Ασφάλεια - προστασία για τα παιδιά και το περιβάλλον τους

Picture ED

 

*Της Έλενας Δημοσθένους

 

Ημέρα του Παιδιού  η 1η Ιουνίου και αμέτρητες οι σκέψεις και οι αγωνίες όλων των γονιών, αλλά και των διαφόρων επαγγελματιών που δουλεύουν με παιδιά, έτσι ώστε αυτά να βρίσκονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Πολλές οι δυσκολίες και πολλές οι προκλήσεις καθημερινά, τόσο όσο αφορά την ανάπτυξη και τη φροντίδα τους, όσο και τη ψυχαγωγία τους.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για  ένα τέτοιο περιβάλλον είναι ο ασφαλής σχεδιασμός, η εργονομία και η καταλληλόλητα των υλικών παιδικών ρούχων και επίπλων, εξοπλισμού διατροφής, και άλλων παιδικών ειδών. Επιπλέον, η ασφάλεια των παιχνιδιών και του εξοπλισμού παιχνιδότοπων, με τα οποία τα παιδία έχουν συνεχή επαφή μέχρι και την εφηβική ηλικία, αποτελεί προτεραιότητα για την προστασία τους και την πρόληψη σοβαρών παιδικών ατυχημάτων.


Στόχος βέβαια δεν είναι  να σταματήσουν τα παιδιά να παίζουν  και να μην απολαμβάνουν την ηλικία τους, αλλά η πρόληψη και η σωστή  διαχείριση των κινδύνων που μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς παιδιών, ή και να στοιχίσουν ακόμη και την ίδια τη ζωή τους. Η Ευρωπαϊκή τυποποίηση συμβάλλει ενεργά στην υλοποίηση του πιο πάνω στόχου, αφού πλειάδα Ευρωπαϊκών Τεχνικών Επιτροπών Τυποποίησης δραστηριοποιούνται στον τομέα εκπόνησης προτύπων παιδικών ειδών, επίπλων, παιχνιδιών, εξοπλισμού παιχνιδότοπων και ψυχαγωγίας. Ενδεικτικά αναφέρονται οι πιο κάτω τεχνικές επιτροπές:
•     CEN TC 52 Ασφάλεια Παιχνιδιών
•     CEN TC 136 Αθλητικός Εξοπλισμός, Εξοπλισμός Παιχνιδότοπων και άλλων
Ψυχαγωγικών Δραστηριοτήτων
•     CEN TC 207 Έπιπλα
•     CEN TC 252 Είδη Παιδικής Χρήσης και Φροντίδας
•     CEN TC 364 Παιδικά Υπερυψωμένα Καθίσματα
•     CEN TC 308 Προϊόντα Προστασίας Παιδιών
Τα πρότυπα  αυτά περιέχουν απαιτήσεις για την κατασκευή, τον έλεγχο, την απόδοση και τη λειτουργία τους, ενώ προνοούν όπου χρειάζεται για την απαιτούμενη σήμανση και τις σχετικές οδηγίες χρήσης. Επιπλέον πολλά από τα πιο πάνω πρότυπα είναι εναρμονισμένα ή σχετίζονται με Ευρωπαϊκές Οδηγίες.
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μελετήσουν τα πρότυπα  ή και να πάρουν σχετικές πληροφορίες  από το Κέντρο Εξυπηρέτησης και Πληροφόρησης Πελατών του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης CYS.

*Η  Έλενα Δημοσθένους (BSc Χημεία, ΜΒΑ) εργάζεται ως Λειτουργός Τυποποίησης στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS).

*της  Έλενας Δημοσθένους

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:09

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.