Σε ισχύ από σήμερα η σύμβαση της Κομισιόν με τη Sanofi-GSK για 300 εκ. δόσεις υπό εξέλιξη εμβολίου

Σε ισχύ τέθηκε σήμερα η δεύτερη σύμβαση της Κομισιόν με μια φαρμακευτική εταιρεία και συγκεκριμένα με τη Sanofi-GSK, η οποία επιτρέπει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν έως 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sanofi-GSK. 

Η Κομισιόν έχει ήδη υπογράψει σύμβαση με την AstraZeneca και συνεχίζει να συζητά παρόμοιες συμφωνίες με άλλους κατασκευαστές εμβολίων (Johnson & Johnson, CureVac, Moderna και BioNTech) με τις οποίες έχει ολοκληρώσει διερευνητικές συνομιλίες.

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε σχετικά ότι με αρκετές χώρες στην Ευρώπη που βιώνουν νέα κρούσματα μετά τη θερινή περίοδο, ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο είναι πιο σημαντικό από ποτέ για να ξεπεραστεί αυτή η πανδημία και οι καταστροφικές επιπτώσεις της στις οικονομίες και τις κοινωνίες μας. Αυτή η δεύτερη συμφωνία είναι ένα ακόμη ορόσημο στη στρατηγική μας για τα εμβόλια της ΕΕ. Σήμερα επεκτείνουμε τις δυνατότητές μας για να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες της ΕΕ και οι πολίτες σε όλο τον κόσμο μπορούν σταδιακά να ξαναρχίσουν την καθημερινή ζωή και να αισθάνονται ξανά ασφαλείς".

Η σημερινή σύμβαση χρηματοδοτείται από το Μέσο Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο αφιερώνει κεφάλαια για τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου πιθανών εμβολίων με διαφορετικά προφίλ και παράγονται από διαφορετικές εταιρείες.

Η Sanofi και η GSK αναπτύσσουν ένα ανασυνδυασμένο εμβόλιο για το COVID-19, χρησιμοποιώντας καινοτόμο τεχνολογία και από τις δύο εταιρείες. Η Sanofi θα συνεισφέρει το αντιγόνο S-πρωτεΐνης COVID-19, το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA. Η GSK θα συνεισφέρει στην τεχνολογία ανοσοενισχυτικών της, ιδιαίτερης σημασίας σε περίπτωση πανδημίας, καθώς μπορεί να μειώσει την ποσότητα πρωτεΐνης εμβολίου που απαιτείται ανά δόση, επιτρέποντας την παραγωγή περισσότερων δόσεων εμβολίου και, συνεπώς, βοηθώντας στην προστασία περισσότερων ανθρώπων. Ο συνδυασμός ενός αντιγόνου με βάση πρωτεΐνη μαζί με ένα ανοσοενισχυτικό είναι καλά καθιερωμένος και χρησιμοποιείται σε έναν αριθμό εμβολίων που διατίθενται σήμερα για την ενίσχυση της ανοσοαπόκρισης. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την πιθανότητα χορήγησης ενός αποτελεσματικού εμβολίου που μπορεί να παρασκευαστεί σε κλίμακα.

Οι εταιρείες ξεκίνησαν μια μελέτη Φάσης 1/2 τον Σεπτέμβριο, ακολουθούμενη από μια μελέτη Φάσης 3 έως το τέλος του 2020, με στόχο να διαθέσουν το εμβόλιο έως το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι οι κανονιστικές διαδικασίες θα είναι ευέλικτες, αλλά θα παραμείνουν ισχυρές. Κάθε εμβόλιο που διατίθεται στην αγορά θα πρέπει να πληροί τις απαραίτητες απαιτήσεις ασφάλειας και να υποβάλλεται σε επιστημονική αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης της αγοράς της ΕΕ.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:45

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Βομβαρδισμός Ισραήλ σε Συρία - 36 νεκροί
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.