Η Χ. Γιωργκάτζη δήλωσε ότι φοβήθηκε και σταμάτησε την έρευνα για μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολιτικών

Αισιοδοξία για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας εξέφρασε η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό της Τράπεζας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, υπέδειξε ότι δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε εφησυχασμό. Δεν πρέπει, είπε, να παρεκκλίνουμε από τους στόχους μας για βιώσιμη ανάπτυξη.
Σημείωσε ότι είναι υπερβολικά ψηλό το ιδιωτικό χρέος το οποίος φθάνει στα 297% του ΑΕΠ. Το 100% αφορά νοικοκυριά και το 197% τις επιχειρήσεις. Το δημόσιο χρέος φθάνει στο 105% του ΑΕΠ και μέχρι το 2021 αναμένεται να μειωθεί στο 84%.
Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, ανέφερε ότι μπορεί τα δάνεια να έφυγαν από τις Τράπεζες, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν στην κυπριακή οικονομία.
Η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, ανέφερε ότι δεν είχε εμπλοκή στην ετοιμασία του σχεδίου ΕΣΤΙΑ. Εξέφρασε ανησυχία σε σχέση με τις προτάσεις νόμου που έχουν ετοιμάσει κόμματα για τους συνεπείς δανειολήπτες.

Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, δήλωσε ότι ΜΕΑ ΚΟΥΛΠΑ της θητείας της, η οποία ολοκληρώνεται σε μερικούς μήνες, είναι ότι φοβήθηκε και σταμάτησε την έρευνα για τη μη εξυπηρετούμενα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων το 2015. Έγινε μια διαρροή στα Μέσα Ενημέρωσης, είπε, και την επομένη βρήκε το γραφείο της, περιτυλιγμένο με κίτρινες κορδέλες της Αστυνομίας, αστυνομικοί πήραν τα έγγραφα και τους υπολογιστές από το γραφείο της και η ίδια κατέθετε για ώρες στο ΤΑΕ, στο πλαίσιο ποινικής έρευνας. Η καταγγελία στην Αστυνομία, είπε, έγινε από βουλευτή, χωρίς να τον κατονομάσει. Αυτό είπε, οδήγησε σε μίσος από την κοινωνία, εναντίον της και η ίδια πρόσθεσε φοβήθηκε και σταμάτησε τον έλεγχο.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, υπέδειξε ότι το ιδιωτικό χρέος απειλεί το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία.

Πηγή: Παναγιώτης Καπαρής, ΡΙΚ Βουλή

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:08

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.