Έπος 1940: Ελ Αλαμέιν – ήταν και η Κύπρος εκεί (video)

Ιστορικό ντοκιμαντέρ του Άντρου Παυλίδη με θέμα την γνωστή και  σημαντική μάχη του Ελ Αλαμέιν  στην Αίγυπτος, η οποία αποτέλεσε σημαντικό πλήγμα στις ναζιστικές δυνάμεις και στην προέλαση τους προς τα νότια παράλια της Μεσογείου.

Το ντοκυμανταίρ επικεντρώνεται κυρίως στην συμμετοχή των Κυπρίων στην μάχη αυτή. Μέσα από συνεντεύξεις με ιστορικούς αναλυτές και ανθρώπους που γνώρισαν τα γεγονότα από κοντά ή συμμετείχαν στις μάχες, μαθαίνουμε τις λεπτομέρειες και τις συνθήκες της εποχής. Αρχειακό υλικό από τις μάχες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου διανθίζει τις συνεντεύξεις αυτές και εμπλουτίζει το ντοκυμανταίρ.

Έτος παραγωγής: 1994
Σκηνοθεσία: ΑΝΤΡΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Διάρκεια: 43:50:00


ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ - Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ  ΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ 1914 – 1945

Η κάμερα του ΡΙΚ πάει πίσω στο  χρόνο και ερευνά γεγονότα και  ανθρώπους που κέντρισαν ή  μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της κυπριακής  κοινωνίας στο χθες. Στην εκπομπή  έρευνας με τίτλο «Ταξίδι στο  χρόνο» το κοινό παρακολουθεί πώς  κάποια γεγονότα ή ανθρώπινες ιστορίες εξελίχθηκαν και έφθασαν στο σήμερα.
Το σημερινό επεισόδιο είναι αφιερωμένο στην συμμετοχή των Κυπρίων στους αγώνες του ελληνικού Έθνους την περίοδο 1914 - 1945. Μέσα από πλούσιο  αρχειακό υλικό καθώς και συνεντεύξεις και συζητήσεις με ιστορικούς και  ανθρώπους που συμμετείχαν στους αγώνες, μαθαίνουμε για τα κίνητρα που ώθησαν τους ανθρώπους αυτούς να πολεμήσουν στο πλευρό της Ελλάδας και τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά την εποχή εκείνη. Ένας από  τους ανθρώπους που συμμετείχαν στους αγώνες αυτούς, ήταν και ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.



Έτος παραγωγής: 2014
Σκηνοθεσία: ΕΛΛΗ ΧΑΤΖΗΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
Διάρκεια: 57:42:11

Πηγή: ΑΡΧΕΙΟ ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:55

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.