Συρία: Νέα εκεχειρία συμφώνησαν Πούτιν - Ερντογάν

Σε συμφωνία απόσυρσης των Κούρδων μαχητών σε βάθος 30 χιλιομέτρων στο Συριακό έδαφος, με ρωσικές εγγυήσεις, κατέληξαν Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν, ύστερα από μαραθώνιες συνομιλίες έξι και πλέον ωρών στο Σότσι.

Οι Κούρδοι μαχητές έχουν 150 ώρες, από σήμερα το μεσημέρι, για να αποχωρήσουν από την περιοχή, που περιλαμβάνει τη στρατηγικής σημασίας πόλη Μανμπίτζ και την Ταλ Ριφάτ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, δημοσιοποιώντας λεπτομέρειες της συμφωνίας, ανέφερε ότι η Μόσχα εγγυάται την αποχώρηση των Κούρδων εντός 150 ωρών. Τουρκία και Ρωσία θα πραγματοποιούν κοινές περιπολίες σε μεθοριακές περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας, σε βάθος 10 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα, προκειμένου να διασφαλίσουν την εφαρμογή της συμφωνίας.
Πρόκειται, όπως επισημάνθηκε, για ανανέωση της διευθέτησης των Αδάνων του 1998 μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας, η οποία παρείχε ασφαλιστικές δικλείδες στην Τουρκία για τα σύνορά της με τη Συρία.
Σε αντάλλαγμα, η Μόσχα, εξασφάλισε για τον Πρόεδρο Άσσαντ, συμφωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν για εξουδετέρωση οποιωνδήποτε αποσχιστικών τάσεων στο έδαφος της Συρίας και διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας του.
Πούτιν και Ερντογάν υπέγραψαν επίσης μνημόνιο συνεργασίας για την επιστροφή, σε εθελοντική βάση, Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι οι συνομιλίες έφεραν ιστορικά αποτελέσματα για τη Συρία.
Διαβεβαίωσε, παράλληλα, τον Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, με συμφωνίες αγοράς εξοπλισμού.

Τον πρόεδρο της Συρίας ενημέρωσε ο Β. Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε το Σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ Άσαντ για το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι ο κύριος Πούτιν παρουσίασε στον Πρόεδρο Άσσαντ τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας.  
Πρόσθεσε ότι ο Μπασιάρ αλ Άσσαντ ευχαρίστησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του για το αποτέλεσμα και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να στείλει Σύρους συνοριοφύλακες στη μεθόριο με την Τουρκία, μαζί με τη ρωσική στρατονομία.

Με τις ΗΠΑ τα έβαλε ο Ερντογάν

Αμέσως μετά, την επιστροφή του στην Τουρκία πάντως, ο Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις σε βάρος της Ουάσιγκτον.
Υποστήριξε ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών για αποχώρηση των Κούρδων μαχητών από τη βόρεια Συρία εντός της διορίας των 120 ωρών, δεν τηρήθηκαν.
Διεμήνυσε, παράλληλα, ότι η Τουρκία θα κάνει τα βήματα που πρέπει, καθότι εάν υποχωρήσει και συμβιβαστεί όπως ανέφερε, θα ανοίξει το δρόμο στους τρομοκράτες, όπως αποκάλεσε τους Κούρδους μαχητές.

Στον Τούρκο πρόεδρο απάντησε ο Μ. Έσπερ

Η απάντηση της Ουάσιγκτον στις δηλώσεις Ερντογάν, ήρθε δια στόματος του Αμερικανού υπουργού Άμυνας. Ο Μαρκ Έσπερ δήλωσε πως η Τουρκία θα κληθεί να λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου, τα οποία διέπραξε στη Συρία.
Σε συνέντευξή του στο CNN, ανέφερε πως η κυβέρνηση της Τουρκίας είναι υπόλογη για εγκλήματα πολέμου εναντίον των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία, προσθέτοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να επιτρέψουν τις επιθέσεις εναντίον αμάχων.
Παράλληλα, επισήμανε πως εκατοντάδες φυλακισμένοι τζιχαντιστές στην Συρία διέφυγαν ως αποτέλεσμα των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Μαρκ Έσπερ επιτέθηκε στον Τούρκο πρόεδρο αναφέροντας πως φέρει την πλήρη ευθύνη για την τουρκική εισβολή στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων ενδεχόμενων εγκλημάτων πολέμου.
Ωστόσο, είχε δηλώσει τότε πως η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να εμπλακούν σε πόλεμο με ένα σύμμαχό.

Πηγή: ΡΙΚ, Ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:46

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
18:00
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των Αν. Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη
17:03
Η Άγκυρα δεν αποδέχεται τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις
16:14
Η Ελλάδα χαιρέτισε τα συμπεράσματα της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις
14:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.