Πυρηνικός αφοπλισμός: Νέες διαπραγματεύσεις Ρωσίας-ΗΠΑ

 

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία ξεκίνησαν σήμερα ξανά στη Βιένη διαπραγματεύσεις για τον περιορισμό των πυρηνικών τους οπλοστασίων, οι οποίες κινδυνεύουν με αποτυχία προτού καν αρχίσουν από την επιμονή της Ουάσινγκτον να συμμετάσχει σε αυτές και η Κίνα, κάτι που το Πεκίνο αρνείται.

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών έφτασαν περίπου στις 08:30 στο παλάτι Νίντερόστεραϊχ όπου θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Αυστρίας, χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Ο πρεσβευτής Μάρσαλ Μπίλινγκλι, εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για ζητήματα αφοπλισμού, και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκεϊ Ριαμπκόφ αναμένεται να συζητήσουν για αρκετές ημέρες τη διμερή συνθήκη New Start, την οποία οι δύο χώρες υπέγραψαν το 2010 και λήγει στις 5 Φεβρουαρίου 2012, λίγο μετά το τέλος της τρέχουσας θητείας του Τραμπ.

Οι όροι της συνθήκης New Start, που περιλαμβάνονται στο γενικότερο πλαίσιο της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (TNP) του 1968, προβλέπουν τον περιορισμό σε 700 του αριθμού των εκτοξευτήρων πυρηνικών όπλων που μπορούν να διαθέτουν Ρωσία και ΗΠΑ και σε 1.550 τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών.

Η Μόσχα ζητεί την έναρξη συνομιλιών για την ανανέωση της New Start από το τέλος του 2019, όμως η Ουάσινγκτον μέχρι τώρα έθετε ως προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις τη συμμετοχή και της Κίνας.

“ Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι η απουσία διαφάνειας από την πλευρά της Κίνας”, είχε εξηγήσει την Παρασκευή μιλώντας στο CBS ο Αμερικανός εκπρόσωπος στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό Ρόμπερτ Γουντ.

“ Το κινεζικό οπλοστάσιο θα διπλασιαστεί τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό φυσικά μας ανησυχεί πολύ”, είχε προσθέσει.

“ Εκτιμούμε ότι θα ήταν σωστή και λογική η παράταση της New Start, όμως ο κόσμος δεν γυρνά μόνο γύρω από τη συμφωνία αυτή”, επεσήμανε από την πλευρά του ο Ριαμπκόφ στο πρακτορείο Interfax.

Ρωσία και ΗΠΑ εξακολουθούν να κατέχουν περισσότερο από το 90% των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη (Sipri).

 

 

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:28

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο επικίνδυνος κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Ανανέωση Σύμβασης για υπαλλήλους της Ελληνικής
16:16
Κυβερνοεπίθεση στο αρχείο του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν οι Anonymous
16:11
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.