Η δολοφονία της Τζο Κοξ και το δημοψήφισμα

thanasis gavos1

 

Του Θανάση Γκαβού, Λονδίνο

 

Ενώ το μούδιασμα στη Βρετανία από την εν ψυχρώ δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών Τζο Κοξ αρχίζει να δίνει τη θέση του σε μια ενσυνείδητη διαδικασία επαναξιολόγησης της τρομερά διχαστικής προεκλογικής εκστρατείας ενόψει του δημοψηφίσματος, το ερώτημα που έρχεται σε δεύτερη φάση στο μυαλό όλων είναι κατά πόσο το τραγικό περιστατικό θα επηρεάσει την πρόθεση ψήφου.

Η εκτίμηση των περισσότερων αναλυτών είναι ότι όντως τουλάχιστον θα ανακοπεί η εντυπωσιακή δυναμική που είχε αναπτυχθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες υπέρ του Brexit.

Ενδεικτικά, ενώ οι πιθανότητες υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ όπως τις υπολογίζουν τα γραφεία στοιχημάτων στη χώρα είχαν πέσει στο 58% το μεσημέρι της Πέμπτης, 24 ώρες μετά τη δολοφονία είχαν ανεβεί ξανά στο 67%.

Αυτό που σημειώνεται είναι ότι η δολοφονία ενός τόσο δημοφιλούς στελέχους των Εργατικών ίσως συσπειρώσει τους συμπαθούντες το κόμμα. Από τη στιγμή που το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων θεωρείται ότι είναι ψηφοφόροι των Εργατικών, που είναι πιο πιθανό να κλίνουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, η όποια επίδραση αυτής εκτιμάται ότι θα είναι εναντίον του Brexit.

Παράλληλα, διατυπώνεται η υπόθεση ότι το κύμα της συμπάθειας και συγκίνησης που κατακλύζει η χώρα ίσως παρασύρει περισσότερους νέους στην κάλπη, καθώς θεωρητικά είναι ευαισθητοποιημένοι στα θέματα που ενδιέφεραν την Τζο Κοξ, δηλαδή την προάσπιση των αδυνάτων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν η αποχή των νέων περιοριστεί, όλοι συμφωνούν πως ωφελημένη θα είναι η παραμονή στην ΕΕ.

Γενικότερα, εφόσον οι τόνοι παραμείνουν ηπιότεροι τις τελευταίες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα και τα επιχειρήματα αρχίσουν να ακούγονται πιο ξεκάθαρα και μετρημένα χωρίς συνθήματα και προσβολές, η παράταξη υπέρ της παραμονής μάλλον θα ωφεληθεί, καθώς η άλλη πλευρά αδυνατεί να περιγράψει με σιγουριά την επόμενη μέρα εκτός ΕΕ καταφεύγοντας πάντα στο επιχείρημα της ανάκτησης του ελέγχου των συνόρων της χώρας.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 01:11

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.