Ο ρόλος του ΡΙΚ στην κρίση του 1974

 Thanasis Tsokos11 Του Θανάση Τσώκου: Προέδρου ΔΣ ΡΙΚ

Αν υπήρχε περίπτωση να αξιολογηθούν από πλευράς ιστορικής  σημασίας τα εκθέματα του Μουσείου Ραδιοτηλεόρασης ΡΙΚ, θα ξεχώριζαν  δυο. Η πόρτα του γραφείου της  Μαρίας Ευθυμιάδου, που φέρει πάνω τις σφαίρες από ριπή αυτόματου όπλου και η φορητή μηχανή καταγραφής ήχου που χρησιμοποιήθηκε για την ηχητική καταγραφή των μαρτυριών των θυμάτων της εισβολής.

Δυο εκθέματα που καταδεικνύουν αδιαμφισβήτητα τον ρόλο του ΡΙΚ την περίοδο της κρίσης του 1974. Ρόλος ο οποίος υπήρξε κεντρικός.Τότε το ΡΙΚ, ήταν το μόνο δημόσιο μέσο μαζικής ενημέρωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και  δίαυλος επικοινωνίας με την κοινωνία και τον Κυπριακό λαό.

Για τον  λόγο αυτό, έγινε στόχος και καταλήφθηκε  από την Εθνική Φρουρά εντός 25’  από την εκδήλωση του πραξικοπήματος, τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 1974. Για τον  ίδιο λόγο το ΡΙΚ, έγινε στόχος και  της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και πυροβολικού με επιδίωξη την  καταστροφή των εγκαταστάσεων του  που σαν αποτέλεσμα θα είχε να σιγήσει  σε ολόκληρη την επικράτεια. Αφού είχε ήδη επιτευχθεί από τις τουρκικές  δυνάμεις εισβολής η κατάληψη των  εγκαταστάσεων του ΡΙΚ στο  βουνό της Καντάρας που είχαν δημιουργηθεί το 1963.

Το ραδιόφωνο του ΡΙΚ, τις μαύρες εκείνες μέρες δεν  σίγησε παρά μόνο 13’ λεπτά, από τις 8:42 μέχρι τις 8:55 της 15ης Ιουλίου 1974. Η τηλεόραση διέκοψε τη λειτουργία της για συνολικά δώδεκα μέρες  σε δυο διαφορετικές χρονικές περιόδους. Την περίοδο του πραξικοπήματος, το ΡΙΚ υπό τον έλεγχο και διεύθυνση  του Αντισυνταγματάρχη Λιασκώνη, μετέδιδε ψέματα κατ’ εντολή, ότι ο Μακάριος ήταν νεκρός. Το γεγονός αυτό, κλόνισε την εμπιστοσύνη του λαού έναντι του. Γεγονός, που επιδεινώθηκε στη συνέχεια, με την εκφώνηση των πολεμικών ανακοινωθέντων της περιόδου τα οποία σαφώς και ήταν ανακριβή. Στις 23 Ιουλίου και μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γλαύκο Κληρίδη, η κατάσταση εντός του Ιδρύματος άρχισε να εξομαλύνεται.

Το ΡΙΚ την κρίσιμη  εκείνη περίοδο, αποτελούσε πηγή πληροφόρησης τόσο για τους Κυπρίους όσο και  για την Τουρκική, Αγγλική και  Ελλαδική πολιτική ηγεσία, αλλά και  ΜΜΕ. Η  εκδήλωση του πραξικοπήματος, ενάντια στον νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο «θάνατος» του Μακαρίου, έγιναν γνωστά στην τότε Τουρκική Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Ετζεβίτ, μέσω της Τουρκικής Πρεσβείας στη Λευκωσία, από το ΡΙΚ.

Το ΡΙΚ έπαιξε σημαντικό  ρόλο στην ενημέρωση, την διαφώτιση, στην καταγραφή του εγκλήματος των  Tούρκων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ψυχαγωγία αλλά και στη διατήρηση της συνοχής του Κυπριακού Κράτους. Και όλα αυτά, σε μια περίοδο που η Δημόσια Υπηρεσία τελούσε υπό κατάρρευση. Τα στελέχη του, με υπερβάλλοντα ζήλο έδωσαν τη μάχη με τον χρόνο αποτυπώνοντας τη νέα τραγική πραγματικότητα στο νησί.Μέσα σε κατάσταση πλήρους  αποδιοργάνωσης, τα στελέχη του ΡΙΚ  την περίοδο εκείνη, εργάστηκαν με ζήλο και αυτοθυσία για συνέχιση του προγράμματος του ραδιοφώνου αδιάλειπτα, αλλά και της τηλεόρασης. Με αυτό τον τρόπο, διατηρήθηκε η  ζωτική για τον τόπο και για  τον λαό δυνατότητα επικοινωνίας.

