Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%AM, %15 %327 %2019 %09:%Απρ

Κυβ. Εκπρόσωπος και Γ.Γ. Ακέλ στο ΡΙΚ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δεν υπάρχει ακόμα κατάληξη στην πρωτοβουλία που ανέλαβε η απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Τζειν Χολ Λουτ, η οποία  παρουσίασε κάποιες νέες ιδέες, που έχουν στόχο τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Όπως δήλωσε στο Τρίτο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης μέσω του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη βρίσκεται διαρκώς σε επικοινωνία με την κυρία Λουτ και προβαίνει, όταν χρειάζεται, σε συνεννόηση μαζί της.
Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κύριος Προδρόμου, είναι σε αναμονή για τα επόμενα βήματα, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορούν να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε επίσης τις επικρίσεις του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ για προσωπικές φιλοδοξίες του προέδρου Αναστασιάδη, που εκτρέφονται από κάποιους που θέλουν να του δώσουν ηγετικό ρόλο στην περιοχή.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ο Πρόδρομος Προδρόμου, χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τις Αραβικές χώρες.
Ωστόσο, επεσήμανε, η πραγματοποίηση των τριμερών συναντήσεων δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά αποτελεί  αναγνώριση του κομβικού ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή.
Θα έπρεπε, πρόσθεσε ο κύριος Προδρόμου, να είχαν ξεπεραστεί τα  Αντιαμερικανικά, Αντινατοϊκά ή και Αντισοβιετικά σύνδρομα, αφού αυτό δεν βοηθά στη σύγχρονη ανάλυση και πολιτική, με βάση τα γεωστρατηγικά δεδομένα της εποχής.

Άντρος Κυπριανού

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης βάζει πάνω από όλα τις προσωπικές του φιλοδοξίες, δήλωσε στο "Πρωινό Δρομολόγιο" ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.
Αναφερόμενος στη δήλωση του προέδρου "για δανεικές ψήφους κατά τις Ευρωεκλογές", ο κύριος Κυπριανού έκαμε λόγο για απαξιωτική προσέγγιση των Τουρκοκυπρίων από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, είπε, πρέπει να είναι κοινή με τους Τουρκοκύπριους. Αν δεν το έχει καταλάβει αυτό ο πρόεδρος, είπε ο Άντρος Κυπριανού, δεν έχει καταλάβει την ουσία του Κυπριακού.
Ο κύριος Κυπριανού, σχολιάζοντας την πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας για κοινοβουλευτική δημοκρατία, είπε ότι την επανέφερε για σκοπούς εντυπωσιασμού με στόχο να καλλιεργήσει στην κοινή γνώμη την ιδέα για λύση δύο κρατών.
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, είπε επίσης ότι κέντρα στο εξωτερικό, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ έχουν πείσει τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι μπορεί να του αποδοθεί ένας ρόλος στην ευρύτερη περιοχή. Κάνοντας λόγο για "μεγαλο-ιδεατισμούς" ο Άντρος Κυπριανού, ανέφερε ότι αποκλείεται η Τουρκία από τις συμμαχίες της περιοχής, κάτι το οποίο έχει αρνητικές συνέπειες στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.
Χαρακτήρισε, επίσης αφέλεια να πιστεύει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ θα τον στηρίξουν και θα του παρέχουν κάλυψη.

Σύνταξη: Φίλιππος Φιλίππου, Αιμιλία Μιχαήλ

Τελευταία τροποποίηση στις %AM, %15 %328 %2019 %09:%Απρ