Καθημερινότητα και εξοικονόμηση: Ενεργειακά αποδοτικές συσκευές…

aggeliki loizou compressedΤης Αγγελικής Λοΐζου*

Σε πόσες ηλεκτρικές συσκευές βασιζόμαστε κάθε μέρα; Από τα φωτιστικά που ανάβουμε, τον στεγνωτήρα των μαλλιών, τον φούρνο, την τηλεόραση στο σπίτι και τον υπολογιστή στο γραφείο, οι περισσότερες εργασίες και δραστηριότητες της μέρας χρειάζονται τη βοήθεια ηλεκτρικών συσκευών για να διεκπεραιωθούν.

Και ας μην ξεχνάμε και τις συσκευές που λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, όπως είναι τα ψυγεία και οι θερμάστρες.
Καθημερινά είμαστε περικυκλωμένοι από ηλεκτρικό εξοπλισμό και σε συνεχή αναζήτηση νέων συσκευών, οι οποίες θα μας ελαφρύνουν από το βάρος των οικιακών εργασιών και θα διευκολύνουν την καθημερινότητά μας. Ο πειρασμός είναι ακόμα μεγαλύτερος σήμερα, με την εμφάνιση συσκευών οι οποίες είναι έξυπνες, διασυνδεδεμένες και ενεργειακά αποδοτικές. Κάθε σπίτι έχει διπλάσιο αριθμό ηλεκτρικών συσκευών από αυτές που είχε πριν από 15-20 χρόνια και παρόλα αυτά, οι λογαριασμοί ρεύματος εξακολουθούν να είναι μικρότεροι.
Τεράστια πρόοδος έγινε τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη και κατασκευή συσκευών και εξοπλισμού που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με το παρελθόν, παρά το γεγονός ότι έχουν πολύ περισσότερα χαρακτηριστικά και λειτουργίες. Βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών και εξοπλισμού, μειώνεται το κόστος, μειώνονται οι εκπομπές ρύπων και βελτιώνεται η παραγωγικότητα.
Πολλές χώρες ανέπτυξαν ή αναπτύσσουν στρατηγικές για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των εκπομπών από τις συσκευές και εκπονούν και σχετική νομοθεσία προς αυτή την κατεύθυνση.
Τα πρότυπα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την εκπόνηση κανονισμών και νομοθεσίας στο πεδίο της ενεργειακής απόδοσης. Η Διεθνής Επιτροπή Ηλεκτροτεχνικής Τυποποίησης (IEC) διαθέτει έναν κατάλογο με διεθνή πρότυπα που ασχολούνται όχι μόνο με χαρακτηριστικά ασφάλειας για συσκευές και εξοπλισμό, παρέχοντας παράλληλα προδιαγραφές για έλεγχο, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη ενεργειακή κατανάλωση.
Οι κατασκευαστές των συσκευών και εξοπλισμού για οικιακή χρήση, μπορούν να βασιστούν σε διεθνή πρότυπα της IEC για να εκπονήσουν προϊόντα τα οποία ικανοποιούν τα αυστηρότερα χαρακτηριστικά ασφάλειας και ενεργειακά χαρακτηριστικά. Μπορούν επίσης να προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω και να αποταθούν στην IECEE, το σύστημα που διατηρεί η IEC με σχήματα αξιολόγησης της συμμόρφωσης για ηλεκτροτεχνικό εξοπλισμό και εξαρτήματα, ώστε να ελέγξουν και να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους. Η IECEE πιστοποιεί ένα μεγάλο αριθμό συσκευών, ανάμεσα τους ψυγεία, πλυντήρια, στεγνωτήρια, ηλεκτρικές σκούπες, καφετιέρες, αεριστήρες και εκδίδει πιστοποιητικά που διαβεβαιώνουν για την ασφάλεια και την ενεργειακή απόδοση των συσκευών που εξετάζει.
Η IEC σε συνεργασία με τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Τυποποίησης (CENELEC) εκπονεί συνεχώς πρότυπα για συσκευές και εξοπλισμό, τόσο για οικιακή όσο και για βιομηχανική χρήση, στοχεύοντας στην καλύτερη ενεργειακή απόδοσή τους, αλλά και στην ασφαλή χρήση τους.
Η δημιουργία των πρότυπων δεν είναι ευθύνη των οργανισμών αυτών, αλλά γίνεται μέσα από τους εθνικούς οργανισμούς τυποποίησης, με τη συμβολή της βιομηχανίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των νομοθετικών Αρχών, των καταναλωτών, καθώς και όλων των ενδιαφερόμενων μερών.

* Ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός Η/Υ, εργάζεται ως λειτουργός Τυποποίησης στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS), τον εθνικό φορέα τυποποίησης της Κύπρου.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 03:20

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
11:47
Ατύχημα η έκρηξη που σημειώθηκε σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων, στο Ιράκ
11:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
11:17
Ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού «Διά χειρός Αττίλα» της Κάτιας Χριστοδούλου στον Ψηφιακό Ηρόδοτο
11:13
Περισσότερες από 10 νομοθεσίες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας
10:32
Βαφεάδης: Τη Δευτέρα η επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρεία για την ανάπτυξη στη Λάρνακα
10:01
Το υπουργείο Υγείας έθεσε θέμα στον ΟΑΥ και τον ΟΚΥΠΥ πριν από την καταστροφή φαρμάκων
09:36
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
06:56
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.