Τα στελέχη του ΡΙΚ καταγράφοντας  τις μέρες οργής που περνούσε η Κύπρος, συγκέντρωναν παράλληλα  και στοιχεία για να αποδειχθεί στη  συνέχεια το έγκλημα σε βάρος του  Κυπριακού λαού. Στοιχεία τα οποία  χρησιμοποιήθηκαν στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρώπης, αλλά και  σε άλλα διεθνή φόρα υπέρ της Κυπριακής  Δημοκρατίας.Μέσα από την κρίση  του 1974 και της περιόδου που προηγήθηκε, αλλά και αυτής που ακολούθησε, καταδεικνύεται η δύναμη του ραδιοφώνου ως ΜΜΕ. Το ραδιόφωνο από χρήσιμο  και αναγκαίο μέσο, την εποχή εκείνη, κατέστη ζωτικής σημασίας και  σχετίστηκε άμεσα με την ύπαρξη και  την επιβίωση του Κυπριακού λαού.

Λόγω των συνεπειών  του πραξικοπήματος και του πολέμου, το Β’ εξάμηνο του 1974, αναδιαμορφώθηκε  το πρόγραμμα ραδιοφώνου και τηλεόρασης του ΡΙΚ. Κύριο χαρακτηριστικό των  αλλαγών αυτών, ήταν η αύξηση του  αριθμού, αλλά και της διάρκειας των δελτίων ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών. Στόχος ήταν η πλήρης και συνεχής ενημέρωση του λαού για όλες τις πτυχές του Κυπριακού προβλήματος, αλλά και η ενημέρωση για τις νέες συνθήκες διαβίωσης στην ύπαιθρο. Της νέας καθημερινότητας που δημιούργησε η εισβολή. Οι εγκλωβισμένοι της  Καρπασίας και των Μαρωνιτικών χωριών, διατηρούσαν επαφή με την πραγματικότητα μέσω των προγραμμάτων του ΡΙΚ. Ήταν για αυτούς, η μόνη ελπίδα αλλά και πηγή πληροφόρησης. Από το ΡΙΚ μεταδόθηκαν δεκάδες χιλιάδες μηνύματα. Έτσι μέσα από το προγράμματα του, το ΡΙΚ, κράτησε το εκλεκτό αυτό κομμάτι του Κυπριακού λαού ενωμένο και σε επαφή με τις ελεύθερες περιοχές.Το ΡΙΚ συνέβαλε επίσης τα μέγιστα, στη διαφώτιση για  το εθνικό θέμα της Κύπρου, τόσο με δικές  του παραγωγές, όσο και με τεχνική  βοήθεια σε τρίτους για τη δημιουργία ταινιών και ντοκιμαντέρ για  την κυπριακή τραγωδία.  

Καμία αναφορά στο ρόλο του ΡΙΚ την περίοδο του 1974 δεν θα ήταν πλήρης, αν δεν γίνει αναφορά στον ελεύθερο ραδιοφωνικό σταθμό Πάφου και τον Νίκο Νικολαΐδη, στέλεχος του ΡΙΚ. Με πρωτοβουλία του Νικολαΐδη οι εγκαταστάσεις του ΡΙΚ στον κόλπο των Κοραλλίων, δεν ανατινάχθηκαν από τις φιλομακαριακές δυνάμεις. Τουναντίον αξιοποιήθηκαν, για να αυξηθεί η εμβέλεια του σήματος του Ελεύθερου Ραδιοφωνικού Σταθμού Πάφου και να ακουστεί το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ότι δεν ήταν νεκρός.  Και η εμπειρία του 1974, καταδεικνύει το σημαντικό ρόλο των Δημόσιων Ραδιοτηλεοράσεων σε περιόδους κρίσεων πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών κλπ. Ρόλο που  δεν μπορεί κανείς άλλος φορέας να διαδραματίσει ή να αντικαταστήσει. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να διαφυλάξουμε το ΡΙΚ, έτσι που να μπορεί αποτελεσματικά  να διαδραματίσει τον ρόλο αυτό.    

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:45

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.