Ο Τσίπρας κάλεσε τον Γιλντιρίμ να συμβάλει σε δίκαιη λύση του Κυπριακού

Την ανάγκη να συμβάλει και η Τουρκία σε δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, επισήμανε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, συνδυάζοντας αυτήν την ανάγκη και με το δεδομένο, όπως είπε, της αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

«Η Μεσόγειος πρέπει να παραμείνει μια θάλασσα ειρήνης», είπε ο κ. Τσίπρας, και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει μια «θετική ατζέντα» μεταξύ των δύο χωρών, «χωρίς εκατέρωθεν ενέργειες που θα τις υπονομεύσουν».Ο κ. Γιλντιρίμ, που βρίσκεται στην Αθήνα για μονοήμερη επίσκεψη εργασίας, αντέτεινε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο έχουμε το θέμα της χρήσης των πηγών ενέργειας, που ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως περιέγραψε στον Τούρκο ομόλογό του την οπτική της Αθήνας «για μία λύση του Κυπριακού που θα επιτρέπει σε μία ενωμένη Κύπρο να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες με σύγχρονους όρους, χωρίς εγγυήσεις», και πρόσθεσε πως συμφώνησαν αμφότεροι ότι ο διάλογος για την επίτευξη τελικής συμφωνίας πρέπει να διατηρηθεί.

«Να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, ώστε να γίνουν θετικά βήματα προς τα εμπρός στην Ελβετία», τόνισε.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός απάντησε πως η επίλυση του Κυπριακού πρέπει να χαρακτηρίζεται από απόλυτη δικαιοσύνη, ώστε να εξασφαλίζουμε – όπως είπε – το μέλλον και το παρόν της ασφάλειας  και των δύο κοινοτήτων.

Πολιτικοί παρατηρητές σχολιάζουν ότι είναι σαφές και από όσα ειπώθηκαν σήμερα από τους πρωθυπουργούς δυο εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων, όπως Αθήνα και Άγκυρα, τηρούν επιφυλακτική στάση και κρατούν η κάθε μία τις θέσεις τους.

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ από έγκυρη κυβερνητική πηγή, αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ο κ. Γιλντιρίμ επέμεινε πολύ στο θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών που αυτομόλησαν στην Αλεξανδρούπολη πέρσι μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, και που η ελληνική δικαιοσύνη δεν δέχτηκε το αίτημα της Άγκυρας που ζητούσε την έκδοσή τους. Και επέμεινε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε σημείο που ο Γιλντιρίμ να συνδυάσει άμεσα τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων «σε όλα τα επίπεδα», με την αναθεώρηση, όπως είπε, εκείνης της απόφασης.

Αφού υπενθύμισε ο Τούρκος Πρωθυπουργός ότι  πλησιάζει η επέτειος της απόπειρας πραξικοπήματος (της 15ης Ιουλίου) και ότι «η Ελλάδα υπήρξε αρωγός μας», τόνισε εμφατικά ότι ελπίζει «οι  πραξικοπηματίες να μην κάνουν πραξικόπημα κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων», προσθέτοντας, «οι επίδοξοι πραξικοπηματίες πρέπει να επιστραφούν».

Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού επισήμανε πως στην Ελλάδα υπάρχει απόλυτη διάκριση στη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία, τόνισε ότι η Δικαιοσύνη είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη, έδωσε την απάντηση ότι «τις αποφάσεις της, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε, εμείς τις σεβόμαστε».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικώς στο θέμα των τουρκικών παραβάσεων και παραβιάσεων στο Αιγαίο. Ο κ. Γιλντιρίμ αντέτεινε ότι οι παραβιάσεις γίνονται και από τις δύο πλευρές, και η προσπάθεια αποφυγής εντάσεων πρέπει να είναι αμοιβαία.

Επ’ αυτού ο κ. Τσίπρας είπε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενθαρρύνουν τους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων να είναι σε ανοιχτή επικοινωνία, και ότι είναι προτιμότερο «να προλαμβάνουμε και όχι να καταστέλλουμε εντάσεις». Και ο Τούρκος Πρωθυπουργός πρόσθεσε και μία δική του διάσταση στο συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας πως οι δύο χώρες «πρέπει να είναι πυλώνες της αντιτρομοκρατικής δράσης», και ότι οι διαφορές που προκύπτουν μεταξύ τους «πρέπει και μπορούν να επιλύονται βάσει της αρχής της αμοιβαίας ωφέλειας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:46

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.