Διεθνείς πρωτοβουλίες της Αθήνας για Προσφυγικό και Ανάπτυξη

ALFONSOS BITALIS small

Του Αλφόνσου Βιτάλη

Εν μέσω μιας εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης και ενώ ετοιμάζεται να ξεκινήσει και η δεύτερη αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές , η Ελληνική Κυβέρνηση τις αμέσως επόμενες ξετυλίγει μια σειρά από διεθνείς πρωτοβουλίες.

Κεντρικοί στόχοι αυτών των πρωτοβουλιών είναι:

-      Να ενισχυθεί μια συμμαχία της Ελλάδας με τις άλλες χώρες του λεγόμενου Νότου της Ευρωζώνης, ώστε αρχής γενομένης από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μπρατισλάβα, να δημιουργηθεί σταδιακά μια κοινή ευρωπαϊκή ατζέντα που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την χαλάρωση των πολιτικών λιτότητας.
-      Να έλθει σε πρώτο πλάνο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το τεράστιο θέμα του προσφυγικού/ μεταναστευτικού, που οξύνεται και πάλι και να αναζητηθούν κοινές πρακτικές για την αντιμετώπιση του.
-      Να προβληθεί η γεωπολιτική σπουδαιότητα της Ελλάδας και υπάρξει μια μεγάλη και πολυδιάστατη συζήτηση για όλα τα κρίσιμα θέματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου , από την ανάγκη δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού ,καθώς και οι εξελίξεις στη Συρία , την Τουρκία κ.α .

Σημαντικός σταθμός για την Αθήνα , για την Ελληνική Κυβέρνηση είναι η  Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου.
Πρόθεση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα , ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία γι΄αυτή την Σύνοδο , είναι να υπογραφή από τους ηγέτες των χωρών του Νότου της Ε.Ε «η Διακήρυξη των Αθηνών» , ενόψει της Συνόδου της Ε.Ε στην Μπρατισλάβα . Η διακήρυξη θα κάνει αναφορές στη Κοινωνική Ευρώπη, στην ενίσχυση των επενδύσεων στις περιφερειακές συγκρούσεις, στο προσφυγικό (τήρηση της Συμφωνίας Ε.Ε -Τουρκίας , κοινή πολιτική ασύλου κ.α).
Στην Σύνοδο, με οικοδεσπότη τον Αλέξη Τσίπρα,  θα συμμετάσχουν, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης , ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ , ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντζι, ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλλίας Αντόνιο Κόστα, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Γιοσέφ Μουσκάτ , ενώ δεν θα έλθει τελικά ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάννο Ραχόϊ (θα τον αντικαταστήσει στη Σύνοδο υψηλόβαθμο στέλεχος της Ισπανικής Κυβέρνησης) λόγω των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν με τον σχηματισμό Κυβέρνησης στην Ισπανία.  

Η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε, πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά και το Brexit, και μόλις μια εβδομάδα πριν από την άτυπη σύνοδο των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, στην Μπρατισλάβα, που συνέρχεται με αντικείμενο το μέλλον της Ευρώπης. Ήδη με παρέμβασή του από τη συνάντηση των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο Παρίσι, όπου συμμετείχε ως παρατηρητής, ο Αλέξης Τσίπρας -ενόψει και της συνόδου στη Μπρατισλάβα- είχε τονίσει την αναγκαιότητα να υπάρξει κοινή στάση στην κατεύθυνση της επιδίωξης να ενισχυθούν τα υπάρχοντα αδύναμα αναπτυξιακά εργαλεία, «μεταφέροντας πόρους προς το Νότο και την περιφέρεια».
Στο μεταξύ στη Ρόδο θα πραγματοποιηθεί, στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, η «Σύνοδος για την Ειρήνη και την Ασφάλεια».
Στη Σύνοδο θα μετέχουν επτά υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επτά των Αραβικών χωρών.Επί τάπητος θα τεθούν και το προσφυγικό και κατάσταση σδτην Ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ αναμένονται και αναφορές στο Κυπριακό.

Εξάλλου Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί, στην Αθήνα, η συνάντηση Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και κορυφαίων στελεχών του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.Η εν λόγω συνάντηση αποτελεί συνέχεια της συνεύρεσης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών υπουργών την 15η Ιουλίου στη Ρώμη, στην οποία είχαν προσκληθεί οι Έλληνες υπουργοί, κ. Νίκος Παππάς και κ. Νίκος Ξυδάκης. Οι συμμετέχοντες φιλοδοξούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση κοινών θέσεων για μια Ευρώπη προοδευτική, με κοινωνικό πρόσωπο, ενόψει του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Μπρατισλάβας και των μεγάλων προκλήσεων της ΕΕ.

Θεματικές ενότητες που θα απασχολήσουν τις εργασίες της συνάντησης είναι : η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το δημοψήφισμα εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, οι πολιτικές για την αναβάθμιση της ΕΕ, η εμβάθυνση της ενοποίησης, η καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας, η προστασία της εργασίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων, η δίκαιη ανάπτυξη, η αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, η ασφάλεια και η εξωτερική πολιτική της Ένωσης, καθώς και η ενεργός σύνδεση των πολιτών με τους θεσμούς της ΕΕ. Για τη συνάντηση των Σοσιαλιστών Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα παραβρεθούν στην Αθήνα, φιλοξενούμενοι του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Ξυδάκη, ο Γάλλος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Αρλέμ Ντεζίρ, ο Γερμανός Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Μίχαελ Ροτ, ο Ιταλός Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Σάντρο Γκότσι, η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας, κα Μαργκαρίτα Μάρκες, ο Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκής Προεδρίας 2017 της Μάλτας, κ. Ιαν Μπόργκ και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα συμμετέχει επίσης ο Υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς. Το Σουηδικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θα εκπροσωπείται από τη βουλευτή, κα Μαρί Γκράνλουντ, ενώ από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος θα παραβρεθούν ο Αντιπρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, κ. Ενρίκε Γκερέρο Σαλόμ, ο Αναπληρωτής Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, κ. Ιόνετ Πολέτ και εκ μέρους της Γραμματείας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, η κα Έλλη Χρυσανθακοπούλου.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:35

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
18:00
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Κατηγορίες εναντίον των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την εισαγωγή σκύλων
17:40
Η νεκροτομή δεν αποκάλυψε το φύλο και την ηλικία του πτώματος στην Αγία Θέκλα
17:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
16:29
ΑΚΕΛ: Επιβάλλεται η μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα
16:18
Άκαρπες οι έρευνες για εντοπισμό του δράστη της απόπειρας φόνου
16:02
Ελεγκτική Υπηρεσία: Να ελεγχτεί η συμπεριφορά της Εφόρου
15:32
Η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου καταγγέλλει τον Γενικό Ελεγκτή
14:55
Δημιουργία συνασπισμού χωρών για το μεταναστευτικό (Βίντεο)
14:22
Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε το μεσημέρι στη Λακατάμεια (Βίντεο)
13:05
Κατασβέστηκε η πυρκαγιά στην Κρήτη
12:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.