Ιράκ: Η Βαγδάτη ξεκινά διπλωματική εκστρατεία για την εκδίωξη των τουρκικών δυνάμεων

Η Βαγδάτη ανακοίνωσε σήμερα ότι επικοινώνησε με τους εταίρους της στον Αραβικό Σύνδεσμο «προκειμένου να τηρήσουν ενιαία θέση αναγκάζοντας την Τουρκία να αποσύρει» τους άνδρες της από το Ιράκ, όπου μάχονται εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Προχθές Τρίτη, ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) σκότωσε δύο υψηλόβαθμους αξιωματικούς καθώς και έναν Ιρακινό στρατιώτη, τα πρώτα θύματα στις τάξεις των ιρακινών δυνάμεων κατά την επιχείρηση "Νύχια της τίγρης" που εξαπέλυσε η Τουρκία στο Ιρακινό Κουρδιστάν τον Ιούνιο.

Η Βαγδάτη κάλεσε χθες για τρίτη φορά μέσα σε δύο μήνες τον Τούρκο πρεσβευτή στο υπουργείο Εξωτερικών για να υποβάλει διαμαρτυρία για μια «κατάφωρη επίθεση» και «παραβίαση της κυριαρχίας» της.

Η Άγκυρα απαντά κάθε φορά ότι μάχεται εναντίον μιας οργάνωσης που θεωρεί «τρομοκρατική», όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ιρακινός πρεσβευτής στη Βαγδάτη Φουάντ Χουσέιν ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι επικοινώνησε με τους ομολόγους του της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ καθώς και με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Άχμεντ Αμπού Γέιτ.

Τάχθηκε υπέρ «σημαντικών αραβικών προσπαθειών προκειμένου να αποφευχθούν επικίνδυνες εξελίξεις (...) και να τηρηθεί μια ενιαία θέση αναγκάζοντας την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της που εισέδυσαν στο ιρακινό έδαφος», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Αποστολή που προμηνύεται δύσκολη, όπως λένε οι ειδικοί, καθώς η Τουρκία κατέχει εδώ και 25 χρόνια περίπου δέκα στρατιωτικά φυλάκια στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Θέσεις τις οποίες δεν περιμένει να χάσει και στις οποίες προσέθεσε μάλιστα νέες, σύμφωνα με κουρδικές πηγές.

Η Βαγδάτη ακύρωσε σήμερα την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας καθώς και «όλες τις άλλες προγραμματισμένες επισκέψεις μεταξύ των δύο χωρών προς το παρόν», ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Αφότου ξεκίνησε στα μέσα Ιουνίου η επιχείρηση "Νύχια της τίγρης", τουλάχιστον πέντε άμαχοι έχουν σκοτωθεί, ενώ η Άγκυρα ανακοίνωσε τον θάνατο δύο στρατιωτών της και το PKK και οι σύμμαχοί του δέκα μαχητών και ανταρτών.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:29

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.