Ολοκληρώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο - όλες οι δηλώσεις

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει της τριμερούς συνάντησης στις25 Νοεμβρίου, αλλά και της επικείμενης άφιξης στην Κύπρο της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ.

Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, τόνισε ότι επιδίωξη του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Λευκωσίας, είναι η συνομολόγηση των όρων αναφοράς, στη βάση της συμφωνίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη της 9ης Αυγούστου.
Είπε ότι το ζητούμενο για την ελληνοκυπριακή πλευρά, είναι η επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά επαναλαμβάνει την ετοιμότητά της προς αυτή την κατεύθυνση, τόνισε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως εάν δεν υπήρχε η τουρκική αδιαλλαξία θα μπορούσε να είχαν συνομολογηθεί οι όροι αναφοράς και να συγκληθεί η άτυπη διάσκεψη στο σχήμα της διάσκεψης του Κραν Μοντανά.

Αβέρωφ Νεοφύτου

Ευθύνη και υποχρέωση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού κι αν αυτό δεν γίνει, τότε η ευθύνη να βαραίνει την τουρκική πλευρά, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.
Τόνισε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε εκτενώς το Εθνικό Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει της τριμερούς συνάντησης στις 25 Νοεμβρίου αλλά και τις επικείμενης καθόδου της Τζέϊν Χολ Λουτ στην Κύπρο.
Ο κύριος Νεοφύτου επανέλαβε την στήριξη του ΔΗΣΥ στις προσπάθειες του προέδρου Αναστασιάδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και ευχήθηκε όπως όλα κυλήσουν ομαλά προς την κατεύθυνση που επιθυμεί η ελληνοκυπριακή κοινότητα.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε ότι μόνο μέσα από το διάλογο μπορούμε να απαλλαγούμε από την κατοχή, στο πλαίσιο μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο, παρά τις όποιες δυσκολίες, ανέφερε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Άντρος Κυπριανού

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να προσέλθει στη συνάντηση της  25ης Νοεμβρίου, με την προσέγγιση να πείσει για την αναγκαιότητα για κατάληξη σε όρους αναφοράς και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου ακόμη και αν η τουρκική πλευρά επιλέξει να χρονοτριβήσει, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.
Τα πράγματα, τόνισε, έχουν καταστεί δύσκολα, σύνθετα και πολύπλοκα.
Ερωτηθείς εάν είναι εφικτό το ενδεχόμενο πενταμερούς συνάντησης, ο κύριος Κυπριανού είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την Τριμερή και τα αποτελέσματα της.
Σε ερώτηση αν έχει πεισθεί από τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι είναι πολύ γνωστές οι θέσεις του ΑΚΕΛ και δεν έχουν διαφοροποιηθεί.
Ο κύριος Κυπριανού είπε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης τους ενημέρωσε πως η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ. είχε τηλεδιάσκεψη με τους δύο διαπραγματευτές. Απέφυγε, ωστόσο, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Νικόλας Παπαδόπουλος

Με τα υφιστάμενα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει αισιοδοξία για θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.
Τόνισε ότι η Τουρκία δεν είναι καθόλου συνεργάσιμη και αξιώνει από την ελληνοκυπριακή πλευρά να προβεί σε υποχωρήσεις στο θέμα της πολιτικής ισότητας, προκειμένου να αποδεχθεί να παρακαθήσει σε διαπραγματεύσεις.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι αυτή η προσέγγιση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
"Όχι μόνο δεν πρέπει να πέσουμε σε αυτή την παγίδα, αντιθέτως πρέπει να συνεχίσουμε την πολιτική πρόκλησης κόστους στην Τουρκία, ώστε να καταστεί εφικτό να υπάρξουν πραγματικές διαπραγματεύσεις", είπε ο κύριος Παπαδόπουλος.

Μαρίνος Σιζόπουλος

Ανησυχία εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αφού όπως είπε, μετά της λεπτομερούς ενημέρωσης που έτυχαν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου από τον πρόεδρο Αναστασιάδη, επιβεβαιώνεται ότι πορευόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά.
Επεσήμανε ότι η Τουρκία θέτει δημοσίως όρους για πραγματοποίηση της τριμερούς συνάντησης και της άτυπης πενταμερούς και προειδοποίησε πως οι κίνδυνοι θα είναι υπαρκτοί, εάν  υιοθετηθούν κάποιοι από αυτούς τους όρους.
Πρέπει, τόνισε, ο κύριος Σιζόπουλος να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να διαχειρισθούμε όλα αυτά τα σενάρια και τους κινδύνους που θα επιχειρήσει να προβάλει η Τουρκία όλο αυτό το διάστημα, για τους δικούς της λόγους.

Γιώργος Λιλλήκας

Απαισιόδοξος ως προς το ενδεχόμενο να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο κυπριακό, δήλωσε ότι είναι ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.
Είπε ότι οι στόχοι και η τακτική της Τουρκίας δημιουργούν ένα περιβάλλον, το οποίο δεν είναι καθόλου ευνοϊκό για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα.
Ο κύριος Λιλλήκας είπε ότι τα σημάδια δεν είναι καθόλου θετικά, αφού η Τουρκία επιδιώκει να πετύχει τους στόχους της, μέσα από τη δημιουργία νέων τετελεσμένων.

Γιώργος Περδίκης

Δε μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις, με ορόσημο την πενταμερή, εάν δεν τερματιστούν οι παράνομες παρεμβάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και δεν εγκαταλειφθούν οι σχεδιασμοί για την Αμμόχωστο, δήλωσε ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης.
Είπε ότι η ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας αφορούσε επτά θέματα, από την επιστολή του προς τον Αντόνιο Γκουτέρες, μέχρι και το χαλούμι.
Ο κύριος Περδίκης ανέφερε, επίσης, ότι εισηγήθηκε τη σύσταση  Συμβουλίου Στρατηγικών Μελετών, κάτι το οποίο και έγινε αποδεκτό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Χρίστος Χρίστου

Η υφιστάμενη διαδικασία στο Κυπριακό δεν οδηγεί πουθενά, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου.
Τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να επανεξετάσει την στάση της, προσθέτοντας ότι ήρθε η ώρα να τεθούν τα θεμέλια για νέα διαδικασία στο κυπριακό, για λύση στη βάση του ενιαίου κράτους.
Επισήμανε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ έχει να διαχειριστεί την εισβολή στη Συρία και τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, ο κύριος Χρίστου δεν αναμένεται πρόοδος στο Κυπριακό.

Μάριος Καρογιάν

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Κάρογιαν, είπε πως ενόψει της συνάντησης της 25ης Νοεμβρίου οι οιωνοί δεν είναι άριστοι και χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και ορθολογιστική σκέψη.
Πρόσθεσε πως το κλίμα που επικράτησε σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο, θα πρέπει να επικρατήσει και στην αμέσως επόμενη περίοδο, με στήριξη των πολιτικών δυνάμεων στις προσπάθειες του προέδρου Αναστασιάδη.

Σύνταξη: Μαρία Λουκαΐδου, Παναγιώτης Γιωργαλλής, Μάριος Καραολής
Πηγή: Μετάδοση

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:28

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.