Κοροναϊός & μάτια: Τι να κάνετε με φακούς επαφής και γυαλιά

Ο κορονοϊός αποτελεί πλέον πανδημία, παγκοσμίως. Προκαλεί ήπια έως σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη και σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να  οδηγήσει σε πνευμονία έως και θάνατο.

Πώς όμως μπορεί να επηρεάσει ο κορονοϊός τα μάτια μας και κατά πόσο μπορεί να μεταδοθεί μέσω των δακρύων από ένα προσβεβλημένο άτομο σε ένα υγιές;
Ο χειρουργός οφθαλμίατρος Ιωάννης Μάλλιας εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να προστατεύουμε τα μάτια μας κατά την διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Τα συμπτώματα από την προσβολή του κορονοϊού είναι ξηρός βήχας, πυρετός και δύσπνοια και μπορούν να εμφανιστούν 2 έως 14 ημέρες μετά την προσβολή του ιού στο άτομο. Όταν ένα άρρωστο άτομο μιλάει ή βήχει σταγονίδια μπορούν να μεταδοθούν σε ένα υγιές. Μέσω της μύτης, του στόματος ή ακόμα και των ματιών μπορεί ο ιός να εισέλθει στον οργανισμό ενός υγιούς ατόμου. Επίσης η επαφή με δάκρυα ή άλλα σωματικά υγρά ενός άρρωστου ατόμου μπορούν να μολύνουν ένα υγιές. Τρόπος μετάδοσης του ιού είναι και η επαφή επιφανειών, όπως πόμολων, μεταλλικών επιφανειών κ.α., οι οποίες φέρουν τον ιό.
Αν και η προσβολή του ιού αφορά την αναπνευστική οδό σημειώνεται πως σε ένα πολύ μικρό ποσοστό 1%-3% των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί παρατηρείται ιογενής επιπεφυκίτιδα από τον ιό, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας. Αυτό δεν παύει να είναι εξαιρετικά σπάνιο και επισημαίνεται πως ο ιός δεν προσβάλει άλλα ανατομικά μέρη του οφθαλμού καθώς επίσης την οπτική οδό. Επομένως δεν τίθεται θέμα ανησυχίας για την όραση, εξηγεί ο διακεκριμένος χειρουργός οφθαλμίατρος Κος Ιωάννης Μάλλιας.
«Παρόλα αυτά για την προφύλαξη της υγείας μας αλλά και της υγείας των ατόμων γύρω μας κρίνεται αναγκαία η τήρηση μέτρων και κανόνων υγιεινής τόσο από την μεριά των οφθαλμιάτρων και των διάφορων άλλων φορέων υγείας όσο και από την μεριά των ατόμων που εισέρχονται σε ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα» τονίζει ο Κος Ιωάννης Μάλλιας.
Αρχικά ο χώρος του ιατρείου πρέπει να απολυμαίνεται και να καθαρίζεται προσεκτικά. Επίσης ο εκάστοτε οφθαλμίατρος θα πρέπει να εξετάζει τους ασθενείς του λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προφύλαξης, δηλαδή να φορά ειδική μάσκα και γάντια, μιας και έρχεται κοντά με τον ασθενή. Όλα τα μηχανήματα όπως τα φορόποτερα, τα τονόμετρα οι δοκιμαστικοί σκελετοί και οποιοδήποτε άλλο μηχάνημα  στο οποίο χρειάζεται να ακουμπήσει ο ασθενής πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται με οινόπνευμα. Σκόπιμο θα ήταν επίσης να μην υπάρχει συνωστισμός στους χώρους αναμονής του ιατρείου.
Οι χρήστες φακών επαφής θα ήταν καλό για λίγο καιρό να φορούν τα γυαλιά τους και να διακόψουν την χρήση των φακών. Μια άλλη λύση θα ήταν επίσης η χρήση ημερήσιων φακών η οποία όμως θα γίνεται αφού το άτομο  έχει πλύνει και απολυμάνει σχολαστικά τα χέρια του πριν ακουμπήσει την περιοχή των ματιών του, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα μόλυνσης. Είτε γίνεται χρήση φακών επαφής είτε διορθωτικών γυαλιών είναι αναγκαία η απολύμανση και ο καθαρισμός των χεριών μας πριν τα ακουμπήσουμε.
Τέλος, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε το τρίψιμο των ματιών . Εάν είναι αναγκαίο να ακουμπήσουμε τα μάτια μας συνιστάται σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μας. Ακόμα και για την ενστάλαξη οφθαλμικών σταγόνων η κολλυρίων είναι απαραίτητο να πλένουμε  τα χέρια μας προτού αγγίξουμε τα μάτια μας ή το πρόσωπό μας.
Αν ακολουθήσουμε πιστά  και υπεύθυνα τους κανόνες υγιεινής, προφυλάσσουμε εμάς και τους γύρω μας.

Ιωάννης Α. Μάλλιας,
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημíου Αθηνών,
ClinicalFellow της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης
Πηγή: in.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:27

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
18:34
Διασώθηκαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος στον κόλπο της Λεμεσού
18:31
Στοχεύουμε στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, λέει η Μαρία Παναγιώτου
18:25
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
18:00
Σε ανοδική τάση ο αγροτουρισμός στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υφ. Τουρισμού
17:57
Αλλαγές και για το Κυπριακό στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
17:46
Συνελήφθη ύποπτος 44 ετών για τον εμπρησμό 12 αυτοκινήτων στο Καϊμακλί
17:42
Αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, ζήτησε η Αννίτα Δημητρίου
17:33
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε 34χρονο για υπόθεση βιασμού της πρώην συζύγου του
17:29
Στο κελί για πέντε χρόνια 25χρονος για δύο ληστείες στο ίδιο περίπτερο στη Χλώρακα
17:25
Δυνατή προσωρινή αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου για 9 μήνες, λέει η Κομισιόν
17:18
Καθορισμός νομοσχεδίου για τη Δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών
17:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.