«Απροβίβαστος βαθμός στην οικονομική παιδεία για τους Κύπριους προπτυχιακούς φοιτητές»

dr p andreouΤου Δρος Παναγιώτη Ανδρέου *

Ο οικονομολόγος και πρώην διοικητής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Ben Bernanke, είχε πει ότι «ο οικονομικός αλφαβητισμός είναι μια ασπίδα προστασίας απέναντι σε μια παγκόσμια οικονομία κι ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που γίνονται όλο και πιο περίπλοκα». Αναμφίβολα, η πεποίθηση αυτή του BenBernanke είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ αφού οι απαιτήσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες πάνω σε οικονομικά θέματα όλο και αυξάνονται ενώ την ίδια στιγμή οι πολίτες παραμένουν οικονομικά αναλφάβητοι.

 

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε Κύπριους προπτυχιακούς φοιτητές γύρω από το θέμα του Χρηματοοικονομικού Αναλφαβητισμού από τον Δρ. Παναγιώτη Ανδρέου (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου) σε συνεργασία με τον Dr. DennisPhilip (DurhamUniversityBusinessSchool), στην οποία καταγράφεται το επίπεδο των γνώσεων των προπτυχιακών φοιτητών σε βασικές χρηματοοικονομικές έννοιες, το ποσοστό των οικονομικά αναλφάβητων φοιτητών στην Κύπρο είναι αρκετά ψηλό.

 

Συγκεκριμένα, 562 προπτυχιακοί φοιτητές από διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κύπρου κλήθηκαν να απαντήσουν σε τέσσερις ερωτήσεις που αφορούν βασικές έννοιες σχετικές με τον υπολογισμό επιτοκίου, την επίδραση του πληθωρισμού στο κόστος διαβίωσης, την αγοραστική αξία του χρήματος και τη διασπορά του επενδυτικού κινδύνου. Σημαντικό στοιχείο το οποίο προκύπτει από την συγκεκριμένη έρευνα είναι το γεγονός ότι μόνο το 17% των ερωτηθέντων ήταν σε θέση να απαντήσουν με πλήρη επιτυχία σε αυτές τις τέσσερις βασικές ερωτήσεις. Επομένως, ο μέσος Κύπριος προπτυχιακός φοιτητής δεν κατέχει τις στοιχειώδεις γνώσεις και δεν γνωρίζει θεμελιώδεις χρηματοοικονομικές έννοιες που σχετίζονται με τη βασική διαχείριση των προσωπικών ή και οικογενειακών του οικονομικών. Αυτό και μόνο είναι ένα πολύ ανησυχητικό στοιχείο και δεικνύει το μέγεθος και το εύρος του προβλήματος, παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για λήψη δραστικών και άμεσων μέτρων και υιοθέτηση εθνικής πολιτικής για το συγκεκριμένο θέμα.

Συνολικά, τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν πως ο χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα ανάμεσα στους προπτυχιακούς φοιτητές, οι οποίοι εισέρχονται στο πανεπιστήμιο χωρίς όμως να έχουν λάβει την κατάλληλη χρηματοοικονομική επιμόρφωση κατά την παρουσία τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί και να τονιστεί ότι το επίπεδο χρηματοοικονομικών γνώσεων των φοιτητών δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με το ακαδημαϊκό επίπεδο των φοιτητών αυτών και τη γενικότερη επίδοσή τους στην διάρκεια της φοίτησής τους στο πανεπιστήμιο. Ένα άτομο χρηματοοικονομικά αναλφάβητο μπορεί να είναι άριστος φοιτητής στο γνωστικό του αντικείμενο. Ειδικότερα, το πρόβλημα της σχεδόν παντελούς έλλειψης οικονομικής παιδείας των προπτυχιακών φοιτητών δεν είναι κάτι που προέκυψε λόγω της παρουσίας τους στο πανεπιστήμιο, αλλά είναι γνωστική αδυναμία την οποία μεταφέρουν από το προηγούμενο στάδιο επιμόρφωσης τους κατά την παρουσία τους στα θρανία του γυμνασίου και λυκείου.

Το στοίχημα λοιπόν είναι η δημιουργία οικονομικά καταρτισμένων και ώριμων πολιτών και για να μπορέσει να κερδηθεί θα πρέπει να γίνει η παραδοχή ότι ο χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός αποτελεί οξύ κοινωνικό πρόβλημα και γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν οικονομικά αναλφάβητοι πολίτες καλούνται να λάβουν οικονομικές αποφάσεις οι οποίες προφανώς και έχουν αντίκτυπο στη μελλοντική τους ευημερία. Τα πορίσματα της έρευνας αυτής καθιστούν σαφές ότι η οικονομική παιδεία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την καλλιέργεια της σωστής συμπεριφοράς σε θέματα χρηματοοικονομικών, η οποία θα καθιστά τους πολίτες ώριμους και υπεύθυνους απέναντι στη διαχείριση των οικονομικών τους. Θα μπορούν να ορθώσουν επιχειρήματα και να αντιληφθούν τις αθέμιτες και παράνομες εμπορικές πρακτικές διαφόρων χρηματοοικονομικών οργανισμών και να αναπτύξουν κριτική σκέψη και άμυνες σε οποιοδήποτε κερδοσκόπο ή και απατεώνα, ακόμη και πολιτικό ο οποίος λαϊκίζει χρησιμοποιώντας ανέφικτα και ανυπόστατα οικονομικά επιχειρήματα. Ιδιαίτερα σήμερα που οι συνθήκες της Ευρώπης προωθούν ακόμα περισσότερο την φιλελεύθερη οικονομία, το κράτος «οφείλει» τότε να μεριμνήσει και για την οικονομική επιμόρφωση της κοινωνίας του και των πολιτών του.

* Ο Δρ. Παναγιώτης Ανδρέου είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου ([email protected] - 25002286).

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:12

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.