Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%AM, %16 %191 %2019 %06:%Απρ

Παναγία των Παρισίων: Σώθηκε από ολική καταστροφή ο ναός- Ο Γάλλος Πρόεδρος ανήγγειλε την έναρξη εκστρατείας συγκέντρωσης κεφαλαίων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε τις αυγινές ώρες η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε χθες βράδυ στην εκκλησία της Παναγίας των Παρισίων.Αξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος ανακοίνωσε ότι, παρά τις τεράστιες καταστροφές, η κτηριακή δομή του ναού σώθηκε την υστάτη, χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών.


Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε σοβαρά και όπως αναφέρθηκε επισήμως ήταν το μοναδικό θύμα της πυρκαγιάς.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι τα χειρότερα αποφεύχθηκαν.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μπροστά από το γοτθικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ο Γάλλος Πρόεδρος ανήγγειλε την έναρξη εκστρατείας συγκέντρωσης κεφαλαίων, για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού. Θα ανοικοδομήσουμε την Παναγία των Παρισίων μαζί, υποσχέθηκε, εμφανώς συντετριμμένος. Η "Νοτρ Νταμ" είναι η ιστορία μας, ανέφερε ο Μαρκόν, είναι η λογοτεχνία μας, μέρος της ψυχής μας, ο τόπος όπου βιώσαμε όλα τα μεγάλα γεγονότα, είναι το επίκεντρο της ζωής μας.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας απηύθυνε κάλεσμα στα μεγαλύτερα ταλέντα, εντός και εκτός της χώρας, να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση του ναού.
Μπορεί η φύση του γαλλικού κράτους να είναι αναμφίβολα κοσμική, ωστόσο η καθολική παράδοση είναι εξαιρετικά ισχυρή στη Γαλλία και η Παναγία των Παρισίων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της γαλλικής ταυτότητας. Ενδεικτικά του πένθους που επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα, είναι τα πρωτοσέλιδα στο Γαλλικό τύπο. Η "Λιμπερασιών" φέρει τον τίτλο: "Η καρδιά μας Στάχτη" και η καθολική "Λα Κρουά" τιτλοφορείται: " Η Παναγιά των Δακρίων".
Ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων, παραδόθηκε στις φλόγες στις οκτώ χθες βράδυ με ορατό τον κίνδυνο να καταστραφεί ολοσχερώς. Η φωτιά εκδηλώθηκε στην οροφή δίπλα από τα δύο κωδωνοστάσια.
Το εντυπωσιακό βέλος του ναού, κατέρρευσε, με τη φωτιά να καταστρέφει το ξύλινο σκελετό του εμβληματικού κτιρίου.
Οι εικόνες τις οποίες μεταδίδουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, έχουν προκαλέσει παγκόσμιο συγκλονισμό. Πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού υψώνεται, ακόμη, από το κτίριο.
Από την στιγμή που ξέσπασε η φωτιά καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για διάσωση των έργων τέχνης που φιλοξενούνται στο ναό.
Για λόγους ασφαλείας εκκενώθηκε το νησάκι, όπου βρίσκεται ο ναός.
Παρότι θεωρείται πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα ως προς τα αίτια της πυρκαγιάς, εκτιμάται ότι η φωτιά δυνατόν να συνδέεται με τις εργασίες συντήρησης του καθεδρικού ναού.
Ο Εισαγγελέας του Παρισιού έχει ήδη αρχίσει έρευνα για εξακρίβωση των αιτίων της πυρκαγιάς.
Η Παναγία των Παρισίων, χρονολογείται από τον δωδέκατο αιώνα και προσελκύει ετησίως περισσότερα από 14 εκατομμύρια τουρίστες. Χθες ήταν η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας για τους Καθολικούς, που φέτος γιορτάζουν το Πάσχα στις 21α Απριλίου.

Σύνταξη: Χρίστος Πάσιος/Κωνσταντίνος Τσιντάς

Τελευταία τροποποίηση στις %AM, %16 %192 %2019 %06:%Απρ