Σε αποφασιστική καμπή οι διαπραγματεύσεις για το Brexit

 gavos Του Θανάση Γκαβού
 
 
 
 
 
Σε αποφασιστική φάση μπαίνουν από τη Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις για το Μπρέξιτ, με τα αγκάθια να παραμένουν κοφτερά σε μια αντιπαράθεση με αβέβαιο ακόμη αποτέλεσμα. Επίκεντρο ο λογαριασμός  αποχώρησης της Βρετανίας και η κατάσταση με τα σύνορα Βορείου Ιρλανδίας και Ιρλανδικής Δημοκρατίας.

 
Ο Δεκέμβριος που διανύουμε  πλέον, οκτώ μήνες και κάτι μετά από  την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 κα της διαδικασίας του Brexit από την Τερέζα Μέι, μπορεί να αποδειχθεί ο κρισιμότερος μήνας στην πορεία της Βρετανίας προς την έξοδο από την ΕΕ.Μετά από καθυστερήσεις  και άκαρπες συνομιλίες σε κλίμα  αμοιβαίας δυσπιστίας η ώρα της αλήθειας μοιάζει να έχει φτάσει.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ήταν ξεκάθαρος όταν προ λίγων εβδομάδων έδινε διορία στη Βρετανία να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις στις διαπραγματεύσεις, στην ουσία μέχρι αυτή τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου. Τα θέματα που πρέπει να λυθούν πριν αρχίσει ο δεύτερος γύρος  των διαπραγματεύσεων, για τη μελλοντική εμπορική σχέση, είναι τρία και διόλου εύκολα όπως έχει αποδειχθεί.
Στο θέμα της διατήρησης των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων  κατοίκων της Βρετανίας φαίνεται εν πολλοίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία. Οι Βρυξέλλες θέλουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων στη Βρετανία μετά από το Brexit να διασφαλίζονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κάτι που αποτελεί ανάθεμα για τους Brexiteers. Αυτή τη στιγμή όμως, αυτό μοιάζει να είναι το λιγότερο από τα προβλήματα της κας Μέι.
 Το πιο μεγάλο αγκάθι είναι  ο οικονομικός διακανονισμός  του διαζυγίου. Μετά από μήνες  στείρων εκατέρωθεν προειδοποιήσεων, η κα Μέι πιστεύεται ότι είναι αυτή που έχει υποχωρήσει. Αυτή τη Δευτέρα θα έχει δείπνο με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα του πει πως αναγνωρίζει τρέχουσες και μελλοντικές οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας έναντι της ΕΕ που ανέρχονται σε ένα ποσό γύρω στα 50 με 55 δισεκατομμύρια ευρώ. Πολύ περισσότερα δηλαδή από τα 40 δισεκατομμύρια που μέχρι τώρα αποδεχόταν η κα Μέι και ελαφρώς λιγότερα από όσα φέρεται να έχει ζητήσει η Κομισιόν - αλλά αρκετά για μια συμφωνία, ελπίζει το Λονδίνο.
Στόχος είναι το Ευρωπαϊκό  Συμβούλιο της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου να δώσει το πράσινο φως στο άνοιγμα του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων, που έχει ήδη αργήσει.
 Ακόμα όμως και αν τελικά υπάρξει συμφωνία επί των οικονομικών, το τρίτο εκκρεμές ζήτημα αναδεικνύεται  απρόσμενα απειλητικό. Όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι δεν πρέπει να υπάρξει επιστροφή στα σκληρά σύνορα μεταξύ Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, που παραπέμπουν σε εποχές βίας. Ωστόσο, το Δουβλίνο δηλώνει πλέον ανοιχτά ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι ένα ιδιαίτερο καθεστώς για τη Βόρεια Ιρλανδία ενδεχομένως με παραμονή της στην τελωνειακή ένωση. Κάτι τέτοιο, ενίστανται οι Brexiteers και όχι μόνο, θα συνιστούσε ντε φάκτο κατάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου, που περιλαμβάνει τη Βόρεια Ιρλανδία.
 Πάντως η έστω και δύσκολη  συμφωνία επ’ αυτών των τριών  θεμάτων δε θα σημάνει το τέλος  των εμποδίων στην πορεία προς το Brexit. Απομένουν κρίσιμα θέματα όπως η συμφωνία επί μίας μεταβατικής περιόδου και οι όροι που θα τη διέπουν και η εξασφάλιση έγκρισης από τα 27 εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την όποια συμφωνία προκύψει.
 Στο εσωτερικό της Βρετανίας παράλληλα η Τερέζα Μέι έχει να αντιμετωπίσει βουλευτές είτε από την αντιπολίτευση είτε και από το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα που προσπαθούν ο καθένας από την πλευρά του να δεσμεύσουν την κυβέρνηση είτε στο πιο ήπιο δυνατό Μπρέξιτ είτε στο πιο σκληρό Μπρέξιτ που μπορεί να φανταστεί κανείς.
Σε κάθε περίπτωση, 16 μήνες  μετά από το δημοψήφισμα υπέρ του  Μπρέξιτ και 16 μήνες έως την 29 Μαρτίου του 2019 όταν και η Βρετανία θα βρεθεί τυπικά εκτός ΕΕ, οι αβεβαιότητες εξακολουθούν να κυριαρχούν, καθώς στην πράξη η κα Μέι δεν έχει καταφέρει πραγματικά να εξηγήσει το γνωστό της σύνθημα «Μπρέξιτ σημαίνει Μπρέξιτ» και οι Βρυξέλλες τηρούν άκαμπτη στάση στα περισσότερα θέματα, με αρραγές το μέτωπο των 27 υπολοίπων κρατών-μελών.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:59

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.