Το Σχέδιο Υλοποίησης της Συμφωνίας μεταξύ ελληνικής Πολιτείας και Εκκλησίας, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος στην Ελλάδα. Από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη η διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλή η οποία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία το απόγευμα της Τετάρτης. Ακριβώς η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί τον επόμενο μήνα και στην ψηφοφορία θα κριθεί ποιες και πόσες διατάξεις του συντάγματος θα θεωρηθούν αναθεωρητέες στη βουλή που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές.
«Χιόνη» βαφτίστηκε τελικά από τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) η νέα κακοκαιρία, η οποία, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, θα φέρει χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας.
Σε ειδική τελετή σήμερα, η σημαία του ΝΑΤΟ θα υψωθεί δίπλα στη σημαία της Βόρειας Μακεδονίας, μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης, όπου θα έχει αναρτηθεί και η νέα ονομασία της χώρας, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.
Ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης, Ζόραν Ζάεφ, θα μιλήσει στην τελετή. Από την πρόσοψη του κτιρίου έχει ήδη αφαιρεθεί η ονομασία "κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και αναμένεται να αναρτηθεί η νέα επιγραφή "Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας". Ταυτόχρονα η ημερομηνία έναρξης ισχύος των συνταγματικών τροποποιήσεων θα δημοσιευθεί στην επίσημη Εφημερίδα.
Στη συνέχεια, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελλάδα θα υποβάλουν κοινή επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για την ημερομηνία έναρξης ισχύος της τελικής συμφωνίας, η οποία βάζει τέλος στις εδώ και δεκαετίες διμερείς διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.
Ακολούθως, η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, οι χώρες μέλη, οι χώρες παρατηρητές του ΟΗΕ, καθώς και όλοι οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα ενημερωθούν για την αλλαγή του ονόματος. Η Κυβέρνηση των Σκοπίων σχηματίζει ήδη ομάδα που θα προετοιμάσει μέσα σε επτά ημέρες ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων και δράσεων, για την αλλαγή της ονομασίας από τους κρατικούς θεσμούς, την αλλαγή στις ταμπέλες στα σύνορα και τις διπλωματικές και τις προξενικές αρχές με το νέο όνομα του κράτους - Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία.
Η χρήση του νέου ονόματος του κράτους θα πρέπει να εναρμονιστεί με το νόμο σχετικά με τη χρήση των γλωσσών που σημαίνει ότι οι πινακίδες θα γραφτούν και στην αλβανική γλώσσα, διότι, όπως δήλωσε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιάκοφσκι οι Αλβανοί είναι το 20% του πληθυσμού.
Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης θα λάβουν επίσης εντολές για την αλλαγή των εγγράφων, ενώ στις δημόσιες υπηρεσίες θα σταλούν κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση του νέου συνταγματικού ονόματος.
Πηγή:(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ)
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας του ΡΙΚ διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή χωρίς επεξεργασία και χωρίς γραπτή άδεια του ΡΙΚ.
Copyright © 2014
Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου