Πακιστάν και τον εκτέλεσαν.... 

Πηγή: Μηχανή του Χρόνου

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:50

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.