Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%PM, %14 %604 %2020 %15:%Ιαν

Φον ντερ Λάιεν: Δεν θα ανεχθούμε τις συμπεριφορές της Τουρκίας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την στήριξη της ΕΕ προς την Κυπριακή Δημοκρατία έναντι των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, διατύπωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον Κροάτη Πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς, η χώρα το οποίου κατέχει την προεδρία της ΕΕ, να δηλώνει η κροατική προεδρία θα παραμείνει μέσα στο πλαίσιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου μετά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της κροατικής προεδρίας της ΕΕ ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Πρόεδρος της Κομισιόν και ο Κροάτης Πρωθυπυργός ρωτήθηκαν από τον δημοσιoγράφο του ΚΥΠΕ Γρηγόρη Σάββα για τις επόμενες κινήσεις της Κομισιόν και για το πώς η κροατική προσέγγιση στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας σε σχέση με τις έκνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

STRASBOURG_11.jpg

Απαντώντας ο Αντρέι Πλένκοβιτς ανέφερε πως σχετικά με τα συμπεράσματα που είχαμε σχετικά με την Τουρκία και τις γεωτρήσεις, η πολιτική μας θα παραμείνει εντός του πλαισίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και των προηγούμενων συμπερασμάτων σε επίπεδο Συμβουλίου.

«Συνεπώς τίποτε δεν θα προχωρήσει πέραν (ultra vires) της γραμμής που είχε ληφθεί», κατέληξε.

Από την πλευρά της, η Γερμανή Πρόεδρος της Κομισιόν είπε πως «το ίδιο ισχύει και για την Επιτροπή και στεκόμαστε έντονα παρά τω πλευρώ του κράτους-μέλους μας, της Κύπρου».

«Είναι πολύ σημαντικό να στηρίξουμε την Κύπρο σε αυτό το ζήτημα, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τη συμπεριφορά που βλέπουμε από την Τουρκία σε αυτό το ζήτημα», τόνισε η κ. φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, στη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της συζήτησης των προτεραιοτήτων της Κροατικής προεδρίας, ο ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου έθεσε το θέμα της ισχυρής οικονομίας και άμυνας που πρέπει να έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να μπορεί να διασφαλίζει τα σύνορα της και να μην είναι μόνο παρατηρητής απέναντι στα γεγονότα και τις ενέργειες της Τουρκίας.

Ζήτησε από την ΕΕ να επιδείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων.


“Καλώ την ΕΕ, κυρία Πρόεδρε, να επιδείξει έμπρακτη και αποφασιστική Αλληλεγγύη, με την λήψη αυστηρών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας που συμπεριφέρεται προκλητικά απέναντι σε δύο χώρες της ΕΕ όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

Πηγή: ΚΥΠΕ Γρηγόρης Σάββα 

ΡΙΚ Μιχάλης Χατζηγεωργίου ( Στρασβούργο )

Τελευταία τροποποίηση στις %PM, %14 %656 %2020 %16:%Ιαν